ΚΟΙΝΩΝΙΑ
27/05/2019 14:28 EEST | Updated 27/05/2019 18:13 EEST

Η σημασία του να επενδύουμε στη δική μας στέγη

Τέσσερις δημοσιογράφοι της 24MEDIA ανοίγουν το σπίτι τους και μας εξηγούν, μέσα από προσωπικές τους εμπειρίες, πόσο σημαντική είναι η απόκτηση στέγης.

Γιατί η αγορά σπιτιού θα είναι πάντα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, τόσο για εμάς, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Μία από τις πιο σημαντικές και συνάμα πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου είναι αναμφίβολα η αγορά ενός σπιτιού. Παρά τις οικονομικές δυσκολίες που κάθε οικογένεια βιώνει σήμερα, η ανάγκη απόκτησης μιας κατοικίας δεν έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Κι αυτό είναι κάτι που αποτυπώνεται και στα ευρήματα της παγκόσμιας έρευνας της HSBC  “Beyond the Bricks”, σύμφωνα με τα οποία, τέσσερις στους δέκα millenials έχουν το δικό τους σπίτι, ενώ όσον αφορά εκείνους που ζουν στο ενοίκιο, η συντριπτική πλειοψηφία (83%) σκοπεύει να προχωρήσει σε αγορά κατοικίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Σημαντική βοήθεια φυσικά σε μια τέτοια κίνηση αποτελεί το στεγαστικό δάνειο. Κακά τα ψέμματα, ελάχιστοι είναι εκείνοι που έχουν προλάβει ήδη να συγκεντρώσουν το ποσό που απαιτείται για την αγορά μιας κατοικίας. Σίγουρα, απαιτούνται οικονομικές θυσίες, προγραμματισμός, ίσως κάποια βοήθεια από γονείς ή συγγενικά πρόσωπα, αλλά το στεγαστικό δάνειο είναι αυτό που “λύνει” τα χέρια και κάνει πραγματικότητα εκείνο που μέχρι σήμερα φάνταζε ως άπιαστο όνειρο. Ένα τέτοιο δάνειο, ωστόσο, μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι, γι’ αυτό και θέλει μελέτη, αλλά και σωστές κινήσεις από την πλευρά του δανειολήπτη.  

Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες της σημερινής κατάστασης, η HSBC με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει, στέκεται δίπλα σε όλους όσους ονειρεύονταν να αγοράσουν το δικό τους σπίτι, χορηγώντας το στεγαστικό δάνειο που έψαχναν, με τα επιτόκια να ξεκινούν από το 2.75%. Τα νέα στεγαστικά δάνεια της HSBC δίνουν την ευκαιρία στους πελάτες της Τράπεζας να κάνουν μια επένδυση για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Για να αποτυπώσουμε λίγο καλύτερα της σημασία της αγοράς μιας κατοικίας, ζητήσαμε από τέσσερις δημοσιογράφους της 24MEDIA να μας ανοίξουν την πόρτα του σπιτιού τους και να μας μιλήσουν για την απόφαση που πήραν να επενδύσουν σε μια τέτοια κίνηση, επιλέγοντας τη βοήθεια ενός στεγαστικού δανείου.

Και οι Millenials έχουν ψυχή για την Μαρίνα Στρίγγα

Και οι Millenials έχουν ψυχή για την Μαρίνα Στρίγγα

Πριν από μερικά (όχι πολλά) χρόνια, στην Ελλάδα δεν σου περνούσε καν από το μυαλό η ιδέα να αγοράσεις σπίτι. Ειδικά για τους millennials, η αγορά σπιτιού ήταν - και για πολλούς είναι ακόμα - κάτι σαν ”άπιαστο όνειρο”. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης όμως, παρατηρείται ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας. Θα το έχεις παρατηρήσει κι εσύ. Όχι, δεν γίναμε ξαφνικά εκατομμυριούχοι, απλά όλο και περισσότερος κόσμος συνειδητοποιεί πλέον πόσο σημαντικό είναι να επενδύεις στη δική σου στέγη. Να έχεις κάτι δικό σου, κάτι που δεν είναι δανεικό, κάτι που ανήκει σε σένα και στο μέλλον μπορεί να ανήκει και στα παιδιά σου. Είναι μια επένδυση που πραγματικά αξίζει και αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Αυτή η σκέψη από μόνη της σου δίνει το κίνητρο που χρειάζεσαι. Αν τελικά πάρεις τη μεγάλη απόφαση και αγοράσεις σπίτι, ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα γύρω σου είναι ρευστά, εσύ θα ξέρεις ότι έχεις μια σταθερή βάση, αυτό που έλεγαν και οι παλιοί ”ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι σου”. Έχεις την απόλυτη ελευθερία να κάνεις ό,τι θες, να φτιάξεις το σπίτι σου όπως το ονειρεύεσαι, για να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες σου, να απολαύσεις τις στιγμές σου στον χώρο σου.

Και οι Millenials έχουν ψυχή για την Μαρίνα Στρίγγα

Όλο αυτό σου προσφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας που δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα. Το στεγαστικό δάνειο της HSBC  ήταν η λύση που έψαχνα για να έχω κι εγώ (επιτέλους) αυτό το ”κάτι δικό μου” που έψαχνα. Αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που - κακά τα ψέματα - αντιμετωπίζουμε όλοι σήμερα, η HSBC με τις εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχει ήταν ο σύμμαχός μου όταν πήρα την απόφαση να επενδύσω στη δική σου στέγη. Με άλλα λόγια με βοήθησε να κάνω πραγματικότητα το όνειρό μου. Τι καλύτερο;

Το σπίτι είναι μία επένδυση καρδιάς για τον Χρήστο Χατζηιωάννου

Το σπίτι είναι μία επένδυση καρδιάς για τον Χρήστο Χατζηιωάννου

Ποτέ δεν ήμουν φανατικός της ιδιοκτησίας στη ζωή μου. Δεν ήμουν από εκείνους που θλίβονταν αν δεν ήταν κληρονόμοι ή ιδιοκτήτες ακινήτων. Και η ίδια φιλοσοφία με ακολουθούσε και στην υπόλοιπη καθημερινότητά μου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το leasing που επέλεξα σαν λύση για το αυτοκίνητό μου. Αλλά όλα αυτά ήταν μέχρι εκείνη την καμπή στη ζωή μου που αποφάσισα ότι θέλω σιγά σιγά να χτίσω το μέλλον μου. Όταν σταμάτησα να σκέφτομαι μόνο το εφήμερο και έβαλα σε πρώτη προτεραιότητα την οικογένειά μου.

Το σπίτι είναι μία επένδυση καρδιάς για τον Χρήστο Χατζηιωάννου

Όχι αυτή που με έφερε στη ζωή αλλά εκείνη για την οποία ξυπνώ πια κάθε πρωί. Το να επενδύσεις στο να βάλεις μία στέγη πάνω από την οικογένειά σου, δεν είναι απλά μία επένδυση μυαλού. Γιατί τα οφέλη τα βλέπεις, τα ξέρεις και θα τα βρίσκεις μπροστά σου κάθε φορά που θα νιώθεις την ασφάλεια, τη ζεστασιά και τη σιγουριά του δικού σου σπιτιού. Είναι μια επένδυση καρδιάς γιατί, θέλοντας και μη, η ζωή μας συνδέεται με τόπους, με καταστάσεις, με δωμάτια και αντικείμενα. Οι αναμνήσεις ενός σπιτιού είναι οι αναμνήσεις μιας ζωής. Και αν έχεις την επιλογή να την ζήσεις όσο καλύτερα μπορείς, γιατί να την αφήσεις να σου φύγει; Διάβασα κάπου ότι είναι χαρακτηριστικό των millenials να αγοράζουν σπίτια. Θα συμπληρώσω εγώ ότι το κάνουν εκμεταλλευόμενοι προφανώς ευκαιρίες σε στεγαστικά δάνεια, όπως εκείνες της τράπεζας HSBC. Δεν ξέρω αν δέχομαι τον όρο millenial για τον εαυτό μου. Δέχομαι όμως σίγουρα το να ανήκω σε μια γενιά που θέλει να επενδύει στα σημαντικά.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου για τον Πάνο Κοκκίνη

Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου για τον Πάνο Κοκκίνη

Έχοντας περάσει, ως παιδί, μια ζωή στο ενοίκιο και με ‘πολυτεχνίτη-ερημοσπίτη’ πατέρα που φρόντισε να ‘σκοτώσει’ όσο νωρίτερα μπορούσε ότι ακίνητη περιουσία είχε κληρονομήσει στο Πλωμάρι (συν το πατρικό της μητέρας μου στην Δραπετσώνα), το να αποκτήσω το δικό μου σπίτι δεν ήταν ποτέ στα σχέδια μου. Για την ακρίβεια δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα είχα ποτέ την ωριμότητα να βάλω την υπογραφή μου σε ένα στεγαστικό δάνειο. Να αναλάβω δηλαδή μια δέσμευση που την θεωρώ μεγαλύτερη από τους όρκους γάμου και συγκρίσιμη μόνο με το να γίνεις πατέρας. Ευτυχώς που η γυναίκα που είχα την απίστευτη τύχη να παντρευτώ είχε εντελώς διαφορετική λογική, μιας και οι δικοί της γονείς στερήθηκαν πάρα πολλά προκειμένου να έχει, εκείνη και η αδελφή της, το -ζεστό και φιλόξενο- πατρικό (και το εξοχικό) των ονείρων της. Ναι, ένα στεγαστικό είναι δέσμευση.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου και φτωχοκαλυβάκι μου για τον Πάνο Κοκκίνη

Σου υπόσχομαι όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα ωραιότερο από την πρώτη φορά που ξεκλειδώνεις την δική σου πόρτα και αρχίζεις να στήνεις το σπίτι σου όπως το φαντάζεσαι. Μια διαδικασία που, τώρα που τα πάντα είναι στην θέση τους, μου λείπει. Σε σημείο που σκέφτομαι ενεργά να σπάσω κάτι (εσάς κοιτάζω, λευκά ελεφαντάκια από την Ταϊλάνδη) προκειμένου να δημιουργηθεί ο χώρος για να ψάξουμε για αντικαταστάτη. Άσε που, κάτι που δεν είχα σκεφτεί όταν υπέγραφα, επιτρέπεις στο παιδί σου να αισθάνεται ότι έχει κάπου ρίζες. Ότι αυτό είναι το πατρικό του. Το σπίτι που μεγάλωσε. Το σπίτι που κουβαλάει τις αναμνήσεις του. Εκεί όπου, μελλοντικά, θα έρχονται να τα κάνουν άνω κάτω και τα δικά του παιδιά.

Το όνειρο που βγήκε αληθινό για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

Το όνειρο που βγήκε αληθινό για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

Μεγάλο πράγμα το δικό σου σπίτι. Θυμάμαι τη μητέρα μου να λέει αυτή τη φράση (σχεδόν) από τότε που γεννήθηκα. Σκοπός της ζωής της ήταν να αγοράσει κάποια στιγμή ένα διαμέρισμα στην Αθήνα και να δημιουργήσει εκεί την οικογένειά της. Δεν ήθελε την αβεβαιότητα του ενοικίου, την οποία είχε βιώσει για χρόνια. Προτιμούσε να ζοριστεί οικονομικά, να κάνει αρκετές θυσίες, ούτως ώστε μπορέσει να αποκτήσει μια στέγη πάνω από το κεφάλι της. Μπορεί να μην κατάφερε να αγοράσει το σπίτι που πάντα ήθελε, εξαιτίας των (πολλών) οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε, όμως μου πέρασε αυτή την επιθυμία αγοράς μιας κατοικίας από νωρίς. Από την πρώτη μου κιόλας δουλειά άρχισα να αποταμιεύω κάποια χρήματα, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου μια τέτοια κίνηση.

Το όνειρο που βγήκε αληθινό για τον Γιάννη Μπαϊρακτάρη

Ναι μεν ήταν δύσκολη απόφαση, είχε κόπο και ιδρώτα, αλλά με σωστό προγραμματισμό και το κατάλληλο στεγαστικό δάνειο, όπως αυτά της HSBC, το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Εντάξει μπορεί το σπίτι που κατέληξα να αγοράσω να είναι λίγο μικρότερο από αυτό που ονειρευόμουν ως παιδί, δεν παύει όμως να είναι το δικό μου σπίτι, το οποίο απολαμβάνω ακραία κάθε απόγευμα που γυρίζω από τη δουλειά. Είναι η στέγη που εξασφαλίζει προς το παρόν εμένα, αλλά και την οικογένειά μου στο μέλλον. Το ησυχαστήριό μου και το μέρος που περνάω πλέον τον περισσότερο ελεύθερό μου χρόνο, κάνοντας τα πράγματα που πραγματικά μου αρέσουν. Πιο σπιτόγατος δεν γίνεται.

Ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές σε ολόκληρο τον κόσμο δείχνουν ξανά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά του ιδανικού, για τις προτιμήσεις τους, σπιτιού. Και στην Ελλάδα, όμως, το τελευταίο διάστημα και μετά από μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης, παρατηρείται ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αγορά κατοικίας. Αναγνωρίζοντας αυτήν την αναδυόμενη τάση, η HSBC αποφάσισε να επανεκκινήσει τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, προκειμένου να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ίσως, λοιπόν, η ιδανική στιγμή για να αποκτήσετε κι εσείς το σπίτι που πάντα ονειρευόσασταν να έχει φτάσει. Γιατί η αγορά σπιτιού θα είναι πάντα η μεγαλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε, τόσο για εμάς, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπάμε.