Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι για πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Τρίτη και Τετάρτη στο Ωδείο
Archive

Παράλληλα με την άνθηση της στις χώρες κυρίως της κεντρικής αλλά και της βόρειας Ευρώπης με τους τόσους γνωστούς κορυφαίους δημιουργούς της η κλασική μουσική άκμασε και στην αρχικά Ρωσία και μετέπειτα ΕΣΣΔ. Η αρχή έγινε με την περίφημη «ομάδα των πέντε» (δηλαδή τους Μπαλάκιρεφ, Κιουί, Μποροντίν, Μουσόργκσκι και Ρίμσκι Κόρσακοβ) της εθνικής ρωσικής σχολής) του δεκάτου ενάτου αιώνα και ακολούθησαν χρονολογικά ο Τσαϊκόφσκι και, από την αρχή μέχρι τα μέσα περίπου του εικοστού, οι σχεδόν σύγχρονοι αλλά τόσο διαφορετικοί από πλευράς τεχνοτροπίας Σοστακόβιτς και Στραβίνσκι.

Από αυτούς ξεχωριστή θέση κατέχει σίγουρα ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι (1840 – 1893). Αν και σύγχρονος της ομάδας των πέντε δεν ταυτίστηκε ποτέ μαζί της, δεν ακολούθησε την εθνική ρωσική σχολή αλλά αντίθετα διαφοροποιήθηκε με μια γραφή πολύ προσωπική και λίαν ανανεωτική για την εποχή του. Πηγαίος μελωδιστής και με όχι απαραίτητα την αισιοδοξία αλλά μια γνήσια αγάπη για την ζωή - παρά την πολύ δύσκολη προσωπική του, καταπίεζε και έπρεπε να κρύβει την ομοφυλοφιλία του σε όλη την διάρκεια της, ο γάμος του ήταν εξαρχής αποτυχημένος και η μοναδική μακρόχρονη (εξωσυζυγική) σχέση του με μια πλούσια χήρα διαλύθηκε ξαφνικά - να διακατέχει την μουσική του γνώρισε σύντομα την μεγάλη αποδοχή του κοινού, ακόμα και αυτό που αποκαλούμε σήμερα εμπορική επιτυχία. Διακρίθηκε κυρίως για την μουσική που έγραψε για χοροδράματα (μπαλέτα) αλλά συνέθεσε επίσης συμφωνίες, κονσέρτα και έργα μουσικής δωματίου. Πέθανε νεότατος από χολέρα, πριν καν συμπληρώσει τα πενήντα τέσσερα χρόνια του, γεγονός που προφανώς μας στέρησε το πολύ μεγαλύτερο σε όγκο και πιθανότατα και σημασία έργο το οποίο θα μπορούσε να είχε αφήσει. Η ομορφιά και κυρίως η απήχηση της μουσικής του επί δεκαετίες έκανε πολλούς να την θεωρούν «ελαφρή» ή ακόμα και...ρηχή αλλά πλέον η αξία της έχει προ πολλού αναγνωριστεί και ο ίδιος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ύστερης περιόδου της κλασικής μουσικής αλλά και από τους κυριότερους ανανεωτές της.

Archive

Μια από τις σημαντικότερες ρωσικές ορχήστρες είναι η The Tcaikovsky Symphony Orchestra. Iδρύθηκε στη Μόσχα το 1930 με διαφορετικό όνομα και προφανώς τo οριστικό της το πήρε από τον Τσαϊκόφσκι στου οποίου το έργο και έκτοτε ειδικεύεται.

Archive

Η Συμφωνική Ορχήστρα Τσαϊκόφσκι θα έρθει στην χώρα μας με την πλήρη εκατονεικοσαμελή (!) σύνθεση της υπό την διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Βλαντίμιρ Φεντοσέγιεφ και με σολίστ στο πιάνο την επίσης διεθνούς φήμης Βαρβάρα Νεπομνύσκαγια.

Archive

Θα παρουσιάσει ένα απάνθισμα από το έργο του Τσαϊκόφσκι, πιο συγκεκριμένα το Ιταλικό Καπρίτσιο και το Κονσέρτο για πιάνο Νο. 1 σε σι ύφεση ελάσσονα ενώ το δεύτερο μέρος θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη μουσική του για χοροδράματα με εκτεταμένες σουίτες από το μπαλέτο «Καρυοθραύστης» και αποσπάσματα από τα επίσης γνωστότατα «Η Ωραία Κοιμωμένη» και «Η Λίμνη Των Κύκνων». Η αρχικά μία συναυλία την Τετάρτη 27 Ιουνίου στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού είναι ήδη sold out και έτσι προστέθηκε μια δεύτερη την προηγουμένη, Τρίτη 26 Ιουνίου.

Δημοφιλή