Η συνάντηση Μέρκελ και Λαγκάρντ κρίνει την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και καθορίζει την μεταμνημονιακή περίοδο

Η συνάντηση Μέρκελ και Λαγκάρντ κρίνει την παραμονή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και καθορίζει την μεταμνημονιακή περίοδο
Sean Gallup via Getty Images

Ένα δεκαήμερο φωτιά για την ελληνική οικονομία ξεκινά από σήμερα Δευτέρα έως και το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Σε αυτή τη συνεδρίαση η κυβέρνηση επιθυμεί να ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του μνημονίου, το μηχανισμό ρύθμισης του χρέους, αλλά και το πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές προετοιμάζονται εν όψει της τελικής ευθείας. Παρά το γεγονός ότι ειδικά στο θέμα του χρέους οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ παραμένουν, αρμόδιοι παράγοντες από την πλευρά των θεσμών αναφέρουν ότι στις 21 Ιουνίου πρέπει να υπάρχει στο τραπέζι συνολικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Αυτό σημαίνει ότι έως τότε η Αθήνα θα πρέπει να έχει κλείσει όλες τις δικές της εκκρεμότητες, με βασική βέβαια τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε την Παρασκευή στην Βουλή. Εφόσον κλείσουν οι βασικές υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, τότε το θέμα περνά στην πλευρά των δανειστών οι οποίοι θα πρέπει να καταλήξουν σε οριστικές αποφάσεις.

Τα περιθώρια να επιτευχθεί μια τέτοιου είδους συμφωνίας ή να αποχωρήσει με ένα «βελούδινο διαζύγιο» το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα θα εξεταστούν και σήμερα σε ακόμα ένα ραντεβού της Άγγελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ, αυτή τη φορά στο Βερολίνο.

Οι δύο κυρίες θα συναντηθούν με αφορμή το ετήσιο ραντεβού της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, ωστόσο θεωρείται δεδομένο ότι θα συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας και το ρόλο που θα έχει το Ταμείο.

Η Γερμανία

Τα μηνύματα που έρχονται από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες δεν είναι θετικά. Η καγκελαρία έχει αποφασίσει ότι το πολιτικό κέρδος από την άρνηση σε μια «γενναία» λύση στο ελληνικό χρέος θα είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με την πίεση την οποία θα δεχθεί εξαιτίας της αποχώρησης του ΔΝΤ από το Ελληνικό πρόγραμμα.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών έχει πειστεί ότι τα οφέλη από την παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα έχουν πλέον «ξεθυμάνει». Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη θέση του προέδρου της Βουλής γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια να έρθει προς ψήφιση ένα ακόμα «ελληνικό πακέτο».

Ήδη μέσω εφημερίδων οι οποίες παραδοσιακά εκφράζουν τις απόψεις του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία των βουλευτών και της κοινής γνώμης ότι η αποχώρηση του Ταμείου δεν θα δημιουργήσει προβλήματα.

Αντιδράσεις στη «λύση»

Η εμμονική στάση της Γερμανία σχετικά με τη λύση του χρέους προκαλεί έντονο εκνευρισμό σε αρκετούς στα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, καθώς βλέπουν ότι ενδέχεται να προκληθούν «αναταράξεις στις αγορές στο δρόμο προς την έξοδο».

Οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συμφωνία του Ιουνίου 2017 προβλέπει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια. Αντίθετα όμως με αυτή την απόφαση η Γερμανία προκρίνει μόνο τις μεσοπρόθεσμες ρυθμίσεις, αφήνοντας για το μέλλον το συνολικό πακέτο για τη ρύθμιση του χρέους.

Οι συνθήκες γίνονται ακόμα πιο δύσκολες από τη στιγμή που το Βερολίνο επιμένει και σε ένα πλαίσιο αυστηρότερης μεταμνημονιακής εποπτείας με προαπαιτούμενα συνδεδεμένα με τα στάδια εφαρμογής των μέτρων για το χρέος.

Δημοφιλή