Η συζήτηση για το χρέος και την μεταμνημονιακή εποχή ξεκινά ενώ το ΔΝΤ παραμένει αναποφάσιστο

Η συζήτηση για το χρέος και την μεταμνημονιακή εποχή ξεκινά ενώ το ΔΝΤ παραμένει αναποφάσιστο
Yuri Gripas / Reuters

«Τώρα είναι η ώρα του χρέους» όπως λένε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά την ( άνευ προηγουμένου) ταχεία ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας με τους θεσμούς. Παρά το γεγονός ότι τα επόμενα 24ώρα τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να «τρέξουν» μια σειρά από προαπαιτούμενες δράσεις και τεχνικές λεπτομέρειες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου οι υπουργοί Οικονομικών θα βάλουν τη «σφραγίδα» στην ολοκλήρωση τεχνικά της τέταρτης αξιολόγησης.

Στο επίκεντρο πλέον περνά το χρέος και οι αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν από τους Ευρωπαίους προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο της συμφωνίας. Η πρώτη συζήτηση αναμένεται να γίνει την προσεχή Πέμπτη κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την τέταρτη αξιολόγηση αναμένεται να δώσουν το πράσινο φώς για να ξεκινήσει και επίσημα η συζήτηση για την «παγκόσμια και συνολική συμφωνία» για την Ελλάδα. Σε αυτή θα περιλαμβάνεται το μοντέλο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, η μεταμνημονιακή εποπτεία, οι δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση, οι δημοσιονομικοί στόχοι και το «ελληνικής ιδιοκτησίας» αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη μετά-Μνημόνιο εποχή.

Οι παγίδες για το χρέος

Η διελκυστίνδα μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ συνεχίζεται με θέμα τη λεγόμενη «γαλλική πρόταση». Το ΔΝΤ επιμένει ότι το χρέος χρειάζεται γενναία ελάφρυνση και η ελληνική οικονομία ένα μηχανισμό που θα παρεμβαίνει αυτόματα στην ελάφρυνση του βάρους εξυπηρέτησης του.

Η έννοια όμως του αυτοματισμού κάνει το Βερολίνο να εμφανίζεται αντίθετο σε οποιαδήποτε συζήτηση με αποτέλεσμα οι διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα να βάζουν εμπόδια στη λύση για το χρέος. Επόμενο βήμα είναι οι αμφιβολίες που δημιουργούνται για την αποδοχή αγορών και επενδυτών σε μια Ελληνική έξοδο χωρίς καθαρό πλαίσιο μετα-Μνημονιακής λειτουργίας.

Ο γρίφος κανονικά θα πρέπει να λυθεί έως το τέλος Μαϊου. Έως τότε οι Ευρωπαίοι έδωσαν περιθώριο στο Ταμείο να λάβει τις αποφάσεις του. Και αυτές θα πηγάζουν από τις πολιτικές αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και όχι τεχνικές. Τα σχέδια άλλωστε για τη ρύθμιση του χρέους είναι έτοιμα και λίγο πολύ γνωστά.

Η ελάφρυνση θα φέρει σταθερά-χαμηλά επιτόκια για τουλάχιστον 30 χρόνια, εξοικονόμηση πόρων και ελεγχόμενες δαπάνες για το χρέος. Το ερώτημα όμως που παραμένει είναι αν το Βερολίνο θα αποδεχθεί αυτά τα «οφέλη» να συνοδεύονται με απλές υποχρεώσεις ή θα επιμείνει σε αυστηρότερη εποπτεία η οποία δεν θα επιτρέπει αυτόματους μηχανισμούς.

Δημοφιλή