Η σύζυγος του Polanski απορρίπτει την πρόσκληση μέλους της Ακαδημίας των Όσκαρ μετά από διαγραφή του σκηνοθέτη: Τι υποκρισία

Η Emmanuelle Seigner, Γαλλίδα ηθοποιός και σύζυγος του Πολωνού σκηνοθέτη Roman Polanski απέρριψε δημόσια της πρόσκληση της Ακαδημίας των Όσκαρ για τη συμμετοχή της ως ενεργό μέλος στη διαδικασία απονομής.

Η Seigner έγραψε ένα γράμμα το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Journal du Dimanche, στο οποίο εξηγεί τους λόγους της απόρριψης.

«Πώς θα μπορούσα να αγνοήσω το γεγονός ότι πριν από λίγες εβδομάδες η Ακαδημία διέγραψε τον σύζυγό μου, Roman, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει το γενικό κλίμα-η ίδια Ακαδημία που το 2002 τον βράβευσε με Όσκαρ για την ταινία ”Ο Πιανίστας”. Πρόκειται για μια περίεργη υπόθεση αμνησίας», γράφει η Seigner, αναφερόμενη και στην απόφαση της Ακαδημίας τον Μάιο να διαγράψει τον Polanski, έναν φυγά ο οποίος δεν επέστρεφε στις Ηνωμένες Πολιτείες για πολλά χρόνια μετά τις κατηγορίες του για το βιασμό της ανήλικης Samantha Geimer.

«Η Ακαδημία πιθανόν να σκέφτεται ότι είμαι μια δειλή ηθοποιός που θα ξεχνούσε ότι εδώ και 29 χρόνια είναι παντρεμένη με έναν από τους καλύτερους και σπουδαιότερους σκηνοθέτες στον κόσμο. Τον αγαπάω, είναι ο σύζυγός και πατέρας των παιδιών μου. Τον έδιωξαν σαν να ήταν παρίας. Κι’όμως αυτοί οι ανώνυμοι ακαδημαικοί πιστεύουν ότι ”θα ανέβω τα σκαλιά της δόξας” πίσω από την πλάτη του; Τι υποκρισία! Αυτή η πρόταση είναι προσβλητική. Δεν μπορώ να παραμείνω σιωπηλή πια. Με προσβάλετε την ώρα που ισχυρίζεστε ότι θέλετε να προστατεύσετε τις γυναίκες».

Η Seigner παντρεύτηκε τον Polanski το 1989 μετά τη συνεργασία τους στην ταινία «Frantic» από το 1988. Έκτοτε, έχει συμμετάσχει σε τέσσερα πρότζεκτ του σκηνοθέτη.

Εκπρόσωποι της Ακαδημίας, δεν ανταποκρίθηκαν αμέσως για σχόλια σχετικά με το γράμμα της Seigner.