Σύζυγος πρώην τραπεζίτη του Αζερμπαϊτζάν ξόδεψε σε λίγες ώρες 35.000 ευρώ σε σοκολατάκια

Η Ζαμίρα Χατζίγεφ ξόδεψε 680.000 ευρώ σε μια μέρα στο πολυκατάστημα του Λονδίνου, Harrods.

Πανάκριβα κοσμήματα, ρούχα και αρώματα μεγάλων οίκων μόδας συνθέτουν το μωσαϊκό της πρώτης γυναίκας που βρέθηκε στο επίκεντρο της έρευνας στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την ζωή γεμάτη χλιδή.

Χωρίς ποτέ να μπορέσει να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ, που δαπανήθηκαν από μέρους της μέσα σε δέκα χρόνια, στο πολυκατάστημα Harrods του Λονδίνου, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον νόμο.

Η Ζαμίρα Χατζίγεφ ξόδεψε 680.000 ευρώ σε μια μέρα στο πολυκατάστημα του Λονδίνου. Σύμφωνα μάλιστα με τις αρχές, η σπατάλη της έφτασε σε τέτοιο σημείο κατά το οποίο οι 35.000 δόθηκαν για σοκολάτες σε ένα απόγευμα.

Η 55χρονη ξόδεψε 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε κοσμηματοπωλεία της Cartier και της Boucheron ενώ εξαψήφια ήταν τα ποσά που χρειάστηκε να πληρώσει στους οίκους μόδας της Fendi, Christian Dior, Celine και Dennis Basso.

 Η κατοικία του ζεύγους Χατζίγεφ στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ
Η κατοικία του ζεύγους Χατζίγεφ στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ
Bloomberg via Getty Images

Η σύζυγος του φυλακισμένου τραπεζίτη του Αζεrμπαϊζάν, Τζαχανγκίρ Χατζίγεφ, μπήκε στο στόχαστρο των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου και πιο συγκεκριμένα της Εθνικής Υπηρεσίας για την Εγκληματικότητα (NCA), από το 2018, όταν και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος κατά της διαφθοράς με την ονομασία McMafia.

Ο νόμος που πήρε την ονομασία του από την δημοφιλή σειρά του BBC, επιτρέπει στις αρχές να κατασχέσουν και να ρευστοποιήσουν τα περιουσιακά στοιχεία πλούσιων αλλοδαπών που αδυνατούν και αποτυγχάνουν να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων τους.

Τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της απέτυχαν σε δύο περιπτώσεις να αποδείξουν την προέλευση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για την αγορά κατοικίας στην περιοχή του Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου, ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και την αγορά Γκολφ Κλαμπ, στο Ασκοτ, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου τα στοιχεία μπορούν να δοθούν στην δημοσιότητα, με τις συναλλαγές από 35 πιστωτικές κάρτες που εκδόθηκαν από την τράπεζα του Τζαχανγκιρ Χατζίγεφ, να περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια στις 95 σελίδες του πορίσματος.

Ο σύζυγός της ήταν πρόεδρος της κρατικής Διεθνούς Τράπεζας του Αζερμπαϊτζάν από το 2001 έως την παραίτησή του το 2015, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης για απάτη και υπεξαίρεση.

Η Χατζλιγεφ, η οποία δεν εμπλέκεται στο έγκλημά του συζύγου της, έλαβε απεριόριστη άδεια παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015, αλλά τώρα αντιμετωπίζει την έκδοση στο Αζερμπαϊτζάν για καταγγελίες περί υπεξαίρεσης.

Πηγή: Independent

Δημοφιλή