ΔΙΕΘΝΕΣ
17/10/2020 20:18 EEST

Η Σλοβενία σταματά την ιχνηλάτηση επαφών φορέων του κορονοϊού γιατί δεν έχει επαρκή μέσα

Η χώρα έχει το 1/5 του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά μόν σήμερα κατέγραψε σχεδόν 900 κρούσματα. Συνολικά ξεπερνούν τα 12.000.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι υγειονομικές αρχές της Σλοβενίας ανακοίνωσαν ότι σταματούν από σήμερα την ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό, επειδή δεν διαθέτουν επαρκή μέσα, εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

H Σλοβενία, μια  μικρή χώρα που αριθμεί λίγο παραπάνω από 2εκατ. πολίτες και έχει καταγράψει 12.416 κρούσματα και 184 νεκρούς ενώ βλέπει μια έκρηξη στην εξάπλωση της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συγκριθεί με την κατάσταση στη χώρα την άνοιξη. Η Ελλάδα π.χ. με πέντε φορές τον πληθυσμό της Σλοβενίας έχει μόλις τον διπλάσιο αριθμό κρουσμάτων (24.932) και 500 θανάτους δηλαδή περίπου τρεις φορές περισσότερους. 

Σήμερα μόνο, η Σλοβενία κατέγραψε νέο ρεκόρ με 898 νέα κρούσματα και τέσσερις θανάτους, όταν την περίοδο που χώρες της Ευρώπης ήταν παγιδευμένες στο αποκαλούμενο ”πρώτο κύμα” ο μέγιστος αριθμός ήταν σε βάση 24ώρου ήταν 70 μολύνσεις. 

Έτσι, η κατάσταση φαίνεται πως δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) δεν θα προσπαθεί να εντοπίσει τις επαφές των ασθενών. «Οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», εξήγησε σε μια ανακοίνωσή που εξέδωσε.

Οι αρχές θα περιορίζονται απλώς να ενημερώνουν όσους έχουν προσβληθεί και να τους ζητούν να προειδοποιήσουν οι ίδιοι τους οικείους τους.

Η ιχνηλάτηση, ένας από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που ακολουθείται για να σπάσουν οι «αλυσίδες μετάδοσης», καθίσταται ολοένα και δυσκολότερη στην Ευρώπη, όσο αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση των ειδικών να λάβει νέα μέτρα, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα περιορισμούς στις πλέον πληγείσες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Τα μπαρ και τα εστιατόρια έκλεισαν, όπως επίσης τα γυμνάσια και τα λύκεια ενώ απαγορεύονται και οι μη απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις.

(Πρόσθετες πληροφορίες AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)