Η Σουηδία θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για τον κορονοϊό, παραδέχεται ο επικεφαλής επιδημιολόγος της

«Αν ξέραμε αυτά που ξέρουμε σήμερα νομίζω πως θα είχαμε καταλήξει κάπου μεταξύ αυτού που κάναμε και αυτού που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος».
ASSOCIATED PRESS

Η Σουηδία θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, δήλωσε ο επιδημιολόγος πίσω από την εθνική στρατηγική της χώρας, που απέφυγε τα αυστηρά lockdowns στα οποία προέβησαν άλλες χώρες, την Τετάρτη.

Τα σχόλια του Άντερς Τέγκνελ λαμβάνουν χώρα μετά από αύξηση των επικρίσεων για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση και μια πολιτκή η οποία βασίστηκε κυρίως σε εθελοντικές ενέργειες, κοινωνική αποστασιοποίηση και συμβουλές κοινής λογικής ως προς την υγιεινή, μα δεν απέτρεψε την εξάπλωση του ιού.

Η Σουηδία έχει χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Ισπανία και η Ιταλία, που εφάρμοσαν αυστηρά lockdowns, αλλά με 443 θανάτους ανά εκατομμύριο, έχει τον όγδοο υψηλότερο αριθμό νεκρών κατά κεφαλήν στον κόσμο, και τον υψηλότερο βαθμό θνησιμότητας στην Ευρώπη κατά περιόδους του Μαΐου, σύμφωνα με το Ourworldindata.org.

«Ναι, νομίζω πως θα μπορούσαμε να τα είχαμε πάει καλύτερα από ό,τι τα πήγαμε στη Σουηδία, ξεκάθαρα» είπε ο Τέγκνελ, επικεφαλής επιδημιολόγος στην Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας, στο σουηδικό ραδιόφωνο. «Αν ήταν να αντιμετωπίσουμε την ίδια ασθένεια, γνωρίζοντας αυτά που γνωρίζουμε για αυτήν σήμερα, νομίζω πως θα καταλήγαμε να κάνουμε κάτι ανάμεσα σε αυτό που έκανε η Σουηδία και αυτό που έκανε ο υπόλοιπος κόσμος» όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός, Στεφάν Λόφβεν, έχει υποσχεθεί έρευνα σχετικά με τους χειρισμούς για την πανδημία. Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Θεμάτων, Λένα Χάλενγκρεν, είπε στο Reuters πως η κυβέρνηση ήταν πάντα έτοιμη να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα εάν σύστηναν κάτι τέτοιο οι ειδικοί.

Ο Λόφβεν, μιλώντας στην Aftonbladet, είπε ότι η συνολική στρατηγική περιορισμού της ασθένειας παράλληλα με την προστασία των εργαζομένων και των εταιρειών ήταν η σωστή. «Ταυτόχρονα πρέπει να παραδεχτούμε πως, σχετικά με τη φροντίδα των ηλικιωμένων και την εξάπλωση της μόλυνσης, δεν απέδωσε. Αυτό είναι προφανές. Πολλοί ηλικιωμένοι πέθαναν» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα τεστ αντισωμάτων έχουν υποδείξει πως ο αριθμός των κρουσμάτων στη Σουηδία είναι μικρότερος από ό,τι στα μοντέλα της αρμόδιας υπηρεσίας και ότι η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης είναι ακόμα πιο μακριά από ό,τι αναμενόταν.

Η κυβέρνηση έχει δεχτεί επικρίσεις επειδή απέτυχε να πιάσει τον στόχο των 100.000 τεστ ανά εβδομάδα, επιτυγχάνοντας μόνο το 1/3 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Μπγιορν Όλσεν, καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, είπε πως η στρατηγική της Σουηδίας ήταν καταστροφική. «Είναι μία από τις μεγαλύτερες ντροπές και τα πιο τραγικά συμβάντα της Σουηδίας, σε κάθε κατηγορία» είπε σχετικά.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή