Η στατιστική ενός φιάσκου

Η «αντιμετώπιση» της πανδημίας στην Ελλάδα
.
.
Eurokinissi

Τέσσερα νούμερα, εισφορά σε μια συζήτηση περί πανδημίας που η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα την έχουν καταστήσει καταπώς φαίνεται περίπου αδύνατη:

Σε αναλογικό αριθμό θανάτων μεταξύ 182 χωρών η Ελλάδα βρίσκεται στην 137η θέση από το τέλος. Ο μέσος παγκόσμιος δείκτης είναι 568,63 θάνατοι ανά εκατομμύριο. Στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιος. (Τα στοιχεία από την ιστοσελίδα του John Hopkins University).

Στην σκληρότητα των απαγορευτικών μέτρων, η Ελλάδα είναι στην 3η θέση στον κόσμο και την 1η στην Ευρώπη. Στη διάρκεια του χειμώνα μόνο ο Λίβανος και η Ερυθραία έλαβαν πιο ανελεύθερα μέτρα. (Τα στοιχεία κατά το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης).

Στην οικονομική ύφεση που προέκυψε λόγω πανδημίας η Ελλάδα επίσης πρωτοστατεί. Στον παγκόσμιο δείκτη ανάπτυξης ήμασταν πέρυσι στην 171η θέση με ύφεση 8,2%, πέντε περίπου μονάδες μεγαλύτερη από την ύφεση του παγκόσμιου μέσου όρου και 3,5 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Μόνο 39 χώρες είχαν να επιδείξουν χειρότερη επίδοση. Και δεν θίγω καν το ζήτημα του χρέους που εκτοξεύθηκε αυτή την περίοδο. Χωρίς τα νέα δανεικά, η πραγματική ύφεση στη χώρα ίσως να πλησίαζε τις 20 μονάδες. (Στοιχεία Παγκόσμιας Τράπεζας).

Μόνο σε έναν δείκτη ως χώρα τα πήγαμε σχετικά καλά: στους εμβολιασμούς, όπου είμαστε στην 47η θέση παγκοσμίως. (Τα στοιχεία από τους New York Times). Ωστόσο, γεγονός παράδοξο που δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν, χώρες που τα πήγαν πολύ καλύτερα από εμάς στην πανδημία, που δεν είχαν σχεδόν καθόλου νεκρούς και ύφεση, είναι από κάμποσο έως πολύ πίσω από εμάς στους εμβολιασμούς .

Έτσι, οι Νεοζηλανδοί (με 20% πλήρως εμβολιασμένων) έχουν 5 νεκρούς ανά 1.000.000 κατοίκους. Οι Ταϊβανοί (με μόλις 3%) 34. Οι Αυστραλοί (22%) έχουν 38 νεκρούς ανά 1.000.000. Οι Νοτιοκορεάτες (20%) 42. Οι Ιάπωνες (39%) 122. Οι Ταϊλανδοί (7,5%) 144.

Εδώ σε μας, με 53% πλήρως εμβολιασμένων η ”επιτυχία” μάς στοιχίζει έως τώρα... μόλις 1268 ζωές ανά εκατομμύριο πληθυσμού, πολύ κοντά δηλαδή στο ”τρομακτικό” νούμερο της επαράτου Σουηδίας που μας παρηγορούσε πέρυσι. (Θυμάται κανείς τις εμβριθείς συγκρίσεις, τι να απέγιναν άραγε εφέτος;).

Λόγω της ύφεσης, το ελληνικό δημόσιο χρέος αυξήθηκε πέρυσι από το 175% στο 205%, τριάντα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες. Στη Σουηδία αυξήθηκε κατά μόλις μία, από το 39% στο 40%.

Αντί να βάλουν όλα τα αβγά τους σ′ ένα καλάθι, αντί να ανακηρύξουν πανιάτορα την Pfizer, όλες αυτές οι χώρες έλαβαν πρόσθετα μέτρα που αποδεδειγμένα αποδίδουν: έδωσαν βάρος στις δειγματοληπτικές εξετάσεις του γενικού πληθυσμού, ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας, προ πάντων έκλεισαν τα σύνορά τους.

Στις περισσότερες από αυτές ισχύει καραντίνα δύο εβδομάδων για όσους θέλουν να τις επισκεφθούν.

Οι Ιάπωνες απαγόρευσαν την έλευση κάθε ξένου στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωσαν.

Οι Αυστραλοί έχουν μια τεράστια λίστα αναμονής ακόμη και για πολίτες τους που βρέθηκαν στο εξωτερικό και επιθυμούν να επαναπατριστούν, διότι δεν θέλουν να ρισκάρουν.

Ακόμη και στην Ταϊλάνδη που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, οι Αρχές αποθαρρύνουν ώς και τις εσωτερικές μετακινήσεις. Ανάλογα ισχύουν και στην Κίνα και στην Ινδία και σε άλλες χώρες που τα πήγαν πολύ καλύτερα από εμάς.

Τι συμπεραίνει απ’ όλα αυτά η κυβέρνησή μας; Ότι για τα αξιοθρήνητα χάλια μας, της φταίνε… οι ανεμβολίαστοι! Και για να αποκρύψει το φιάσκο της πολιτικής της, έχει ξεκινήσει μια κανονική εκστρατεία με σκοπό τον στιγματισμό τους και τον διχασμό των Ελλήνων. Όμως, είναι βέβαιο, όσο περνά ο καιρός, τόσο αυτό θα γίνεται και δυσκολότερο.

Ήδη η σπασμωδικότητα και το αλλοπρόσαλλο των ενεργειών της είναι εξόφθαλμα. Στις 5.11.2020, όταν ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε το γενικό απαγορευτικό που κατέστρεψε τη ζωή μας τον χειμώνα, η Ελλάδα μετρούσε 1.600 νέα ημερήσια κρούσματα και 213 ασθενείς στις ΜΕΘ. Το σύνθημα τότε ήταν «Η ανθρώπινη ζωή προέχει!»

Στις 20.8.2021, προχθές δηλαδή, η Ελλάδα μετρούσε 3.625 νέα ημερήσια κρούσματα και 296 διασωληνωμένους, αλλά ούτε νύξη δεν είχαμε για νέα μέτρα. Προφανώς, και όσο οι ΜΕΘ δεν έχουν ξεχειλίσει, το σύνθημα που δεσπόζει είναι άλλο. Δεν προέχει πλέον η ανθρώπινη ζωή, αλλά το «Live Your Myth in Greece»...

ΥΓ. Ο υπογράφων έχει πλήρως και εγκαίρως εμβολιασθεί. Συνιστά δε σ’ αυτούς που τον ρωτούν να κάνουν το ίδιο. Με δεδομένη την άρνηση του κράτους να πάρει άλλα ουσιαστικά μέτρα και με το σύστημα υγείας στα όρια, ο εμβολιασμός είναι η μόνη, έστω και μερική, έστω και ενέχουσα κινδύνους προστασία που μας απομένει. Η πλήρης αναξιοπιστία των πολιτικών και η ιδιοτέλεια των «ειδημόνων» δεν είναι λόγος να την αρνηθούμε.