Η Στέφανι Γκίλμορ διεκδικεί το πολυτιμότερο μετάλλιο: Την μισθολογική ισότητα ανδρών και γυναικών αθλητών

Η πρωταθλήτρια του σερφ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ο θηλυκός Κέλι Σλέιτερ.
ASSOCIATED PRESS

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του σερφ, Στέφανι Γκίλμορ έχει κερδίσει πολλά μετάλλια, αν όμως καταφέρει να πάρει στα χέρια της και το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, πέρα από τα καθιερωμένα, θα έχει πετύχει ακόμα μια σημαντική νίκη: τις ίσες αμοιβές μεταξύ ανδρών και γυναικών αθλητών.

Η παγκόσμια ομοσπονδία σερφ νωρίτερα αυτό το χρόνο ανακοίνωσε την πρόθεση της να καταβάλει τους ίδιους μισθούς στους άνδρες και τις γυναίκες αθλητές της, αρχής γενομένης από το 2019. Το γεγονός θεωρείται ζωτικής σημασίας καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος οργανισμός που εδρεύει στις ΗΠΑ παίρνει μια τέτοια απόφαση.

Ο αγώνας για ίσες αμοιβές που ξεκίνησε πριν δεκαετίες η διάσημη τενίστρια Μπίλι Τζιν Κινγκ, πλέον συνεχίζεται... στις παραλίες. «Τα αθλήματα είναι ο χώρος από τον οποίο θα έπρεπε να ξεκινά η ισότητα των φύλων», δήλωσε η Γκίλμορ την περασμένη εβδομάδα. «Στους περισσότερους κλάδους αυτό που κάνουν οι άνθρωποι είναι μια ιδιωτική υπόθεση, στον αθλητισμό ωστόσο το χρηματικό έπαθλο είναι κάτι για το οποίο έχουν γνώση όλοι οι πολίτες», συμπλήρωσε.

Associated Press

Όταν η 30χρονη αθλήτρια ξεκίνησε να κάνει σέρφ, οι γυναίκες συνήθως πληρώνονταν με 12.000 δολάρια στην κάθε νίκη, ενώ την ίδια στιγμή οι άνδρες αθλητές σε μια νίκη θα λάμβαναν το ποσό των 40.000 δολαρίων. «Το σέρφ δεν είναι για καριέρα, μπορείς να το κάνεις μόνο αν σου αρέσει πολύ», είχε πει στο παρελθόν ο Αμερικανός σέρφερ, Κέλι Σλέιτερ, ενώ είχε υπογραμμίσει πως αυτό ισχύει κυρίως για τις γυναίκες.

Θα μπορούσαν οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες να αλλάξουν την κατάσταση; Η συζήτηση για τη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών στο συγκεκριμένο άθλημα κρατά χρόνια. «Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως το άθλημά μας δεν είναι αυθεντικό. Μεγαλώσαμε παρακολουθώντας την Αυστραλέζα Κάθι Φρίμαν να τρέχει έχοντας όνειρο ζωής να δώσουμε το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι άνθρωποι για το σερφ δεν σκέφτονται έτσι», είχε πει η αθλήτρια.

Associated Press

Η Γκίλμορ από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως ο θηλυκός Κέλι Σλέιτερ. Ο τρόπος όμως με τον οποίο δαμάζει τα κύματα και ελέγχει απόλυτα τη σανίδα της στις πιο επικίνδυνες παραλίες του κόσμου θυμίζει αρκετά την απόλυτη ευστοχία του θρύλου του αυστραλιανού μπάσκετ, Άντριου Γκέιτζ, αλλά και την ακρίβεια στην οδήγηση του Μίκαελ Σουμάχερ, όταν μεσουρανούσε στην Μπένετον και τη Φεράρι στη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 ως και τα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Yahoo Esportes

Στα 17 της για πρώτη φορά συμμετείχε με κάρτα ελευθέρας σε τουρνουά σέρφινγκ, το 2005. Στο περίφημο Roxy Pro Gold Coast στο Κουίνσλαντ, έναν από τους πιο δύσκολους αγώνες του Παγκόσμιου Τουρ. Δεν την ήξερε κανένας. Κι όμως η Χάπι Γκίλμορ όπως είναι το παρατσούκλι της, εξέπληξε τους πάντες κατακτώντας την πρώτη της νίκη. Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Ακολούθησε μία ακόμη νίκη το 2006 και πάλι συμμετέχοντας με κάρτα ελευθέρας στο Havaianas Beachley Classic στο Σίδνεϊ και στη συνέχεια ήρθε η αρχή της κυριαρχίας. Σε ηλικία μόλις 19 ετών αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Associated Press

Η Γκίλμορ επέστρεψε στο παγκόσμιο τουρ του 2011, προλαβαίνοντας μάλιστα να νικήσει στο Roxy Pro του Μπιάριτζ της νότιας Γαλλίας. Ήταν μια σημαδιακή νίκη, καθώς πριν λίγες ημέρες κατέκτησε τον 5ο της τίτλο, αφήνοντας για μία ακόμη χρονιά στα κρύα του λουτρού τη μεγάλη της αντίπαλο Σάλι Φιτζγκίμπονς.

Sean M. Haffey via Getty Images

(Με πληροφορίες από Associated Press)

Δημοφιλή