ΔΙΕΘΝΕΣ
07/04/2021 10:48 EEST | Updated 07/04/2021 10:49 EEST

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται για πιθανή κινεζική εισβολή με προσομοίωση σε υπολογιστή

Κλιμακώνεται η ένταση με το Πεκίνο.

Andrew Wale via Getty Images
.

Η Ταϊβάν θα διεξαγάγει οκτώ ημέρες πολεμικών ασκήσεων με την βοήθεια υπολογιστή αυτό το μήνα, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το υπουργείο Αμυνας της χώρας λίγες μέρες αφότου κινεζικόαεροπλανοφόρο πραγματοποίησε ασκήσεις κοντά στην χώρα.

Οι προσομοιώσεις σε υπολογιστή μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν θα διεξαχθούν από τις 23 έως τις 30 Απριλίου και θα αποτελέσουν την πρώτη φάση των μεγαλύτερων ετήσιων πολεμικών ασκήσεων της Ταϊβάν που φέρουν την ονομασία «Χαν Κουάνγκ».

Μια δεύτερη φάση, η οποία θα περιλαμβάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά πρόκειται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Η Ταϊβάν δέχεται αυξανόμενη στρατιωτική πίεση από το Πεκίνο τους τελευταίους μήνες, με την αεροπορική δύναμη της Κίνας να κάνει σχεδόν καθημερινές επιδρομές στη ζώνη αναγνώρισης της αεροπορικής της άμυνας.

«Οι ασκήσεις έχουν σχεδιαστεί με βάση τις σκληρότερες εχθρικές απειλές, προσομοιώνοντας όλα τα πιθανά σενάρια για εισβολή εχθρού στην Ταϊβάν», δήλωσε ο στρατηγός Λίου Γιου-Πινγκ σε δημοσιογράφους.

Είπε ακόμη ότι οι ασκήσεις θα εκτελούνται 24 ώρες την ημέρα.

Το ναυτικό της Κίνας δήλωσε τη Δευτέρα ότι ένα κινεζικό αεροπλανοφόρο πραγματοποίησε ασκήσεις κοντά στην Ταϊβάν και τέτοιες ασκήσεις θα γίνουν τακτικές, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων.

Την επόμενη μέρα, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αεροπλανοφόρο Theodore Roosevelt εισήλθε στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας στις 4 Απριλίου για να διεξάγει επιχειρήσεις ρουτίνας, στη δεύτερη επίσκεψή του στην περιοχή φέτος.

Η δεύτερη φάση των πολεμικών ασκήσεων της Ταϊβάν συνεπάγεται την κινητοποίηση περίπου 8.000 εφέδρων.

Πηγή: Aljazeera