ΔΙΕΘΝΕΣ
05/07/2019 19:49 EEST | Updated 05/07/2019 20:25 EEST

Η Τυνησία απαγόρευσε το νικάμπ (αλλά όχι από σεβασμό στις γυναίκες)

Αμφισβητείται η απόφαση της κυβέρνησης.

ASSOCIATED PRESS

Η είδηση πως η κυβέρνηση της Τυνησίας αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση του νικάμπ, θα μπορουσε να θεωρηθεί χαρμόσυνη και σίγουρα μια πρόοδος σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών σε μουσουλμανικές χώρες.

Το νικάμπ εξάλλου,  από όλους τους τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες στο Ισλάμ καλούνται να καλύψουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, θα μπορούσαμε να θεωρηθεί ως το αμέσως χειρότερο μετά την μπούργκα που δεν αφήνει κανένα σημείο ακάλυπτο. Το νικάμπ ουσιαστικά επιτρέπει να είναι ορατά μόνο τα μάτια και φυσικά η υποχρέωση των γυναικών να το φορούν θεωρείται μία από τις χειρότερες εκφράσεις καταπίεσης και παραβίασης των δικαιωμάτων τους. 

Στην περίπτωση της Τυνησίας βέβαια το πρόβλημα είναι ότι το νικάμπ απαγορεύτηκε αλλά όχι από σεβασμό προς τις γυναίκες αλλά γιατί η απαγόρευση εξυπηρετεί λόγους δημόσιας ασφάλειας και η απαγόρευση ουσιαστικά αφορά δημόσιες υπηρεσίες και κάποιος δημόσιους χώρους. 

Συνεπώς αν και τα νέα σε κάθε περίπτωση είναι χαρμόσυνα, η απόφαση δεν είναι αυτή που θα ήλπιζε κανείς.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αυτή είναι μια ένδειξη της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στη χώρα όσον αφορά την ασφάλεια, μία εβδομάδα μετά τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην Τύνιδα. 

Το διάταγμα που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Σαχίντ και απευθύνεται στους υπουργούς, τους γενικούς γραμματείς, τους νομάρχες και τους υπευθύνους των δημόσιων υπηρεσιών, αναφέρει ότι ”στο πλαίσιο της διαφύλαξης της δημόσιας ασφάλειας (...) πρέπει να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για να απαγορεύσουμε την είσοδο στις δημόσιες υπηρεσίες (...) σε κάθε πρόσωπο που έχει καλυμμένο το πρόσωπό του”.

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι μόνο το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να απαγορεύσει το νικάμπ στους δρόμους και τους ανοιχτούς δημόσιους χώρους.

Royalty Free via Getty Images

 

Στις 27 Ιουνίου, στη διπλή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον αστυνομικών, σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι επτά. Την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Αρχικά είχαν κυκλοφορήσει φήμες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης ότι ο ένας από τους δράστες, ο ”εγκέφαλος” της επίθεσης που ανατινάχθηκε την Τρίτη για να μην συλληφθεί από τους αστυνομικούς που τον καταδίωκαν, φορούσε νικάμπ για να κρύψει την ταυτότητά του. Το υπουργείο Εσωτερικών όμως διέψευσε στη συνέχεια αυτήν την πληροφορία.

Η Τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιώματα (LTDH) ζήτησε να εφαρμοστεί μόνο ”προσωρινά” αυτή η απαγόρευση. ”Τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας στην επιλογή της ενδυμασίας, όμως σήμερα, με την παρούσα κατάσταση και τις τρομοκρατικές απειλές στην Τυνησία και σε όλη την περιοχή, κρίνουμε δικαιολογημένη αυτήν την απόφαση”, είπε ο πρόεδρός της, Τζάμελ Μσάλεμ. Όμως ”η απαγόρευση αυτή πρέπει να είναι προσωρινή και να μην συνεχιστεί αφού εξομαλυνθεί η κατάσταση”, πρόσθεσε.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)