ΔΙΕΘΝΕΣ
23/05/2019 09:21 EEST | Updated 23/05/2019 10:28 EEST

Times: Οδεύει προς την έξοδο η Μέι - Αναμένονται κι άλλες παραιτήσεις βουλευτών

Παρουσίασε νέο σχέδιο για το Brexit αρχές της εβδομάδας.

ASSOCIATED PRESS

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ανακοινώσει ότι παραιτείται από το αξίωμά της την Παρασκευή, σύμφωνα με ρποερτάζ των Times μετά από διαφωνίες με τους βουλευτές σχετικά με το Brexit, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου την Πέμπτη. Πλήγμα αποτέλεσε και η παραίτηση της υπουργού Άντρεα Λίντσομ, που ήταν αρμόδια για τις σχέσεις της βρετανικής κυβέρνησης με το κοινοβούλιο.

Η Μέι παρουσίασε τη νέα εκδοχή της συμφωνίας αποχώρησης στις αρχές της εβδομάδας. Η πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι εάν οι βουλευτές υποστήριζαν το σχέδιό της, θα μπορούσε να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.

Η κίνηση της Μέι προκάλεσε έντονη κριτική από τους βουλευτές και τους ανώτατους αξιωματούχους, ενώ κι άλλοι υπουργοί αναμένεται να παραιτηθούν.

Σύμφωνα με το BBC Radio, περισσότεροι βρετανοί βουλευτές αναμένεται να παραιτηθούν από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Άντρεα Λίντσομ.

Τόσο αρνητική ήταν η αντίδραση στην πρότασή της που ορισμένοι νομοθέτες πιστεύουν ότι η ψηφοφορία θα κάνει τα πράγματα χειρότερα, όχι καλύτερα, γιατί μια άλλη συντριπτική ήττα θα κάνει δύσκολο το έργο του διάδόχου της.

«Δεν πιστεύω πλέον ότι η προσέγγισή μας μπορεί να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» του Ιουνίου του 2016 και να οδηγήσει τη χώρα στο Brexit, ανέφερε στην επιστολή παραίτησής της η Άντρεα Λίντσομ.

Hannah Mckay / Reuters
H πρώην υπουργός καταβεβλημένη λίγο μετά την παραίτησή της. 

Σύμφωνα με τους Times, η Μέι θα ανακοινώσει την παραίτησή της μετά από συνάντηση με τον Γκράχαμ Μπρέιντι, επικεφαλής της Επιτροπής 1922, της ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος της Βουλής των Κοινοτήτων της Αγγλίας που επιβλέπει την ηγεσία του κόμματος.

″Η εκπομπή αυτή ενημερώθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες παραιτήσεις υπουργών”, μετέδωσε σήμερα η εκπομπή του BBC Today.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρχικά να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου.

ΕΕ και Βρετανία συμφώνησαν για τη συμφωνία απόσυρσης, αλλά οι βρετανοί βουλευτές αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για να αποφευχθεί η δημιουργία σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

(Με πληροφορίες από Times, New York Times)