Η Τουρκία έστειλε τη συμφωνία με τη Λιβύη στον ΟΗΕ για έγκριση

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές.
Anadolu

Η Τουρκία έστειλε την Πέμπτη τη συμφωνία με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών προς έγκριση στα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε τουρκική διπλωματική πηγή στο Reuters, παρά τις αντιρρήσεις από την Ελλάδα για το μνημόνιο που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Η Αγκυρα ζήτησε από τον ΟΗΕ να καταχωρήσει το μνημόνιο, δήλωσαν στο Anadolu διπλωματικές πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, κινούμενο στην γραμμή Ερντογάν, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το άρθρο 102 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ″κάθε συνθήκη και κάθε διεθνής συμφωνία που συνάπτεται από οποιοδήποτε μέλος των Ηνωμένων Εθνών ... καταχωρείται το συντομότερο δυνατόν στη γραμματεία και δημοσιεύεται από αυτήν″».

Το σύμφωνο με την Λιβύη υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου και ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Τουρκίας στις 5 Δεκεμβρίου. Οι δύο χώρες το δημοσίευσαν στις αντίστοιχες εφημερίδες της κυβέρνησης στις 8 Δεκεμβρίου, υποστηρίζοντας ότι έχει τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνων, η περιοχή της Μεσογείου εκτιμάται ότι έχει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αγκυρα συνεχίζει τις εργασίες γεώτρησης και έρευνας στην περιοχή, υπό την προστασία του ναυτικού της χώρας, σημειώνει το Anadolu.

H συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών κλιμάκωσε τις διαμάχες για τα κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία αναφέρει ότι η συμφωνία αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων της και είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην Τουρκία και τη Λιβύη να διεξάγουν κοινές επιχειρήσεις εξερεύνησης στην περιοχή.

Εξοργισμένη με το σύμφωνο, η Ελλάδα κατηγόρησε την κυβέρνηση της Λιβύης για εξαπάτηση και απέλασε τον πρεσβευτή της Λιβύης στην Αθήνα. Επίσης έχει υποβάλλει τις ενστάσεις της στα Ηνωμένα Εθνη, υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Οι εντάσεις ήταν ήδη υψηλές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, στα ανοικτά της Κύπρου. Τα μέλη του ΝΑΤΟ διαφωνούν μεταξύ τους για τα δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου στο Αιγαίο.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ετοιμάσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, ως απάντηση στις ενέργειές της γύρω από την Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές: Καμία έννομη συνέπεια από την αποστολή του κειμένου στο ΟΗΕ

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης στα Ηνωμένα Εθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu)

Δημοφιλή