Η Τσιτσιολίνα μήνυσε τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's και ζητά αποζημίωση 21 εκατ.

«Δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο: Μία εν ζωή καλλιτέχνιδα να εκτίθεται σε γκαλερί στη μισή υφήλιο και να μην βγάζει μία λίρα....»

Η διάσημη Ιταλίδα πρωταγωνίστρια ερωτικών ταινιών Ιλόνα Στάλερ (γνωστή παγκοσμίως ως «Τσιτσιολίνα») κατέθεσε μήνυση κατά του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη για τη δημοπράτηση φωτογραφιών της, που ανήκουν στη σειρά έργων Made in Heaven του πρώην συζύγου της, γνωστού καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς.

Μέσω του δικηγόρου της Λούκα Ντι Κάρλο, η Τσιτσιολίνα αξιώνει αποζημίωση 21 εκατ. δολαρίων από τους Sotheby’s, με τα 19 εκατ. να αφορούν την ηθική βλάβη που αιτιάται ότι υπέστη και τα 2 εκατ. να αντιπροσωπεύουν τα δικαστικά και νομικά έξοδα.

«Είναι άδικο να θέτουν στην κυκλοφορία οι Sotheby’s αυτές τις φωτογραφίες, χρησιμοποιώντας την εικόνα μου δίχως να έχω δώσει άδεια και χωρίς να μου καταβάλουν τα νόμιμα πνευματικά δικαιώματα. Ούτε καν ο Κουνς έχει άδεια να χρησιμοποιεί την εικόνα μου και ουδέποτε με έχει πληρώσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Στάλερ.

Η σειρά των φωτογραφιών Made in Heaven παρουσιάστηκαν πρώτη φορά στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 και θεωρούνται ένα σχόλιο στα όρια του ‘πορνό’ και της τέχνης, απαθανατίζοντας ένα σύγχρονο ζεύγος Αδάμ και Εύας.

Πρόκειται για μία σειρά από φωτογραφίες, αγάλματα και πίνακες, που αναπαριστούν τον ίδιον τον καλλιτέχνη με τη γυναίκα που λίγους μήνες αργότερα επρόκειτο να γίνει σύζυγός και μούσα του. Χάρις στη εν λόγω σειρά έργων ο Κουνς κέρδισε τον τίτλο του πιο ακριβού καλλιτέχνη στον κόσμο, με την τιμή των δημιουργιών του να εκτοξεύονται στο χρηματιστήριο της τέχνης.

Η ίδια η «Τσιτσιολίνα» με τη νέα αγωγή της διεκδικεί εκ νέου το προσωνύμιο της «δικηγόρου του διαβόλου», το οποίο της είχε αποδοθεί μετά την απαλλαγή της από την μήνυση που είχε καταθέσει ο Κουνς εναντίον της για «διεθνή απαγωγή» του γιου τους Λούντβιχ, που είχε γεννηθεί το 1992. Η Στάλερ απαλλάχθηκε τότε από όλες τις κατηγορίες και την αγωγή για καταβολή αποζημίωσης 8 εκατ. δολαρίων.

Τώρα, η «Τσιτσιολίνα» σκοπεύει να κερδίσει και άλλη μία δίκη: «γιατί» όπως διατείνεται, «δεν έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο: Μία εν ζωή καλλιτέχνιδα να εκτίθεται σε γκαλερί στη μισή υφήλιο και να μην βγάζει μία λίρα. Το βρίσκετε αστείο αυτό;»

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ)