Η Β. Κορέα κατεδαφίζει εγκαταστάσεις στο πεδίο εκτόξευσης δορυφόρων Σόχε, ενώ η Ν. Κορέα μειώνει φυλάκια και αποσύρει εξοπλισμό

KCNA KCNA / Reuters

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει αρχίσει να κατεδαφίζει εγκαταστάσεις-κλειδιά σε ένα πεδίο δοκιμών πυραύλων κι εκτόξευσης δορυφόρων, γεγονός που πιθανόν αποτελεί ένα πρώτο, απτό αποτέλεσμα της ιστορικής συνάντησης κορυφής της 12ης Ιουνίου ανάμεσα στον βορειοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Ουν και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, γνωστοποίησε τη Δευτέρα μια οργάνωση ειδικών.

Κατά την οργάνωση 38 North, η οποία ειδικεύεται στην ανάλυση των εξελίξεων στη Βόρεια Κορέα, δορυφορικές φωτογραφίες του πεδίου δοκιμών Σόχε, που τραβήχτηκαν την 20ή και την 22α Ιουλίου από την εταιρεία Digital Globe, εικονίζουν δομές και κτίρια στο πεδίο αυτό που έχουν αρχίσει να διαλύονται.

Στο Σόχε αναπτύσσονταν επίσης μηχανές για βαλλιστικούς πυραύλους και οι εγκαταστάσεις εκεί θεωρούνταν εξαιρετικά σημαντικές για την ανάπτυξη των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) της Πιονγκγιάνγκ.

Σύμφωνα με τη 38 North, «καθώς οι εγκαταστάσεις αυτές πιστεύεται ότι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τεχνολογιών για το πρόγραμμα ICBM της Βόρειας Κορέας, οι προσπάθειες αυτές αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» από μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε πει μετά τη συνάντηση κορυφής με τον Κιμ ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας του υποσχέθηκε στη Σιγκαπούρη πως ένα σημαντικό πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων θα καταστρεφόταν πολύ σύντομα.

Ο Τραμπ δεν διευκρίνισε σε ποιο πεδίο δοκιμών αναφερόταν. Αμερικανός αξιωματούχος πάντως είχε κατόπιν διαβεβαιώσει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως επρόκειτο για το Σόχε, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας.

Πάντως οι πιο νεόδμητες εγκαταστάσεις στο πεδίο δοκιμών αυτό έχουν παραμείνει άθικτες μέχρι στιγμής.

Ένας αξιωματικός των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων υποβάθμισε την εξέλιξη, λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το Πεντάγωνο δεν έδινε τόση σημασία στο πεδίο δοκιμών του Σόχε. «Δεν βρίσκεται στα ραντάρ μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Κορέα, μολονότι πολλοί παρατηρητές σημειώνουν την απουσία χειροπιαστής προόδου, έναν μήνα και πλέον μετά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης.

Η κίνηση της Νότιας Κορέας

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας γνωστοποίησε σήμερα ότι σχεδιάζει να μειώσει τα φυλάκια και να αποσύρει μέρος του εξοπλισμού του που βρίσκεται ανεπτυγμένος κατά μήκος της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, στα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Το υπουργείο ανέφερε σε έκθεσή του προς μια επιτροπή του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας ότι σχεδιάζει να μειώσει ορισμένα από τα φυλάκιά του και να αποσύρει μέρος των μέσων του δοκιμαστικά σε πρώτη φάση, και κατόπιν θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει αυτό το μέτρο αποκλιμάκωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Σκοπός της δοκιμής είναι να υλοποιηθεί η συμφωνία για «να μετατραπεί η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη σε ζώνη ειρήνης», που είχε γίνει στη διακορεατική σύνοδο του Απριλίου, σύμφωνα με το Γιονάπ.

Το υπουργείο Άμυνας δεν είχε κάποιο σχόλιο να κάνει άμεσα όταν ερωτήθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Popular in the Community