ΤΟ BLOG
11/10/2018 11:49 EEST | Updated 11/10/2018 11:51 EEST

Η Β' Πειραιά μετατρέπει το ντέρμπι των δύο σε αγώνα για τρεις

Yorgos Karahalis / Reuters

Το συμπέρασμα της δημοσκοπικής έρευνας της εταιρεία ερευνών Opinion Poll, που διενεργήθηκε στους πέντε (5) Δήμους της Β΄ Πειραιά, σε ένα ευρύ δείγμα πολιτών είναι η καταγραφή της εκλογικής και πολιτικής καθίζησης των ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες της κυβέρνησης για την καλλιέργεια του αντίθετου κλίματος.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας, σχετικά με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική το 86,9% δήλωσαν καθόλου ευχαριστημένοι, το 9,8% λίγο ευχαριστημένοι, το 2,8% αρκετά ευχαριστημένοι και μόλις το 0,6% πολύ ευχαριστημένοι. Το μεγαλύτερο ποσοστό δυσαρέσκειας ανά Δήμο, δηλ. καθόλου ευχαριστημένοι, καταγράφηκε στο Δήμο Κορυδαλλού με ποσοστό 90,6% και ακολουθούν οι Δήμοι Σαλαμίνας (88,2%), Περάματος (88,1%), Κερατσινίου-Δραπετσώνας (88,1%) και Νίκαιας-Ρέντη (82,7%).

Τα κυρίαρχα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Β’ Πειραιά είναι κυρίως η ανεργία σε ποσοστό 24,1% και ακολουθούν η φτώχεια και η ασφάλεια με ποσοστά 18,9 και 17,9% αντίστοιχα. Τέλος όσον αφορά την ανάγκη για ριζική ανανέωση των προσώπων καταγράφηκε στο Δήμο Σαλαμίνας ποσοστό 71,4% και ακολουθούν οι Δήμοι Κορυδαλλού (62,9%), Περάματος (59.5%), Κερατσινίου-Δραπετσώνας (58,7%) και Νίκαιας-Ρέντη (55,3%).

Αξίζει να τονισθεί ότι σημαντικό μέρος της κυβερνητικής και πολιτικής καθίζησης της κυβέρνησης έχει μετακινηθεί στη Νέα Δημοκρατία, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα στο δίπολο και καλλιεργώντας αίσθημα νίκης.

Αξιοσημείωτο και με ειδική βαρύτητα είναι το γεγονός ότι οι πολίτες της Β’ Πειραιά σε ερώτηση που τους τέθηκε για την αντιπολιτευτική στάση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσαν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι σε ποσοστό 60,9% και λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι σε ποσοστό 39,1%.

Όπως είναι εμφανές, σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων, «αιωρείται» στο απόλυτο πολιτικό κενό, διότι ενώ είναι απογοητευμένοι από την υπάρχουσα κυβέρνηση δεν πιστεύουν στην αλλαγή της συντηρητικής παράταξης ούτε προσανατολίζονται στην μετακίνηση προς τα δεξιά.

Ο ρόλος που καλείται να αναλάβει το Κίνημα Αλλαγής είναι καθοριστικός, δίνοντας έμφαση στο

· να πλησιάσει, να αφουγκραστεί και εν τέλει να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με όλους εκείνους ( οι οποίοι είναι πάρα πολλοί) που είναι απογοητευμένοι από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεν πιστεύουν στην αλλαγή της δεξιάς παράταξης

· να ασχοληθεί αφενός με την αναζήτηση, καταγραφή και επίλυση των τοπικών, προβλημάτων όχι μόνο της Β΄ Πειραιά αλλά όλων των τοπικών κοινωνιών και αφετέρου με την ανανέωση των εκπροσώπων της στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, και

· να αποτελέσει τον τρίτο πόλο, την ήρεμη και αποφασιστική δύναμη που θα αποπνεύσει τον αέρα του ηγέτη του Κέντρου.

Κατά συνέπεια των παραπάνω το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να ορθώσει ισχυρά αναχώματα περιορισμού των διαρροών του και να κτίσει γέφυρες με τις πραγματικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς.

Ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με το νέο κεντρικό σύνθημα του Κινήματος Αλλαγής,

«Για τους πολλούς όχι για τους λίγους».

Με το συγκεκριμένο σύνθημα προβάλλεται ως επιτακτική ανάγκη

· η προστασία της μεγαλύτερης μάζας των κατοίκων αυτής της χώρας,

· ο περιορισμός των κοινωνικών ανισοτήτων, και

· η αναγνώριση και ενίσχυση των ανθρώπων αρχικά ως μονάδες και ακολούθως ως ενιαίο σύνολο.

Η αυτόνομη εκλογική κάθοδος ή η συνεργασία με προοδευτικές και εκσυγχρονιστικές δυνάμεις, στις επερχόμενες εκλογές καθιερώνει το Κίνημα Αλλαγής ως τον τρίτο ρυθμιστικό και καθοριστικό πόλο που στέκεται απέναντι στο δίπολο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ μετατρέποντας το εκλογικό ντέρμπι των δύο σε αγώνα για τρεις.