ΔΙΕΘΝΕΣ
26/01/2018 12:32 EET

Η Βαρσοβία αρνείται τη σύνδεση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων με το κράτος δικαίου

Agencja Gazeta / Reuters

Η πολωνική κυβέρνηση «ασφαλώς και δεν θα δεχθεί» την πρόθεση, που αποδίδεται στις Βρυξέλλες, να εξαρτηθούν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από τον σεβασμό του κράτους δικάιου, δήλωσε σήμερα ο πολωνός υπουργός Εξωτερικών Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

Ο Τσαπούτοβιτς ερωτήθηκε από τον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Wnet για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται πάνω σ′ αυτή την ιδέα, ενώ πρόσφατα άρχισε σε βάρος της Βαρσοβίας μια πρωτοφανής διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, εξαιτίας των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων του πολωνικού δικαστικού συστήματος στις οποίες προχώρησε.

«Η Πολωνία ασφαλώς και δεν θα δεχθεί έναν τέτοιο προσανατολισμό. Δεν πιστεύω ότι συμβαδίζει με τις αρχές της ΕΕ. Τα διαρθρωτικά ταμεία δεν είναι φιλανθρωπία, είναι ένα μέσο για να εξισωθούν οι αρχικές ευκαιρίες, καταβάλλονται βάσει των εισοδημάτων σε ένα δεδομένο κράτος», δήλωσε ο Τσαπούτοβιτς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το επιχείρημα των πολωνικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο η Πολωνία, μετά την ένταξή της στην ΕΕ, άνοιξε την αγορά της στις ξένες εταιρείες οι οποίες «αποκομίζουν απ′ αυτή σημαντικά κέρδη».

«Σε αντάλλαγμα, η Πολωνία απέκτησε το δικαίωμα σε αποζημίωση με τη μορφή των διαρθρωτικών ταμείων», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι οι επιδοτήσεις αυτές θα βαίνουν μειούμενες εξαιτίας της ταχείας προόδου της πολωνικής οικονομίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post