Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πάντα θα αμαυρώνει την εικόνα της

Αυτή είναι η σκοτεινή πλευρά του παρελθόντος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που πάντα θα αμαυρώνει την εικόνα της
AHMAD ABDO via Getty Images

Την εβδομάδα αυτή ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, θα επισκεφθεί το Ισραήλ και μεταξύ άλλων θα μεταβεί στο όρος των Ελαιών προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον τάφο της προγιαγιάς του, της πριγκίπισσας Αλίκης, μητέρας του πρίγκιπα Φιλίππου.

Για την ίδια μπορεί να είναι γνωστό πως από μικρή είχε διαγνωσθεί με συγγενή κώφωση και πως ρίσκαρε τη ζωή της για να σώσει μια οικογένεια Εβραίων το 1943, παρέχοντας καταφύγιο στο σπίτι της, λίγοι ωστόσο μάλλον ξέρουν πως παρά την αντίθεσή της στο καθεστώς των Ναζί, τρεις από τις κόρες της ήταν παντρεμένες με «εξέχουσες προσωπικότητες» της ναζιστικής Γερμανίας.

Η σκοτεινή αυτή πλευρά της βασιλικής οικογένειας αναδείχθηκε και μέσω της σειράς του Netflix, «The Crown», η οποία εξιστορεί τη ζωή των μελών της. Στη δεύτερη σεζόν μάλιστα, το κοινό παρακολουθεί τον έφηβο τότε Φίλιππο να περπατά δίπλα από το φέρετρο της αδερφής του, Σεσίλ σε μια κηδεία που παρευρέθηκαν δεκάδες πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ναζιστικό καθεστώς. Η σειρά μεταξύ άλλων, παρουσιάζει το θείο του πρίγκιπα Γουίλιαμ, τον βασιλιά Edward και τους στενούς του δεσμούς με τους φασιστικούς κύκλους.

Η πριγκίπισσα Αλίκη παρείχε καταφύγιο στην εβραϊκή οικογένεια Κοέν κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα. Η ίδια πήρε την κυρία Κοέν και τα δύο παιδιά της, και τους έκρυψε για περισσότερο από ένα χρόνο, έως ότου οι Ναζί τελικά αποσύρθηκαν. Η ιστορία της καλοσύνης της παρέμεινε μυστική μέχρι τη δεκαετία του 1990, όταν ο Μικχαέλ Κοέν αποκάλυψε πώς ο ίδιος, η μητέρα του και η αδελφή του είχαν σωθεί από την πριγκίπισσα Αλίκη.

Η πριγκίπισσα Αλίκη έχει αναγνωριστεί από τη βρετανική κυβέρνηση ως «Ήρωας του Ολοκαυτώματος», ενώ παρά το γεγονός πως οι Γουίλιαμ και Κέιτ επέλεξαν να ονομάσουν την κόρη τους, Σάρλοτ, η Αλίκη πάντα θα αποτελεί ένα πρότυπο για τη νεαρή πριγκίπισσα.

Το ένδοξο όμως παρελθόν της Αλίκης έρχεται να επισκιάσει ο γάμος των τριών αδερφών του Φιλίππου με γερμανούς αριστοκράτες, οι οποίοι τελικά έγιναν ηγετικά στελέχη των Ναζί. Την ίδια ώρα υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που απεικονίζουν τη μικρότερη αδερφή του, Σοφία στο γάμο του αρχιναζί Hermann Goering.

Η Karina Urbach στο βιβλίο της με τίτλο «Go-Betweens for Hitler» που κυκλοφόρησε το 2015 αναλύει τους τρόπους με τους οποίους η γερμανική αριστοκρατία βοήθησε τον Χίτλερ να κερδίσει την εξουσία και να διαδώσει την ιδεολογία του στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τις ισχυρές διασυνδέσεις της που ασκούσαν επιρροή σε κάθε χώρα. Για την οικογένεια του Φιλίππου, οι επαφές με το ναζιστικό καθεστώς ήταν ένα μέσο ώστε να επιβιώνει οικονομικά, πολιτικά ακόμα και κοινωνικά, τονίζει η Urbach.

Ο πρίγκιπας Χριστόφορος της Έσσης, σύζυγος της αδερφής του Φιλίππου, Σοφίας, το 1932 εντάχθηκε στους SS ενώ έγινε στο Τρίτο Ράιχ διευθυντής του υπουργείου Αεροπορίας, διοικητής των αποθεμάτων της αεροπορίας και Ανώτερος αρχηγός (Oberführer) της Επιλαχίας Περιφρούρησης.

Ο αδερφός του, Φίλιππος της Έσσης, το 1930 έγινε μέλος των Ναζί, ενώ εξέφραζε συχνά την εκτίμησή του στο Χίτλερ. Όντας παντρεμένος με μια ιταλίδα πριγκίπισσα, συχνά έπαιζε το ρόλο του διαμεσολαβητή του Χίτλερ με το Μπενίτο Μουσολίνι.

Η μητέρα του Χριστόφορου ήταν επίσης ένθερμη υποστηρίκτρια του ναζιστικού καθεστώτος, ενώ φημολογείται πως στο βασίλειο της ξεχώριζε η σβάστικα. Και η μεγαλύτερη όμως αδερφή του πρίγκιπα Φιλίππου, η Μαργαρίτα παντρεύτηκε έναν γερμανό πρίγκιπα, που ονομαζόταν Gottfried και που σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα ήταν μέλος του ναζιστικού μορφώματος το οποίο υπηρέτησε ως διοικητής κατά την κατοχή της Αυστρίας το 1938.

Ο Φίλιππος πάντως το 2006 έσπασε τη σιωπή 60 χρόνων σχετικά με τις σχέσεις της οικογένειας του με τους Ναζί. Σε συνέντευξη που έδωσε για το βιβλίο «Η βασιλική οικογένεια και το Ράιχ» (Royals and the Reich) είπε ότι όπως ακριβώς πολλοί Γερμανοί έβρισκε τις πρώτες απόπειρες του Χίτλερ για την αποκατάσταση της ισχύος και της εικόνας της Γερμανίας «ενδιαφέρουσες».

Όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη Βασίλισσα Ελισσάβετ οι αδερφές του δεν ήταν προσκεκλημένες στο γάμο παρόλο που είχαν περάσει δύο χρόνια από τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Φίλιππος κράτησε το όνομα της μητέρας του καθώς ο πατέρας του δούκας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας είχε γερμανική καταγωγή. Ωστόσο και η οικογένεια της βασίλισσας άλλαξε το επίθετο της καθώς το πραγματικό είναι γερμανικό.

(Με πληροφορίες από Haaretz)