ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2019 12:48 EEST | Updated 27/08/2019 18:16 EEST

Η Βραζιλία απορρίπτει τη βοήθεια των 22 εκατ. δολαρίων από την G7 για τις φωτιές στον Αμαζόνιο

Προκλητικά σχόλια προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Lucas Landau / Reuters

Η κυβέρνηση του Βραζιλιάνου προέδρου, Τζαΐρ Μπολσονάρο, ανακοίνωσε πως θα απορρίψει την προσφορά βοήθειας από τις χώρες της G7 για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Αμαζονία, επισημαίνοντας πως θα το ξανασκεφτεί μόνο εφόσον ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, «αποσύρει τις προσβολές του».

Ο Γάλλος πρόεδρος, στο πλαίσιο της συνόδου της G7 στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, είπε πως οι χώρες- μέλη θα διέθεταν 22 εκατ. δολάρια. Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, ο υπουργός Εξωτερικών, Ερνέστο Αράουχο, είπε ότι δεν χρειάζεται νέα πρωτοβουλία, επειδή υπάρχουν διεθνείς μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης. Ακόμη, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο δεν είναι εκτός ελέγχου.

Ο πρόεδρος της χώρας, Τζαΐρ Μπολσονάρο, κατηγόρησε τη Γαλλία πως αντιμετωπίζει τη Βραζιλία σαν αποικία, ενώ, σχολιάζοντας την προσφορά της G7, ο προσωπάρχης του Μπολσονάρο, Όνιξ Λορεντζόνι, δήλωσε στην ιστοσελίδα Globo «ευχαριστούμε, αλλά ίσως αυτοί οι πόροι να χρειάζονται πιο πολύ για την αναδάσωση της Ευρώπης. Ο Μακρόν δεν μπορεί καν να αποφύγει μια προβλέψιμη πυρκαγιά σε μια εκκλησία που είναι μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς, και θέλει να μας δώσει μαθήματα για τη χώρα μας;» πρόσθεσε ο Λορεντζόνι, αναφερόμενος στη φωτιά στο Νοτρ Νταμ τον Απρίλιο. Ακόμη, υποστήριξε ότι η Βραζιλία μπορεί να δώσει μαθήματα «σε οποιαδήποτε χώρα» ως προς την προστασία των δασών.

 

O Γάλλος πρόεδρος, από πλευράς του, είπε ότι η Αμαζονία, αν και κυρίως βραζιλιάνικη περιοχή, αποτελεί διεθνές ζήτημα και ότι το μήνυμά του προς τον Μπολσονάρο ήταν πως «δεν μπορούμε να σας επιτρέψουμε να καταστρέψετε τα πάντα».

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 Ο (Βραζιλιάνος) συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο ζητά συγγνώμη από τη Γαλλία

Αργότερα, μάλιστα, ο Μπολσονάρο δήλωσε πως είναι έτοιμος να συζητήσει μια βοήθεια εκ μέρους της Ομάδας των Επτά (G7) προκειμένου να καταπολεμηθούν οι πυρκαγιές στην Αμαζονία, αν ο αρχηγός του γαλλικού κράτους Εμανουέλ Μακρόν «αποσύρει τις προσβολές του».

«Κατ΄αρχάς ο κύριος Μακρόν πρέπει να αποσύρει τις προσβολές που πρόφερε σε βάρος μου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος πρόεδρος, αναφερόμενος στις κατηγορίες του Γάλλου προέδρουότι ο Μπολσονάρο είπε «ψέματα» για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις του.

«Κατ΄αρχάς με χαρακτήρισε ψεύτη και στη συνέχεια, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, είπε πως η κυριαρχία μας στην Αμαζονία είναι ένα ανοικτό θέμα», είπε ο Μπολσονάρο προτού συναντηθεί με τους εννέα κυβερνήτες των Πολιτειών της Αμαζονίας.

«Προτού συζητήσω και δεχθώ οτιδήποτε από τη Γαλλία (...) ο κ. Μακρόν πρέπει να πάρει πίσω τα λόγια του και με αφετηρία το σημείο αυτό μπορούμε να μιλήσουμε», δήλωσε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

Τη Δευτέρα ο Μακρόν είπε ότι «σεβόμαστε την εθνική σας κυριαρχία. Είναι η χώρα σας». Ωστόσο χαρακτήρισε τον Αμαζόνιο «πνεύμονες του πλανήτη» και ζήτημα που αφορά «ολόκληρο τον πλανήτη». Μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, αναγνώρισε επίσης πως η Ευρώπη, εισάγοντας σόγια από τη Βραζιλία, φέρει μερίδιο της ευθύνης για τη πίεση που ασκείται στο δάσος εξαιτίας της γεωργίας.

Ο Αράουχο είπε ότι υπάρχουν ήδη μηχανισμοί στο πλαίσιο της συνθήκης του ΟΗΕ για το κλίμα, για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης. «Οι προσπάθειες κάποιων πολιτικών τάσεων να εξελίξουν πραγματικά περιβαλλοντικά ζητήματα σε μια κατασκευασμένη “κρίση” ως πρόσχημα για την επιβολή μηχανισμών για τον εξωτερικό έλεγχο του Αμαζονίου είναι πολύ προφανείς» υποστήριξε σε tweet του.

Αριθμός- ρεκόρ πυρκαγιών είναι σε εξέλιξη στη Βραζιλία, κυρίως στην Αμαζονία, σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία της χώρας, INPE. Ο πρόεδρος Μακρόν την προηγούμενη εβδομάδα έκανε λόγο για μια «διεθνή κρίση». Ο πρόεδρος Μπολσονάρο είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να αντιμετωπίσει τις φωτιές, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν πως έχει επιδεινώσει την κατάσταση μέσω της αντιπεριβαλλοντικής ρητορικής του.

Η βοήθεια ύψους 22 εκατ. δολαρίων ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) στο Μπιαρίτζ. Ο Μακρόν είπε ότι τα χρήματα θα γίνονταν άμεσα διαθέσιμα, κυρίως για πυροσβεστικά αεροσκάφη, και ότι η Γαλλία θα προσέφερε επίσης στήριξη με στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο ο Μπολσονάρο, που έχει εμπλακεί σε μια δημόσια αντιπαράθεση με τον Μακρόν τις τελευταίες εβδομάδες, κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «παράλογες και αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά της περιοχής του Αμαζονίου» και υποστήριξε πως «κρύβει τις προθέσεις του πίσω από την ιδέα μιας “συμμαχίας” χωρών της G7».

Ωστόσο, παρά τα σχόλια αυτά, ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, Ρικάρντο Σάλες, είχε αρχικά δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι η χρηματοδότηση ήταν ευπρόσδεκτη.

Ο Μπολσονάρο έχει δώσει εντολή στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών: 44.000 στρατιώτες έχουν αποσταλεί για να συνδράμουν στην κατάσβεση και στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών εγκλημάτων στον Αμαζόνιο, και στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη σε επτά πολιτείες, λόγω αιτημάτων για βοήθεια από τις τοπικές αρχές.

Εκτιμήσεις των μετεωρολόγων

Οι αδύναμες βροχοπτώσεις είναι μάλλον απίθανο να σβήσουν τις φωτιές, με τις βροχές ως τις 10 Σεπτεμβρίου να αναμένεται να βελτιώσουν ελάχιστα την κατάσταση, σύμφωνα με μετεωρολογικά δεδομένα και ειδικούς που επικαλείται το Reuters.

Παρά τις δραστηριότητες της κυβέρνησης της Βραζιλίας, οι προσπάθειες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα να σβήσουν μόνο μικρότερες φωτιές και θα βοηθήσουν να εμποδιστούν νέες, εκτιμούν εμπειρογνώμονες: Οι πραγματικά μεγάλες φωτιές μπορούν να κατασβεστούν μόνο από βροχοπτώσεις.

Η περίοδος των βροχών στον Αμαζόνιο αρχίζει γύρω στα τέλη του Σεπτεμβρίου και χρειάζονται εβδομάδες για να προκύψουν μεγάλες βροχές.

Η πρόγνωση βροχών για τις επόμενες 15 ημέρες συγκεντρώνεται στις περιοχές που τις χρειάζονται λιγότερο, σύμφωνα με τη Μαρία Σίλβα Ντίας, καθηγήτρια ατμοσφαιρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. Λιγότερες βροχοπτώσεις αναμένονται στα τμήματα του Αμαζονίου που βιώνουν τις χειρότερες φωτιές, πρόσθεσε.

(με πληροφορίες από BBC, AP, Reuters)

Sponsored Post