Η Βρετανία σχεδιάζει επιβολή κανόνων λειτουργίας στα social media

Τι αναφέρει έγγραφο που κυκλοφόρησε στα βρετανικά ΜΜΕ.
CASEZY via Getty Images

Θέσπιση νέων νόμων για την ασφάλεια online σχεδιάζει να θεσπίσει η Βρετανία- βάσει των οποίων θα επιβάλλονται πρόστιμα σε εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας εάν δεν προστατεύουν τους χρήστες τους από επιβλαβές περιεχόμενο.

Η εύκολη πρόσβαση σε επιβλαβές υλικό, ειδικά μεταξύ νέων, προκαλεί αυξανόμενους προβληματισμούς ανά τον κόσμο και βρέθηκε στο προσκήνιο στη Βρετανία μετά τον θάνατο της 14χρονης μαθήτριας Μόλι Ράσελ, που, σύμφωνα με τους γονείς της, έλαβε χώρα αφού είδε online υλικό για την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Κυβερνήσεις ανά τον κόσμο καταβάλλουν προσπάθειες ως προς το θέμα του καλύτερου ελέγχου του περιεχομένου στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, που συχνά κατηγορούνται πως ενθαρρύνουν την παρενόχληση, την εξάπλωση της online πορνογραφίας, και τον επηρεασμό ή τη χειραγώγηση ψηφοφόρων.

Οι ανησυχίες εντάθηκαν διεθνώς εξαιτίας του live streaming της ένοπλης επίθεσης σε τέμενος στη Νέα Ζηλανδία σε μια από τις πλατφόρμες του Facebook, μετά την οποία η Αυστραλία ανακοίνωσε πως θα επέβαλλε πρόστιμα σε social media και εταιρείες web hosting, και θα φυλάκιζε στελέχη εάν το βίαιο περιεχόμενο δεν απομακρύνεται εγκαίρως.

Σε έγγραφο πολιτικής που κυκλοφόρησε ευρέως στα βρετανικά ΜΜΕ, η κυβέρνηση είπε πως θα εξέταζε πιθανώς την επιβολή προστίμων, το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων και την επίρριψη ευθυνών σε ανώτερα στελέχη των εταιρειών τεχνολογίας εάν δεν περιορίζεται η εξάπλωση επιβλαβούς περιεχομένου. Επίσης, θα ιδρυθεί και αρμόδια αρχή για να επιβλέπει την τήρηση των κανόνων.

Το Facebook ανέφερε πως ανυπομονεί να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να διασφαλίσει πως οι νέοι κανόνες θα είναι αποτελεσματικοί, επαναλαμβάνοντας τη θέση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ πως απαιτούνται κανονισμοί για να υπάρχει ενιαία προσέγγιση ανά τις πλατφόρμες.

Δημοφιλή