ΔΙΕΘΝΕΣ
14/09/2018 21:40 EEST

Η βρετανική αντιπολίτευση απειλεί πως θα καταψηφίσει κάθε συμφωνία της Μέι για το Brexit

MarianVejcik via Getty Images

Η Βρετανία και η Ευρώπη σίγουρα θα καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός για την έξοδο, Ντόμινικ Ράαμπ την Παρασκευή μια εβδομάδα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει το μπλοκ στις 29 Μαρτίου αλλά μέχρι στιγμής οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, ενώ πολλά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης απειλούν πως θα καταψηφίσουν οποιοδήποτε συμβιβασμό αν η Τερέζα Μέι δεν αλλάξει τις προτάσεις της.

«Υπάρχουν κάποιες ουσιαστικές διαφορές που πρέπει να επιλύσουμε, ενώ αυτή τη στιγμή το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη διασφάλιση των μελλοντικών μας σχέσεων», δήλωσε ο Ράαμπ λίγο μετά το τηλεφώνημα μετά τον αρμόδιο διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ.

Στο μεταξύ υψηλόβαθμη βουλευτής των Εργατικών δήλωσε στους Financial Times πως το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία θα ψηφίσει εναντίον οποιασδήποτε συμφωνίας για το Brexit επιτευχθεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και ελλείψει μιας βιώσιμης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Μέι θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Έμιλι Θόρνμπερι, η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, δήλωσε στους FT πως μια λειτουργική συμφωνία «απλώς δεν πρόκειται να υπάρξει» υπό τη Μέι.

Η Θόρνμπερι είπε πως θα χρειαστεί να γίνουν εκλογές μέσα σε μερικούς μήνες στην περίπτωση που η πρωθυπουργός ηττηθεί σε μια κρίσιμη ψηφοφορία για οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

″Ακόμη και αν (σ.σ. οι Συντηρητικοί) στραφούν σε εμάς τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο λέγοντας «Πρέπει να εγκρίνετε αυτό το έγγραφο γιατί διαφορετικά δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», εμείς δεν θα το κάνουμε”, τόνισε. Σύμφωνα με την Έμιλι Θόρνμπερι, η πρόταση της Μέι, το λεγόμενο ”Σχέδιο του Τσέκερς”, που προβλέπει τη διατήρηση στενών δεσμών με την ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο αγαθών και γεωργικών προϊόντων, όχι όμως και υπηρεσιών, ”δεν έχει νόημα”.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπου η κυβέρνηση της Μέι έχει ισχνή πλειοψηφία, καθώς και από τα κοινοβούλια των 27 άλλων χωρών της ΕΕ και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Στην περίπτωση που απορριφθεί, δεν είναι σαφές τι θα ακολουθήσει, όμως και οι δύο πλευρές προετοιμάζονται ήδη σε τεχνικό επίπεδο για την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία.