ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2018 10:09 EEST | Updated 19/07/2018 17:24 EEST

Διαψεύδονται οι αναφορές για ταυτοποίηση Ρώσων ως ύποπτοι για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ

CHRIS J RATCLIFFE via Getty Images

 

Ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας απέρριψε σήμερα τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για τη δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην διπλού Ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, και πρόκειται για Ρώσους, χαρακτηρίζοντάς τες «άγρια σπέκουλα».

«Νομίζω πως η ιστορία αυτή ανήκει στην κατηγορία της παραπληροφόρησης και της άγριας σπέκουλας», έγραψε ο Μπεν Ουάλας στο Twitter, σχολιάζοντας την αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων Press Association.

Η βρετανική αστυνομία ταυτοποίησε τους υπόπτους στην υπόθεση Σκριπάλ

Η βρετανική αστυνομία θεωρεί ότι έχει ταυτοποιήσει τους υπόπτους για την δηλητηρίαση με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok του πρώην διπλού ρώσου πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι της Αγγλίας, και πρόκειται για Ρώσους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA).

«Οι ερευνητές θεωρούν ότι ταυτοποίησαν τους υπόπτους για την επίθεση με Novitchok μέσω του συστήματος παρακολούθησης με κάμερες, συγκρίνοντας το οπτικό υλικό με τους φακέλους ανθρώπων που εισήλθαν εκείνη την περίοδο στην χώρα», δήλωσε πηγή που προέρχεται από τις υπηρεσίες της έρευνας.

«Οι ερευνητές είναι βέβαιοι ότι οι ύποπτοι είναι Ρώσοι», πρόσθεσε.

Η Σκότλαντ Γιαρντ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.

Οι βρετανικές αρχές επέρριψαν στα προηγούμενα στάδια της έρευνας στην Ρωσία την ευθύνη για την επίθεση κατά των Σκριπάλ. Η Μόσχα αρνήθηκε. Η υπόθεση προκάλεσε κρίση στις σχέσεις των δυτικών χωρών με την Ρωσία και κύμα εκατέρωθεν απέλασης διπλωματών.

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, πρώην συνταγματάρχης του υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, καταδικάσθηκε το 2006 για «εσχάτη προδοσία», κατηγορούμενος για πώληση πληροφοριών στους Βρετανούς. Συμμετείχε το 2010 σε ανταλλαγή κατασκόπων που οργανώθηκε από την Μόσχα, το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον και εγκαταστάθηκε στην Αγγλία.

Την δηλητηρίαση των Σκριπάλ ακολούθησε πρόσφατα η δηλητηρίαση ζευγαριού Βρετανών στο Έιμσμπερι, κοντά στο Σόλσμπερι. Οι δύο Βρετανοί δηλητηριάστηκαν από Novitchok που βρισκόταν σε ένα μικρό μπουκάλι αρώματος και κατά τις έρευνες γίνονται προσπάθειες να διαπιστωθεί εάν ο νευροτοξικός παράγοντας προέρχεται από την ίδια παρτίδα που δηλητηρίασε τους Σκριπάλ. Από τους δύο, η Ντάουν Στέρτζες δεν επέζησε της δηλητηρίασης, ενώ ο Τσάρλι Ρόουλι παραμένει νοσηλευόμενος σε βαριά, αλλά σταθερή κατάσταση.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Box