ΔΙΕΘΝΕΣ
13/02/2019 10:50 EET

Η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει το νέο της αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό ως «μήνυμα» στην Κίνα

Αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κρατά η Ντάουνινγκ Στριτ.

Matt Cardy via Getty Images

Το νέο αεροπλανοφόρο της Μ. Βρετανίας θα αποσταλεί στον Ειρηνικό, στο πλαίσιο της πρώτης του επιχειρησιακής αποστολής, δήλωσε ε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Γκάβιν Γουΐλιαμσον.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του CNN, σε ομιλία του στο think tank Royal United Services στο Λονδίνο, ο Γουΐλιαμσον είπε πως το 65.000 τόνων αεροπλανοφόρο «Queen Elizabeth» θα ταξιδέψει επίσης στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, καθώς η Βρετανία κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στο πλαίσιο της μετά το Brexit εποχής.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, με πραγματικά διεθνή συμφέροντα...πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για τα συμφέροντα και τις αξίες μας μακριά, μακριά από την πατρίδα» είπε ο Γουίλιαμσον.

Το αεροπλανοφόρο, που είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πολεμικό πλοίο της Μ. Βρετανίας, θα μεταφέρει τη δική του δύναμη stealth μαχητικών F-35, καθώς και μαχητικά του ίδιου τύπου του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, καθώς ταξιδεύει σε μια περιοχή όπου «η Κίνα αναπτύσσει τις δικές της σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες και την εμπορική της ισχύ», είπε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας. Όπως πρόσθεσε, η κοινή αμερικανοβρετανική αεροπορική δύναμη στο αεροπλανοφόρο θα «βελτιώσει την εμβέλεια και αποτελεσματικότητα των δυνάμεών μας», επιβεβαιώνοντας παράλληλα πως «οι ΗΠΑ παραμένουν στενός μας εταίρος».

Ο Γουΐλιαμσον δεν έδωσε στοιχεία για το πότε θα γίνει αυτό. Ακόμη, είπε πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μονίμων βάσεων σε Ασία- Ειρηνικό και Καραϊβική. «Για εμάς η παγκόσμιας εμβέλειας δραστηριότητα δεν είναι αντανακλαστικό στην έξοδο από την ΕΕ. Έχει να κάνει με μια μόνιμη παρουσία» σημείωσε. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι το πλοίο αμφίβιας επίθεσης HMS «Albion» του Βασιλικού Ναυτικού είχε πλεύσει κοντά στα Νησιά Παρασέλ στη Θάλασσα Νότιας Κίνας, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου, που έκανε λόγο για «πρόκληση». Επίσης, πρόσφατα αμερικανικά και βρετανικά πλοία έκαναν εξαήμερη άσκηση στη Θάλασσα Νότιας Κίνας.

Παρόλα, αυτά, η Ντάουνινγκ Στριτ φαίνεται να κρατάει απόσταση από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας: Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Independent, εκπρόσωπος της Μέι είπε πως το αεροπλανοφόρο δεν θα σταλεί σε αποστολή ως το 2021, θα επισκεφθεί σειρά προορισμών και πως η πρωθυπουργός θα πάρει την τελευταία επίθεση για τη διαδρομή του.

Ερωτηθείς για τα σχόλια του Γουίλιαμσον, ο εκπρόσωπος είπε πως «σχετικά με την Κίνα, έχουμε υποδείξει τομείς όπου έχουμε προβληματισμούς- όπως για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Ηνωμένου Βασιλείου και των συμμάχων μας. Αλλά είναι επίσης μια χώρα με την οποία έχουμε μια ισχυρή και εποικοδομητική σχέση.

Sponsored Post