ΔΙΕΘΝΕΣ
01/07/2020 17:39 EEST | Updated 01/07/2020 18:15 EEST

Η Γαλλία αποχωρεί από την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο λόγω του επεισοδίου με την Τουρκία

«Δεν έχει λογική να διατηρούμε τις δυνάμεις μας...με συμμάχους που δεν σέβονται το εμπάργκο στη Λιβύη».

- via Getty Images

Η Γαλλία ενημέρωσε το ΝΑΤΟ πως σταματά τη συμμετοχή της σε ναυτική επιχείρηση στη Μεσόγειο μετά τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με περιστατικό μεταξύ γαλλικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων, ανακοίνωσε την Τετάρτη αξιωματούχος του υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρεσβευτής στη Γαλλία, Ισμαήλ Χακί Μούσα, είχε πει νωρίτερα σε Γάλλους γερουσιαστές πως το Παρίσι αποσύρεται αφού η έρευνα πάνω στο περιστατικό δεν κατέληξε σε σαφές συμπέρασμα και δεν υποστήριζε τους ισχυρισμούς του.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες λόγω Λιβύης, βόρειας Συρίας και των γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία κατήγγειλε πως τουρκικά πολεμικά είχαν επιθετική στάση απέναντι σε σκάφος της (Courbet) αφού επιχείρησε να πραγματοποιήσει έλεγχο σε πλοίο τον Ιούνιο για το οποίο υπήρχαν υποψίες πως παραβίαζε εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Το Courbet επιχειρούσε στο πλαίσιο της επιχείρησης Sea Guardian του ΝΑΤΟ, που άρχισε έρευνα μετά από διαμαρτυρία της Γαλλίας σε συνάντηση υπουργών Άμυνας τον Ιούνιο.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι επιστολή εστάλη στο ΝΑΤΟ την Τρίτη με τέσσερα αιτήματα: Επαναβεβαίωση από τα μέλη της Συμμαχίας για τη δέσμευσή τους για τήρηση του εμπάργκο, διασφάλιση πως τα σήματα κλήσεων του ΝΑΤΟ δεν χρησιμοποιούνται σε αποστολές εθνικού χαρακτήρα, καλύτερο συντονισμό μεταξύ αποστολών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που επιβάλλουν το εμπάργκο και δημιουργία μηχανισμών για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

«Ενώ περιμένουμε πρόοδο σε αυτά τα αιτήματα, αποφασίσαμε να αποσύρουμε προσωρινά τις δυνάμεις μας από την επιχείρηση Sea Guardian» είπε ο αξιωματούχος. «Δεν έχει λογική να τις διατηρούμε...με συμμάχους που δεν σέβονται το εμπάργκο».

Η Γαλλία έχει αναφέρει πως στις 10 Ιουνίου τουρκικά πολεμικά «φώτισαν» με τα ραντάρ τους τρεις φορές το Courbet και ότι Τούρκοι ναύτες έβαλαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και στέκονταν πίσω από ελαφρά όπλα κατά το περιστατικό. Ο Μουσά διέψευσε τη γαλλική εκδοχή, ισχυριζόμενος πως ήταν το γαλλικό πολεμικό που είχε δείξει επιθετική στάση και υποστηρίζοντας πως το επίμαχο σκάφος μετέφερε «ανθρωπιστική βοήθεια».

(με πληροφορίες από Reuters)