Η γέφυρα στο «στενότερο σημείο του κόσμου» στο νησί με το ελληνικό όνομα

Στο πανέμορφο νησί «Ελευθέρα» στις Μπαχάμες.
Sylvain Sonnet via Getty Images

Από τη μια πλευρά τα σκούρα νερά του Ατλαντικού, από τη άλλη τα τιρκουάζ νερά και η λευκή άμμος στις Μπαχάμες. Τα δύο εντελώς διαφορετικά τοπία χωρίζονται από μια μικρή γέφυρα και βράχους πλάτους μόνο 9 μέτρων, σε ένα σημείο που έχει χαρακτηριστεί το «στενότερο σημείο του κόσμου».

Η γέφυρα λέγεται Glass Window (γυάλινο παράθυρο) και βρίσκεται στο πανέμορφο νησί με το ελληνικό όνομα «Ελευθέρα» (Eleuthera) στις Μπαχάμες. Η γέφυρα πήρε το όνομά της από έναν πίνακα του Ουίνσλοου Χόμερ του 1885 «Γυάλινο Παράθυρο», που είχε απαθανατίσει την φυσική πέτρινη αψίδα που έστεκε κάποτε εκεί όπου είναι τώρα η τσιμεντένια γέφυρα.

Περίπου μισό μίλι δυτικά της γέφυρας, βρίσκεται ένα άλλο αξιοθέατο: Τα «Λουτρά της Βασίλισσας» (Queen’s Bath). Είναι μια σειρά από φυσικές πισίνες που έχουν σχηματιστεί μέσα στους βράχους από τα κύματα που σκάνε εδώ και αιώνες από τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Stocktrek Images via Getty Images

Το νησί Ελευθέρα, που βρίσκεται 80 χλμ ανατολικά του Νασάου (που είναι γνωστό για το πειρατικό του παρελθόν), δεν είναι το μόνο «ελληνικό» νησί στις Μπαχάμες. Λίγο πιο πέρα υπάρχει και η Άνδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Άνδρος στις Μπαχάμες αποτελεί στην ουσία ένα αρχιπέλαγος, το μεγαλύτερο εκ των 26 κατοικημένων νησιών στις Μπαχάμες. Πολιτικά θεωρείται ένα ενιαίο νησί, αλλά στην ουσία αποτελεί ένα σύμπλεγμα εκατοντάδων μικρών νησίδων, που αποτελούν τους «δορυφόρους» τριών μεγαλύτερων: της Βόρειας Άνδρου, του Μάνγκροουβ Κέι και της Νότιας Άνδρου. το αρχικό του όνομα ήταν Espiritu Santu (το όνομα που έδωσαν οι Ισπανοί).

Το όνομα θεωρείται ότι προέκυψε κατά την περίοδο της βρετανικής διοίκησης των νησιών, με κάποια έγγραφα να έχουν το όνομα «Andrews Island», και έναν χάρτη του 1782 να κάνει λόγο για «San Andreas». Το όνομα εκτιμάται ότι προέκυψε από τον Σερ Έντμουντ Άντρος, διοικητή του Μπαρμπέιντος το 1672 και στη συνέχεια της Ν. Υόρκης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας. Άλλες εκδοχές αποδίδουν το όνομα στους κατοίκους του St. Andro Island (1.400 μετανάστευσαν εκεί το 1787), αλλά και στους Έλληνες σφουγγαράδες- αν και θεωρείται μάλλον «αδύναμη», καθώς έφτασαν εκεί τον 19ο αιώνα.

(Με πληροφορίες από CNN, HuffPost Greece)