Η γυναίκα που ευθύνεται για την πανδημία του κορονοϊού, σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους

Σπάει την σιωπή της και εξηγεί τι πραγματικά συμβαίνει.
skaman306 via Getty Images

Η Μάτιε Μπενάσι, έδεφρη στρατιωτικός των ΗΠΑ και μητέρα δύο παιδιών, έχει γίνει στόχος συνωμοσιολόγων, οι οποίοι την κατηγορούν ότι ευθύνεται για το ξέπασμα της φονικής πανδημίας του κορονοϊού, που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε όλον τον πλανήτη.

Για την ακρίβεια, ισχυρίζονται ότι ήταν αυτή που έφερε την ασθένεια από την Κίνα. Οι ισχυρισμοί αυτοί διαδίδονται καθημερινά στο YouTube, συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής εκατοντάδες χιλιάδες προβολές ενώ έχουν υιοθετηθεί ακόμη και από μέσα ενημέρωσης του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκε ποτέ θετική στο ιό ούτε εμφάνισε συμπτώματα, η Μπενάσι και ο σύζυγός της αποτελούν πλέον αντικείμενο συζήτησης στα κινέζικα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Το ζευγάρι, μιλώντας στο CNN, λέει ότι η διεύθυνση του σπιτιού τους έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο και ότι, πριν κλείσουν τους λογαριασμούς τους στα social media, είχαν λάβει αμέτρητα μηνύματα από συνωμοσιολόγους - πολλά εκ των οποίων απειλητικά.

«Είναι σαν να ξυπνάς από ένα κακό όνειρο που μετατρέπεται σε έναν εφιάλτη μέρα με τη μέρα», δήλωσε η Μάτιε Μπενάσι στο CNN Business σε μια αποκλειστική συνέντευξη - την πρώτη φορά που μιλάει δημόσια από τότε που το όνομά της κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Τόσο η ίδια όσο και ο συζυγός της Ματ εξακολουθούν να εργάζονται για την αμερικανική κυβέρνηση. Η Μάτιε είναι πολιτικός υπάλληλος του Στρατού των ΗΠΑ στη Βιρτζίνια, όπου εργάζεται ως αξιωματικός ασφαλείας. Ο Ματ, συνταξιούχος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, είναι πολιτικός υπάλληλος στο Πεντάγωνο.

Οι δυό τους προσπάθησαν να κατεβάσουν ό,τι βίντεο κυκλοφορεί σε βάρος τους στο YouTube και να αποτρέψουν τη διάδοσή τους στο διαδίκτυο. Το ζευγάρι επικοινώνησε με έναν δικηγόρο, ο οποίος τους είπε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα, και η τοπική αστυνομία τους είπε το ίδιο.

Η προέλευση της θεωρίας συνωμοσίας

Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν διαφέρουν από τους ιούς, καθώς εξελίσσονται και μεταλλάσσονται για να εξαπλωθούν και να επιβιώσουν. Προτού η Μάτιε Μπενάσι γίνει η κύρια πρωταγωνίστρια αυτής της συνωμοσίας, παραλλαγές κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο για μήνες.

Τις πρώτες εβδομάδες του κορονοϊού, οι συνωμοσιολόγοι άρχισαν να ισχυρίζονται, χωρίς αποδείξεις, ότι επρόκειτο για ένα βιολογικό όπλο των ΗΠΑ. Αργότερα ένα μέλος της κινεζικής κυβέρνησης ανέπτυξε δημόσια την ιδέα ότι ο στρατός των ΗΠΑ έφερε τον ιό στην Κίνα. Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Εσπερ, είπε ότι ήταν «εντελώς γελοίο και είναι ανεύθυνο» για κάποιον που μιλά εξ ονόματος της κινεζικής κυβέρνησης να προωθεί έναν τέτοιο ισχυρισμό.

Τον Μάρτιο, μήνες μετά τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στην Κίνα, οι συνωμοσιολόγοι στράφηκαν στην Μάτιε Μπενασι. Η αβάσιμη θεωρία ξεκίνησε με τη συμμετοχή της τον Οκτώβριο στους Στρατιωτικούς Παγκόσμιους Αγώνες, ουσιαστικά στους στρατιωτικούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που φιλοξενήθηκαν στην Γουχάν, την κινεζική πόλη όπου ξεκίνησε η πανδημία στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Μπενάσι συμμετείχε στο αγώνισμα της ποδηλασίας εκεί αλλά υπέστη ένα ατύχημα στον τελευταίο γύρο, που την άφησε με σπασμένο πλευρό και διάσειση. Παρά την πτώση, τελείωσε τον αγώνα αλλά αυτό ήταν μόνο η αρχή για κάτι πολύ χειρότερο. Παρόλο που εκατοντάδες αθλητές από τον αμερικανικό στρατό συμμετείχαν στους αγώνες, ήταν αυτή που ξεχώρισαν κάποιοι και ανέπτυξαν μια ολόκληρη θεωρία συνωμοσίας γύρω από το όνομά της.

Ο ιθύνων νούς πίσω από αυτή την ιστορία είναι ο Τζορτζ Γουέμπ, ένας 59χρονος Αμερικανός σπεσιαλίστας στην παραπληροφόρηση. Ο Γουέμπ μεταδίδει εδώ και χρόνια ώρες εκμπομπές με τέτοιο περιεχόμενο στο YouTube, όπου έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 27 εκατομμύρια προβολές και σχεδόν 100.000 ακολούθους.

Ο Γουέμπ έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο διάσημος Ιταλός DJ Μπένι Μπενάσι, του οποίου το τραγούδι «Satisfaction» έγινε παγκόσμιο χιτ, ήταν μέρος του σχεδίου που είχε στήσει το ζεύγος Μπενάσι για την εξάπλωση του ιού (άσχετα που ο μουσικός παραγωγός δεν έχει καμία σχέση μαζί τους ούτε τους έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του).

Σε τηλεφωνική συνέντευξη με το CNN Business, ο Γουέμπ δεν προσέφερε ουσιαστικά αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του σχετικά με το «σχέδιο των Μπενάσι» και είπε ότι θεωρούσε τον εαυτό του «ερευνητικό ρεπόρτερ», όχι συνωμοσιολόγο.

Παρόλο, πάντως, που οι ισχυρισμοί για τους Μπενάσι είναι παντελώς αβάσιμοι, οι απειλές που αντιμετωπίζουν και ο φόβος που αισθάνονται οι ίδιοι είναι πέρα για πέρα υπαρκτοί.

Ο Ματ Μπενάσι είπε ότι έχει παραπονεθεί στο YouTube, αλλά ακόμη και όταν η εταιρεία κατεβάζει τα βίντεο, μπορεί να χρειαστούν μέρες για να το κάνει. Μέχρι τότε, ένα βίντεο μπορεί να γίνει viral και η ζημιά έχει γίνει. Ακόμα χειρότερα: τα βίντεο που έχει δημοσιεύσει ο Γουέμπ στο YouTube και καταργούνται, συχνά μεταφορτώνονται και ξανανεβαίνουν στην πλατφόρμα.

(Πηγή: CNN)

Δημοφιλή