Κάλπες στην Γερμανία: Η ακροδεξιά «θολώνει» το μέλλον της κυβέρνησης Μέρκελ

Oι κάλπες που θα στηθούν την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου σε Σαξονία και Βραδεμβούργο, ίσως κρίνουν τα πάντα για την κυβέρνηση και για την Άγκελα Μέρκελ. Τί δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Τα διψήφια κέρδη για την AfD απειλούν την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στην Σαξονία.
Τα διψήφια κέρδη για την AfD απειλούν την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στην Σαξονία.
Hannibal Hanschke / Reuters

Η γερμανική ακροδεξιά ετοιμάζεται να μετρήσει μεγάλα κέρδη σε δύο κρατίδια, στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στην πρώην ανατολική Γερμανία (Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου), ενδεχομένως βάζοντας τέλος στην 30ετή κυριαρχία των δύο παραδοσιακών κομμάτων και επιταχύνοντας τη διάλυση της κυβερνητικής συμμαχίας υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» εκμεταλλεύεται την οργή των ψηφοφόρων για τους πρόσφυγες και για το προγραμματισμένο κλείσιμο των ανθρακωρυχείων σε συγκεκριμένα κρατίδια, ενώ αυτοαποκαλείται «συνεχιστής» του έργου των διαδηλωτών που προκάλεσαν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου πριν από τρεις δεκαετίες.

Τα διψήφια κέρδη για την AfD απειλούν την Ενωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ στην Σαξονία και θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι εταίροι της, δηλαδή το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα χάσουν την πλειοψηφία στο Βραδεμβούργο. Τα δύο κόμματα έχουν κερδίσει σταθερά στα δύο κρατίδια-κλειδιά, όλες τις αναμετρήσεις μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990.

Η ακροδεξιά AfD αναμένεται να αποσπάσει ψήφους και από τα δύο παραδοσιακά κόμματα στις εκλογές που θα διεχαθούν δύο μήνες πριν η Γερμανία γιορτάσει τα 30 χρόνια από την πτώση του ισχυρότερου συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου, του Τείχους του Βερολίνου.

Οι αφίσες της AfD καλούν τους ψηφοφόρους να «ολοκληρώσουν την αλλαγή που ξεκίνησε το 1989». Με τη λέξη «Wende», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την πτώση του ανατολικογερμανικού κομμουνισμού, οι αφίσες λένε: «1989 - 2019. Wende 2.0».

Οι δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου σε Σαξονία και Βραδεμβούργο
Οι δημοσκοπήσεις στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 1ης Σεπτεμβρίου σε Σαξονία και Βραδεμβούργο
Reuters

Κλείνοντας το μάτι σε ακροδεξιούς ψηφοφόρους

Πριν από μερικές ημέρες, η Άγκελα Μέρκελ έκανε μία επίσκεψη που σχολιάστηκε λιγότερο από όσο αναμενόταν. Οι σχέσεις της Γερμανίας με την Ουγγαρία ήταν πολύ καλές τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δοκιμάστηκαν όταν ο εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν ανέλαβε την εξουσία στην Βουδαπέστη.

Ο Όρμπαν έχει αναπτύξει ένα φλερτ διαρκείας με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και Γραμματέα της Λίγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, που ηγείται των νεο-εθνικιστών στη χώρα του με φιλοδοξίες που αγγίζουν και τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Η Μέρκελ διαχώρισε πολύ νωρίς τη θέση της από τους δύο ανερχόμενους αστέρες του ακραίου πολιτικού χώρου της Ευρώπης, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις συγκρούστηκε λεκτικά μαζί τους - ιδιαίτερα με άξονα την μεταναστευτική πολιτική, όπου η καγκελάριος βρέθηκε συχνά να αμύνεται κόντρα στο ρεύμα, υπερασπιζόμενη τα ανοιχτά σύνορα στην Ευρώπη και τις αξίες του δυτικού πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Με βάση όσα γνωρίζαμε εως τώρα, θα περίμενε κανείς μία «δύσκολη» συνάντηση Μέρκελ-Όρμπαν στην Βουδαπέστη.

Έκπληξη: Η συνάντηση κύλησε με πολλά χαμόγελα και αβρότητες. Η Μέρκελ, είναι σχεδόν πρόδηλο, ότι έκανε «την καρδιά της πέτρα» προ των τοπικών εκλογών. Το μεταναστευτικό και το προσφυγικό στοιχίζουν σε ψήφους και η καγκελάριος είδε στην συνάντηση αυτή μία ευκαιρία να «κλείσει το μάτι» σε ψηφοφόρους που στρέφονται προς την AfD. Το ερώτημα, εάν είναι αρκετές αυτού του είδους οι χειρονομίες, θα απαντηθεί το βράδυ της Κυριακής.

ASSOCIATED PRESS

Ενα εξαιρετικά πιθανό «διαζύγιο»

Η μάχη θα δοθεί στα κρατίδια της Σαξονίας και του Βραδεμβρούργου, ενώ τον Οκτώβριο αναμένεται εξίσου κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στην Θουριγγία. Το αποτέλεσμά της, σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς αναλυτές, θα κρίνει και το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών.

Τα κόμματα αναμένεται να αναθεωρήσουν τη συμμετοχή τους στον συνασπισμό, που αποδυναμώνεται συνεχώς σε δημοσκοπικό επίπεδο, με αφορμή τη μεταναστευτική πολιτική, τους φόρους και τις συντάξεις. Πολλά μέλη του SPD επιθυμούν να εγκαταλείψουν την συμμαχία που έχει κρατήσει την Μέρκελ στην εξουσία για 10 από τα τελευταία 14 χρόνια και να ασκήνουν αντιπολίτευση.

Μια κατάρρευση του συνασπισμού θα μπορούσε να προκαλέσει εκλογές ή να οδηγήσει σε μια μειοψηφική κυβέρνηση - άθλιες επιλογές για τους Γερμανούς που αγαπούν τη σταθερότητα. Οι εθνικές δημοσκοπήσεις δείχνουν προς το παρόν ως πρώτη δύναμη τους Χριστιανοδημοκράτες, με δεύτερη δύναμη τους Πράσινους και ακολουθεί το SPD - αλλά πλέον ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής οι εθνικιστές της AfD.

ASSOCIATED PRESS

Μετά τη Μέρκελ (σχεδόν...) το χάος

Η έξοδος της Άγκελα Μέρκελ, που παρέδωσε ήδη την σκυτάλη στην ηγεσία του κόμματος στα χέρια της Κραμπ-Κάρενμπαουερ ήταν προδιαγεγραμμένη, ωστόσο στοιχίζει περισσότερο από όσο αναμενόταν στους Χριστιανοδημοκράτες. Η διάδοχός της αποδεικνύεται «άτσαλη» και δεν φαίνεται να διαθέτει - τουλάχιστον επί του παρόντος - το πολιτικό βάρος για να καλύψει το κενό.

Η Κάρενμπαουερ επικρίνεται σφοδρά για την επιλογή της να έρθει σε επαφή με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς στα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όπου στήνονται κάλπες την 1η Σεπτεμβρίου, τα αντι-ρωσικά αισθήματα παραμένουν ζωηρά. Ταυτόχρονα, η ίδια δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πόσο στενά την παρακολουθεί η κοινή γνώμη και πόσο λεπτή είναι η θέση της. Ενα εντελώς άστοχο σχόλιό της για τις ...τουαλέτες ανδρών και γυναικών σε μία γιορτή για το Καρναβάλι προκάλεσε κριτική για ενδείξεις ομοφοβίας από τη νέα αρχηγό των Χριστιανοδημοκρατών.

Σε άλλη περίπτωση, σχόλιό της για την έλλειψη ελέγχου στο Διαδίκτυο προκάλεσε σφοδρή κριτική για πιθανή πρόθεση λογοκρισίας από μέρους της.

Για το CDU η επικράτηση στην Σαξονία είναι το ελάχιστο αποδεκτό αποτέλεσμα. Εάν προκύψει «ατύχημα» τέτοιου μεγέθους την Κυριακή, η κρίση που θα ξεσπάσει αμέσως θα είναι διπλή: και στην κυβέρνηση - και στο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας, που εμφανίζεται ως ο βασικός πυλώνας σταθερότητας στην χώρα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη...

πηγές: Reuters, Politico

Δημοφιλή