Η γκρίνια είναι ένα σπορ που αρέσει πολύ

Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο νομίζουμε τελικά
grandriver via Getty Images

Γιατί οι περισσότεροι από εμάς απολαμβάνουμε το να είμαστε αρνητικοί, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων αλλά όλο το χρόνο;

Θα μπορούσε να αποδοθεί στο ότι από τη φύση μας ανταποκρινόμαστε πιο έντονα στα αρνητικά γεγονότα, παρά στα θετικά: αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας, σύμφωνα με το BBC.

Τα ευρήματα που αποδεικνύουν τη στάση μας σε αρνητικά συναισθήματα καταγράφονται σε μια αναφορά της εταιρείας ερευνών Ipsos-Mori με τίτλο «The Perils of Perception». Οι αντιλήψεις μας για τον κόσμο και ότι συμβαίνει γύρω από αυτόν, φαίνεται ότι συνήθως βρίσκονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα-και οι θέσεις μας είναι αρνητικές.

Σύμφωνα με την Ipsos-Mori, ο ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται την αρνητική πληροφορία με διαφορετικό τρόπο και πιο άμεσα από τη θετική.

Ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα σε ανθρώπους που προέρχονται από 38 διαφορετικές χώρες και κατέληξαν σε κάποια παραδείγματα που δείχνουν ότι τείνουμε να πιστεύουμε τα χειρότερα, όπως:

1.Ο αριθμός των φόνων σε πολλές χώρες του κόσμου έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όμως πολλοί άνθρωποι δεν το πιστεύουν - λιγότεροι από 1 στους 10 πιστεύουν στη μείωσή τους.

2.Οι θάνατοι από τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο ήταν λιγότεροι τα τελευταία 15 χρόνια από ότι τα προηγούμενα 15, αλλά μόνο το 1/5 από εμάς πιστεύει ότι αυτό είναι αλήθεια

Ακόμα και όταν πρόκειται για άλλα κοινωνικά ζητήματα, όπως μια εγκυμοσύνη στην εφηβεία, οι εκτιμήσεις μας τείνουν να είναι λανθασμένες. Πιο συγκεκριμένα, σε κάποιες χώρες πιστεύεται ότι τα περίπου οι μισές έφηβες μένουν έγκυες κάθε μήνα, ενώ στην πραγματικότητα το υψηλότερο ποσοστό για εφηβική εγκυμοσύνη σε οποιαδήποτε χώρα είναι 6.7%.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται τις αρνητικές πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο, ενώ, τις αποθηκεύει πιο εύκολα. Ένας νευροεπιστήμονας το απέδειξε με το εξής πείραμα: έδειξε φωτογραφίες πραγμάτων που μας αρέσουν, όπως η πίτσα ή μια Ferrari, πλάι σε αρνητικές, όπως ένα νεκρό ζώο ή ένα παραμορφωμένο πρόσωπο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, μέτρησε την δραστηριότητα του εγκεφάλου και είδε ότι υπήρχε εντονότερη αντίδραση στις άσχημες εικόνες.

Τα νέα αυτά φυσικά και δεν είναι εφησυχαστικά: ο κόσμος είναι πιο πλούσιος και υγιής από ποτέ, ωστόσο συνεχίζουμε να επικεντρωνόμαστε στα αρνητικά.

Όπως κατέληξαν, υπάρχει γενετικός λόγος για αυτό. Απ′ ότι φαίνεται, η ανταπόκριση στις άσχημες εξελίξεις είναι εγγενής στον άνθρωπο, καθώς, λειτούργησε ενισχυτικά στην ανθρώπινη εξέλιξη. Διοτί αν αντιδρά κανείς πιο έντονα στους πιθανούς κινδύνους, τότε μάλλον θα προστατευτεί και θα ζήσει περισσότερο.

(Πηγή: BBC)