CULTURE
26/11/2019 11:41 EET

Η ζωή του κορυφαίου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά μεταφέρεται στο θέατρο

Σκηνική μεταφορά της νουβέλας της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά Βοσκοπούλα», σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη

5η Εποχή
Ο Άγιος της νεοελληνικής γλυπτικής, Γιαννούλης Χαλεπάς

H ζωή ενός κορυφαίου των ελληνικών Τεχνών μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου Άλμα, σε μια παράσταση αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά, εμβληματική μορφή και μεγάλο τραγικό μύθο της νεοελληνικής γλυπτικής. 

Με σημείο εκκίνησης την έξοδό του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας και με αφορμή ένα γλυπτό του από νερό και κόκκινο πηλό -«τα υλικά, όπως λένε, του Θεού»-, μια γυναίκα ιχνηλατεί τον βίο του Γιανούλη Χαλεπά, συνομιλεί μαζί του, του απευθύνει αγωνιώδη ερωτήματα, προκαλώντας τον να λύσει τη σιωπή του

Ο νεαρός καλλιτέχνης που γνωρίζει πολύ νωρίς τεράστια αναγνώριση. Τα πρώιμα αριστουργήματα. Η «Κοιμωμένη». Η τραγική του μοίρα. Τα πρόσωπα που τον στήριξαν, τα πρόσωπα που τον σημάδεψαν. Η έξοδός του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας, όπου έζησε έγκλειστος για περισσότερα από 13 χρόνια, με εντολή του πατέρα του, χωρίς ποτέ να τον επισκεφτεί κανείς. Η επιστροφή στο γενέθλιο νησί της Τήνου. Η μάνα του που δαιμονοποιεί τη γλυπτική και καταστρέφει τα έργα του. Η μοναξιά και η σιωπή. Η «νεκρανάσταση» του γηραιού πλέον Γιανούλη και η επιστροφή του στα ανθρώπινα. 

Η μυθιστορηματική ζωή του διάσημου βοσκού της παγκόσμιας γλυπτικής, του «παρία» της τέχνης, ξεδιπλώνεται στη σκηνή του θεάτρου, καθώς μια γυναίκα του σήμερα προσπαθεί να ψηλαφήσει τα φαντάσματα, τους εφιάλτες του, τα οράματά του. 

Σκηνική μεταφορά της νουβέλας της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά Βοσκοπούλα», η παράσταση, που ανεβαίνει στις 25 Μαρτίου 2020, αποτελεί μια πρώτη απόπειρα, από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, διείσδυσης στον σιωπηλό κόσμο του Γιανούλη Χαλεπά.  

Ακολουθώντας την κινηματογραφική δομή της νουβέλας, με τα συνεχή άλματα στον χρόνο και τον χώρο, «ντυμένη» με τις συγκλονιστικές μουσικές του Γκούσταβ Μάλερ, και χρησιμοποιώντας το video ως βασικό αφηγηματικό εργαλείο, η παράσταση επιχειρεί να μας μεταφέρει στον φαντασιακό κόσμο ενός προσώπου που μαρτύρησε αδιαμαρτύρητα και που δεν μίλησε παρά μόνο μέσα από την τέχνη του. 

 Η «Αθηνά Βοσκοπούλα» από το βιβλίο «Δύο γυναίκες, δύο θεές»

Με αφορμή το γλυπτό του Χαλεπά «Αθηνά βοσκοπούλα» (πρώτη από τις δύο νουβέλες του βιβλίου της Ρέας Γαλανάκη «Δύο γυναίκες, δύο θεές», εκδόσεις Καστανιώτη, 2017), η ιστορία εστιάζεται στα είκοσι οκτώ χρόνια που έζησε ο Χαλεπάς στην Τήνο, μετά το φρενοκομείο της Κέρκυρας και μέχρι να επιστρέψει στην Αθήνα, αναγνωρισμένος για δεύτερη φορά. Στο διάστημα αυτό, που ο θάνατος της μάνας μοίρασε στα δυο, ο Χαλεπάς δούλευε και ως βοσκός. Ποια ήταν η θυελλώδης σχέση με τη μάνα, πώς διασταυρώνονταν πρόσωπα και χρόνοι εντός του, γιατί «νεκραναστήθηκε» σ’ αυτό το διάστημα ο «παρίας γλύπτης», είναι κάποια από τα αινίγματα που θίγονται.

εκδόσεις Καστανιώτη
«Δύο γυναίκες, δύο θεές»

Ταυτότητα παράστασης

Ρέα Γαλανάκη | Γιαννούλης Χαλεπάς

Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης

Θεατρική Μεταφορά: Παναγιώτα Πανταζή, Θέμης Μουμουλίδης

Σκηνικό - Κοστούμια: ΛΙΑ  ΑΣΒΕΣΤΑ

Μουσική: Γκούσταβ Μάλερ

Σύνθεση ήχων: Γιώργος Ανδριώτης 

Κινησιολογική επεξεργασία: Νικολέτα Καρμοίρη 

Video: Νίκος Τσιμούρης 

Φωτισμοί: Θέμης Μουμουλίδης, Νίκος Σωτηρόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα 

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή 

Παραγωγή 5η Εποχή

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Θωμάς

Info

Θέατρο Άλμα: Ακομινάτου 15 Αθήνα

Τιμές εισιτηρίων:

15 € | 12 €

Εξώστης  12 €

Παραστάσεις:  25 Μαρτίου – 14  Απριλίου

Προπώληση :   Viva.gr