ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/03/2018 09:17 EET

Εάν δεν σταματήσετε εσείς, θα κάνουμε και εμείς έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιεί τη Λευκωσία ο υπ.Εξωτερικών του ψευδοκράτους

Yiannis Kourtoglou / Reuters

Νέες απειλές κατά της Λευκωσίας αυτή τη φορά όχι από την ίδια την Άγκυρα αλλά από την ίδια την τουρκοκυπριακή πλευρά και τον υπουργό εξωτερικών του ψευδροκράτους ο οποίος υποστηρίζει πως εάν η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στο θέμα των ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τότε θα ξεκινήσει και η «κυβέρνησή» του ανάλογες έρεύνες.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι σε συνέντευξή του στο Reuters ξεκαθάρισε πως για την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχουν τρεις δρόμοι: «είτε θα κάνουμε μαζί εξορύξεις, μετά από συζητήσεις, συμφωνίες και κοινή πορεία, είτε θα σταματήσουν οι εξορύξεις είτε και εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα κάνουμε το ίδιο: θα ξεκινήσουμε να εκμεταλλευόμαστε και να κάνουμε εξορύξεις».

Πρακτικά ο Οζερσάι εκφράζει την γραμμή της Άγκυρας η οποία επιμένει να μην αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας και δηλώνει πως θα παρεμποδίσει τις έρευνες και τις εξορύξεις στην θαλάσσια περιοχή, τις οποίες και έχει χαρακτηρίσει ως «μονομερείς ενέργειες».

Σε ερώτηση του Reuters αν βλέπει κλιμάκωση της έντασης, ο Τουρκοκύπριος απάντησε πως «στόχος μας είναι να κρυώσουμε τα νερά και όχι να τα θερμάνουμε. Γι αυτό το λόγο στο πιο πρόσφατο περιστατικό δεν κάναμε χρήση βίας. Δεν κάναμε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρξε αποτροπή εκεί».

Όταν κατά τη συνέντευξη του επισημάνθηκε πως έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια του νησιού και όχι βόρεια, υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό και είπε: «Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Οχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε επίσης ότι «το επιχείρημά μας στο ζήτημα των θαλάσσιων περιοχών δεν βασίζεται στη γεωγραφία. Βασίζεται στα ιστορικά δικαιώματα και τα δικαιώματα που προέρχονται από την ”συνεταιρική δημοκρατία”. Και το θέμα είναι πως όχι μόνο εμείς αλλά και η διεθνής κοινότητα και η ελληνοκυπριακή πλευρά δέχονται και αναγνωρίζουν πως είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων».

Ο Οζερσάι αναφέρθηκε και στην επίλυση του Κυπριακού και ειδικότερα στις συζητήσεις των δύο πλευρών. Ο Τουρκοκύπριος αξιωματούχος υποστήρικε πως οι δύο πλευρές συμφωνούν επί της αρχής σε μία ομοσπονδία δικοινοτική και διζωνική με πολιτική ισότητα αλλά κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.

«Δεν καταλαβαίνουμε το ίδιο πράγμα από την ίδια πρόταση. Επαναλαμβάνουμε την ίδια φράση αλλά δεν αντιλαμβανόμαστε το ίδιο. Αυτό είναι το πρόβλημα».

Πηγή: Reuters

Sponsored Post