ΔΙΕΘΝΕΣ
29/12/2015 04:40 EET | Updated 29/12/2015 04:41 EET

Economist: Τι προβλέπει η πρόταση για την ενισχυμένη Frontex

ASSOCIATED PRESS
Members of the Frontex, European Border Protection Agency, from Portugal patrol the coast off the northeastern Greek island of Lesbos, Thursday, Nov. 26, 2015. About 5,000 migrants reaching Europe each day over the so-called Balkan migrant route. The refugee crisis is stoking tensions among the countries on the so-called Balkan migrant corridor — Greece, Macedonia, Serbia, Croatia and Slovenia. (AP Photo/Santi Palacios)

Με το θέμα της Frontex και της ενίσχυσής της ασχολείται ο Economist, σε δημοσίευμα με τίτλο «A real border guard at last» («Επιτέλους, μια πραγματική συνοριοφυλακή»).

Όπως σημειώνεται, λίγοι φορείς/ θεσμοί έχουν πιεστεί από τους τεράστιους αριθμούς προσφύγων και μεταναστών όσο η Frontex, η οποία έχει περιορισμένες αρμοδιότητες, δεν διαθέτει δικό της εξοπλισμό και στερείται της δυνατότητας να προσλάβει τους δικούς της συνοριοφύλακες. «Στις 15 Δεκεμβρίου η Κομισιόν παρουσίασε μια πρόταση, με τη στήριξη της Γαλλίας και της Γερμανίας, και στόχο να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα της Ευρώπης» σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο της πρότασης αυτής, θα δημιουργηθεί μια νέα συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, η οποία θα απορροφήσει τη Frontex. Θα έχει πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, διπλάσιο προσωπικό και τη δυνατότητα αγοράς του δικού της εξοπλισμού. Μια εφεδρική ομάδα συνοριοφυλάκων θα είναι στη διάθεση της υπηρεσίας, ενώ αξιωματικοί- σύνδεσμοι θα αναλαμβάνουν καθήκοντα σε σημεία που χρήζουν προσοχής για να στέλνουν πληροφορίες στα κεντρικά. Ωστόσο, το σημαντικότερο είναι ότι η υπηρεσία θα έχει τη δυνατότητα να επεμβαίνει σε μια χώρα είτε αυτό αρέσει στην κυβέρνησή της είτε όχι (επί της παρούσης απαιτείται σχετική άδεια), ενώ θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, και θα εμπλέκεται πολύ περισσότερο στην αποστολή παράνομων μεταναστών πίσω στις χώρες τους.

Όπως αναφέρει ο Economist, σε πολλούς άρεσε η πρόταση, περιλαμβανομένου του Φαμπρίς Λεγκέρι, επικεφαλής της Frontex, ενώ χαρακτηρίζεται λιγότερο «τοξική» σε σχέση με την ιδέα μιας «μίνι» ζώνης Σένγκεν. Επίσης, θεωρείται ότι θα καλύψει αδυναμίες στο παρόν σύστημα - «τη διστακτικότητα της Ελλάδας, μέλους “πρώτης γραμμής”», αναφέρει ο Economist – καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα οι χώρες να «εξαναγκαστούν» να δεχτούν βοήθεια.

Ενάντια τάσσεται η Πολωνία και η Ελλάδα είναι επιφυλακτική, ωστόσο στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πρόταση δεν απαιτεί ομοφωνία για να εγκριθεί.

Διαβάστε επίσης: Μετά τον Γιούνκερ, και ο Σόιμπλε: Ποιοι ζητούν «ευρωστρατό»