ΚΟΙΝΩΝΙΑ
09/11/2018 15:35 EET | Updated 09/11/2018 15:36 EET

Economist: Πώς ο «Ρουβίκωνας» παραμένει ατιμώρητος

Eurokinissi

Κείμενο για τον «Ρουβίκωνα» και τις δραστηριότητές του δημοσιεύει ο Economist,με τίτλο «How a group of Athens troublemakers goes unpunished» (πώς μια ομάδα ταραξιών στην Αθήνα παραμένει ατιμώρητη).

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ο «Ρουβίκωνας» χρησιμοποιεί πιο «σοφιστικέ» μεθόδους για να κάνει την παρουσία του αισθητή σε σχέση με τους άλλους αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς των Εξαρχείων. «Με βάση ένα σινεμά-μπαρ κοντά στην κεντρική πλατεία, γεμάτη με διακινητές ναρκωτικών και πωλητές λαθραίων τσιγάρων, ο “Ρουβίκωνας” πραγματοποιεί επιθέσεις παρενόχλησης εναντίον πρεσβειών, κυβερνητικών κτιρίων και γραφείων πολυεθνικών. Τα μέλη του συνήθως δεν συλλαμβάνονται. Οι εισαγγελείς απορρίπτουν τις ενέργειές τους ως “ασήμαντες” για να δικαιολογήσουν πλήρεις έρευνες. Τα θύματα του “Ρουβίκωνα” θα διαφωνούσαν».

Στη συνέχεια του κειμένου γίνεται αναφορά στις επιθέσεις με μπογιές κατά ξένων πρεσβειών, τις καταστροφές ακυρωτικών μηχανημάτων στους σταθμούς του μετρό, βανδαλισμούς στη Novartis κ.α. «Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανέχεται τις δραστηριότητες του “Ρουβίκωνα” ελπίζοντας να διαβεβαιώσει τους αριστερούς ψηφοφόρους πως, παρά τις αυστηρές πολιτικές λιτότητας που υπαγόρευσαν οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας, το κόμμα είναι στην καρδιά του ακόμα ένα ριζοσπαστικό κίνημα. Όταν αστυνομικοί συνέλαβαν μέλη του “Ρουβίκωνα” που μπήκαν στο κοινοβούλιο πέρυσι, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, κάλεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και διέταξε την άμεση απελευθέρωσή τους υποστηρίζοντας πως επρόκειτο για μια απλή πράξη διαμαρτυρίας».

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει ο Economist, ειδικοί αντιτρομοκρατίας ανησυχούν ότι η οργάνωση εξελίσσεται σε σχολή εκπαίδευσης εξτρεμιστών. «Κάποια μέλη του “Ρουβίκωνα” έχουν διασυνδέσεις με τη “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”, μια οργάνωση που 2010 έστειλε επιστολές με εκρηκτικά σε Ευρωπαίους πολιτικούς, μεταξύ των οποίων η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. Οι επικεφαλής της πλέον εκτίουν μακρές ποινές φυλάκισης, μα άλλο ένα φερόμενο μέλος αναμένει δίκη κατηγορούμενο για την αποστολή παγιδευμένου δέματος το 2017 στον Λουκά Παπαδήμο, τεχνοκράτη που διατέλεσε για λίγο πρωθυπουργός κατά την κρίση του ευρώ. Ο κ. Παπαδήμος τραυματίστηκε σοβαρά ενώ άνοιγε το δέμα στο αυτοκίνητό του».