«Σεισμός» από απόφαση του ΕΔΑΔ περί ανάγνωσης προσωπικών μηνυμάτων εργαζομένων από εργοδότες

ΕΔΑΔ: Προσωπικά μηνύματα εργαζομένων μπορούν να διαβαστούν από εργοδότες
There's never enough screen-estate.
There's never enough screen-estate.
alainnblog/Flickr

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει απόφαση του ΕΔΑΔ (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), σύμφωνα με την οποία εργοδότες (δεδομένων συνθηκών που παρατίθενται παρακάτω) μπορούν να διαβάσουν προσωπικά μηνύματα των εργαζομένων, τα οποία απεστάλησαν μέσω λογισμικού chat και λογαριασμούς webmail κατά τις ώρες εργασίας τους.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι μια εταιρεία η οποία διάβασε τις συνομιλίες ενός εργαζομένου μέσω Yahoo Messenger ενώ ο ίδιος ήταν εν ώρα εργασίας, ενήργησε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της.

Οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι είχε παραβιάσει τους κανόνες της εταιρείας, και ότι ο εργοδότης του είχε δικαίωμα να ελέγξει τις δραστηριότητές του – προσθέτοντας ότι αυτές οι πολιτικές θα πρέπει επίσης να προστατεύουν τους εργαζομένους από την ανεξέλεγκτη/ αδέσμευτη παρακολούθηση.

Οι δικαστές στο Στρασβούργο κατέληξαν την Τρίτη στη συγκεκριμένη απόφαση, η οποία δεσμεύει όλες τις χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σημειώνεται πως ο εν λόγω εργαζόμενος, μηχανικός στη Ρουμανία, κατέφυγε στο δικαστήριο ελπίζοντας ότι θα αποφαινόταν πως ο εργοδότης είχε παραβιάσει τα δικαιώματά του όσον αφορά στην εμπιστευτικότητα των επικοινωνιών του όταν απέκτησε πρόσβαση στα μηνύματά του και τον απέλυσε το 2007.

Ο εργοδότης του είχε διαπιστώσει πως χρησιμοποιούσε το Yahoo Messenger για τόσο για επαγγελματικές όσο και για προσωπικές επαφές. Βασικό όσον αφορά στην απόφαση του δικαστηρίου ήταν το ότι ο εργοδότης θεωρούσε ότι αποκτούσε πρόσβαση σε επαγγελματικό λογαριασμό – οπότε δεν έγινε κάποιου είδους λάθος/ παραβίαση. Σύμφωνα με το δικαστήριο, «δεν είναι παράλογο ένας εργοδότης να θέλει να επιβεβαιώσει εάν οι εργαζόμενοι ασχολούνται με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις εντός των ωρών εργασίας».

«Ο εργοδότης ενήργησε εντός των πειθαρχικών του δυνατοτήτων, από τη στιγμή που, όπως διαπίστωσαν τα εθνικά δικαστήρια, είχε αποκτήσει πρόσβαση στο Yahoo Messenger υποθέτοντας ότι οι επίμαχες πληροφορίες σχετίζονταν με επαγγελματικές δραστηριότητες, και ως εκ τούτου η πρόσβαση ήταν νόμιμη» ανέφεραν οι δικαστές.

Σημειώνεται πως ο Μπογκντάν Μπαρμπουλέσκου είχε χάσει ήδη την υπόθεση στα ρουμανικά δικαστήρια, προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ. Το βασικό του επιχείρημα ήταν ότι είχε παραβιαστεί η προσωπική ζωή του όταν αναγνώστηκαν τα μηνύματά του σε λογαριασμό του Yahoo Messenger που είχε στήσει για τη δουλειά του- καθώς και αυτά από έναν δεύτερο, προσωπικό.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η εργοδοσία είχε απαγορεύσει στο προσωπικό της να αποστέλλει προσωπικά μηνύματα εν ώρα εργασίας. Για να ελεγχθεί ο λογαριασμός του, αποφάνθηκαν οι δικαστές, ήταν αναγκαίο να αποκτηθεί πρόσβαση στο αρχείο του- ενώ η ενέργεια δεν κρίθηκε παράνομη, επειδή η εταιρεία δεν απέκτησε πρόσβαση σε άλλες πληροφορίες που είχαν αποθηκευθεί στον υπολογιστή του στη δουλειά. Επίσης, συμπληρώθηκε ότι ο Μπαρμπουλέσκου είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων ότι η εταιρεία θα έλεγχε τα μηνύματά του.

Σύμφωνα με τον Independent, στον Μπαρμπουλέσκου παρουσιάστηκε εκτύπωση 45 σελίδων με τα μηνύματά του, που περιελάμβαναν μηνύματα προς την αρραβωνιαστικιά του.

Ωστόσο, δεν υπήρξε συζήτηση επί των ισχυρισμών για τον δεύτερο, προσωπικό λογαριασμό: Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ανήκε στον εργοδότη, και οι δικαστές δεν επεκτάθηκαν στο εάν θα έκανε διαφορά η χρήση προσωπικής συσκευής. Ένας εκ των οκτώ δικαστών διαφώνησε με την απόφαση, τονίζοντας ότι μια «μαζική απαγόρευση» όσον αφορά στην προσωπική χρήση του Ίντερνετ είναι απαράδεκτη, συμπληρώνοντας ότι όλοι οι εργοδότες θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουν κανόνες οι οποίοι θα τους επέτρεπαν να ελέγχουν την online δραστηριότητα των εργαζομένων τους.

Δημοφιλή