Εδιμβούργο: Δίνουν πτυχίο σε φοιτήτριες 150 χρόνια μετά

Σήμερα, περίπου το 60% των προπτυχιακών φοιτητών στη Σκωτία είναι γυναίκες.
GETTY IMAGES

Το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ετοιμάζεται να αποκαταστήσει την τάξη και να διορθώσει ένα λάθος 150 ετών, δίνοντας το πτυχίο στις πρώτες φοιτήτριες ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι «Επτά του Εδιμβούργου» (Edinburgh Seven) ήταν οι πρώτες γυναίκες που αποφάσισαν να σπουδάσουν ιατρική σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας. Ωστόσο, απαγορεύτηκαν να αποφοιτήσουν, αφού οι ακαδημαϊκοί ψήφισαν εναντίον τους.

Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες προκαλούσαν, σύμφωνα με τους άνδρες φοιτητές, θύελλα αντιδράσεων μόνο και μόνο με την παρουσία τους, ενώ ακράδαντη απόδειξη του μισογυνισμού της εποχής, αποτελεί το ακόλουθο περιστατικό. Όταν οι «Επτά» πήγαν να παρακολουθήσουν μάθημα ανατομίας, οι άνδρες συμφοιτητές τους προς ένδειξη διαμαρτυρίας άρχισαν να τους πετάνε λάσπες.

Οι επτά πρωτοπόρες φοιτήτριες - Σοφία Τζεξ-Μπλέικ, Ιζανοέλ Θορν, Εντίθ Πέτσε, Μάτιλντα Τσάπλιν, Έλεν Έβανς, Μαίρη Άντερσον Μάρσαλ και Έμιλυ Μπόβελ, πρόκειται επιτέλους να αποφοιτήσουν 150 χρόνια μετά την εγγραφή τους στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το μεταθανάτιο πτυχίο τους θα το πάρουν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Ιουλίου.

Ο καθηγητής Πίτερ Μάτισον, πρύτανης και αντιπρόεδρος του Πανεπιστημίου, δήλωσε: «Αποτελεί στιγμή ντρπής το γεγονός ότι δεν αποφοίτησαν οι πρώτες γυναίκες που σπούδασαν σε πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε αυτό το ιστορικό λάθος».

Τον Μάρτιο απέμειναν τιμητική πλάκα για τις εν λόγω φοιτήτριες.

Ποιες ήταν οι Επτά του Εδιμβούργου;

Η Σοφία Τζεξ-Μπλέικ ήθελε να γίνει γιατρός σε μια εποχή που ήταν αδιανόητο να συμβεί.

Μετά από μια περίοδο σπουδών στο Εδιμβούργο, ο Σοφία ταξίδεψε στις ΗΠΑ το 1865 για να μάθει περισσότερα για την εκπαίδευση των γυναικών.

Ακολουθώντας το όνειρό της να γίνει γιατρός, της απαγορεύθηκε η είσοδος στο Χάρβαρντ λόγω φύλου. Η επιστολή απόρριψής της συνοδευόταν με την παρακάτω πρόταση: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκπαίδευση γυναικών σε οποιοδήποτε τμήμα αυτού του πανεπιστημίου».

Τον Μάρτιο του 1869, μετά από πολλή προσπάθεια, το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ενέκρινε την αίτηση της , αλλά τελικά απορρίφθηκε από το πανεπιστημιακό δικαστήριο για το λόγο ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορούσε να κάνει τις απαραίτητες διευθετήσεις «προς όφελος μιας κυρίας»

Τότε, με μια εκστρατεία της στην εφημερίδα The Scotsman ζήτησε από περισσότερες γυναίκες να διεκδικήσουν το αναφαίρετο δικαιώμα στη μόρφωσή τους. Η συγκεκριμένη δημοσίευση συγκέντρωσε την προσοχή έξι ακόμα γυναικών ασκώντας πίεση στο σύστημα να σπουδάσουν κι εκείνες Ιατρική στο Εδιμβούργο.

Τον Νοέμβριο του 1869, οι γυναίκες πέρασαν τις κατατακτήριες εξετάσεις και έγιναν δεκτές στην ιατρική σχολή. Φυσικά, με ακριβότερα δίδακτρα, ενώ οι καθηγητές απαλάσσονταν από την υποχρέωση να τους παραδίδουν μαθήματα. Και αυτά ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπισαν.

Ο καθηγητής της ιατρικής σχολής Ρόμπερτ Κρίστισον - πρώην επικεφαλής της βρετανικής ιατρικής ένωσης - πίστευε ότι οι γυναίκες έπρεπε να γίνονται μαίες και όχι γιατροί. Πλέον, όμως, οι εποχές έχουν αλλάξει.

Σήμερα, περίπου το 60% των προπτυχιακών φοιτητών είναι γυναίκες.

Η πρωτοπόρος Σοφία Τζεξ-Μπλέικ
Η πρωτοπόρος Σοφία Τζεξ-Μπλέικ

Ψάχνουν μέλη των οικογενειών τους

Το πανεπιστήμιο ξεκινά έρευνα, ώστε να βρεθούν μέλη των οικογενειών τους και να τους καλέσουν στην τιμητική εκδήλωση του καλοκαιριού.

Πιστεύουν ότι οι φωτογραφίες που έχουν στο αρχείο τους είναι αρκετές για να αναγνωριστούν οι απόγονοι των μελλοντικών απόφοιτων της ιατρικής σχολής της σκωτσέζικης πόλης.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή