EE: «Η συμπεριφορά της Τουρκίας οδηγεί σε αύξηση των εντάσεων, όχι σε αποκλιμάκωση»

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.
ASSOCIATED PRESS

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα», ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

«Ακούσαμε από τον Έλληνα και τον Κύπριο συνάδελφο για τα τελευταία γεγονότα» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ και υπογράμμισε ότι «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την κοινή εμπιστοσύνη».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν πρέπει να έχει αρνητική συμπεριφορά» η οποία δεν οδηγεί σε αποκλιμάκωση.

Κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει κάθε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο απηύθυνε από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, εκφράζοντας την ανησυχία του για την αποστολή από την Αγκυρα του ερευνητικού σκάφους Ορούτς Ρέις στην περιοχή, σε μια ζώνη που βρίσκεται στην καρδιά εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας κα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την τουρκική ανακοίνωση περί νέας εξόρμησης του σεισμογραφικού σκάφους Ορούτς Ρέις στα ανοιχτά του Καστελλόριζου και της Ρόδου» ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Ανιές φον ντερ Μιλ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Η εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1ης Οκτωβρίου, η ΕΕ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στην Τουρκία να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια ενάντια στα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ένωσης. «Περιμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, να αποφύγει νέες προκλήσεις και να δείξει έμπρακτα τη θέλησή της για διάλογο με καλή πίστη», προσέθεσε.

Τουρκία: «Στην Αθήνα δεν πέφτει λόγος»

Η Τουρκία, ωστόσο, υποστήριξε ευθαρσώς ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να αντιτάσσεται σε τουρκικές σεισμικές έρευνες που γίνονται 15 χιλιόμετρα (9,3 μίλια) από την ηπειρωτική χώρα της, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην υφαλοκρηπίδα της.

Σε δήλωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι το εύρος δραστηριοτήτων του Oruc Reis βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Τουρκία και 425 χιλιομέτρων από την Ελλάδα, και ότι είναι «εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Είναι απαράδεκτο να υπάρχει εναντίωση προς της χώρας μας, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, επειδή επιχειρεί 15 χιλιόμετρα μακριά από την ηπειρωτική χώρα», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι επικρίσεις της Ελλάδας είναι «αβάσιμες κατηγορίες που δεν έχουν ισχύ στο διεθνές δίκαιο».

«Καρφιά» Αναστασιάδη για τη στάση της Ευρώπης

Οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν στους Ευρωπαίους κρίση εκτίμησης τόνισε, την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στην παρουσίαση βιβλίου του ιδρύματος «Πολύκαρπος Γιωρκάτζης», στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρχιεπισκόπου Γ’, ο Κύπριος πρόεδρος ερωτηθείς για το θέμα των τουρκικών προκλήσεων που θα θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είπε ότι «θα επαναλάβω προς όλους τους εταίρους: οι νέες προκλήσεις της Τουρκίας θα πρέπει να δημιουργήσουν κρίση εκτίμησης από πλευράς Ευρωπαίων που ακόμα θεωρούν ότι με τη θωπεία θα υπάρξει υποχώρηση της τουρκικής προκλητικότητας».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters)

Δημοφιλή