Ε.Ε. και Νέα Ζηλανδία κατέληξαν σε συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από συνομιλίες 4 ετών

Σύμφωνα με την ΕΕ, το εμπόριο με τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ως αποτέλεσμα της συμφωνίας.
KENZO TRIBOUILLARD via Getty Images

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι συνάψαν συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν, το εμπόριο με τη Νέα Ζηλανδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% ως αποτέλεσμα της συμφωνίας. Μόνο με την κατάργηση των δασμών εξοικονομούνται 140 εκατομμύρια ευρώ από τις επιχειρήσεις ετησίως.

Το μπλοκ των 27 εθνών δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ροές επενδύσεων της ΕΕ στη Νέα Ζηλανδία θα μπορούσαν να αυξηθούν πάνω από 80%. Το διμερές εμπόριο αγαθών μεταξύ των δύο εταίρων αυξήθηκε σταθερά τα τελευταία χρόνια, φθάνοντας σχεδόν τα 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας.

Οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο ξεκίνησαν στα μέσα του 2018 και, για την ΕΕ, έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τις εμπορικές σχέσεις του μπλοκ με τη Νέα Ζηλανδία στο ίδιο επίπεδο με χώρες που έχουν ήδη εμπορική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, ιδίως τα 11 συμβαλλόμενα μέλη της CPTPP (Συνολικής και Προοδευτικής Συμφωνίας για την Εταιρική Σχέση των Χωρών του Ειρηνικού).

Πηγή: Reuters, Associated Press