ΔΙΕΘΝΕΣ
04/08/2021 15:59 EEST | Updated 04/08/2021 16:07 EEST

ΕΕ: Από πότε οι Βρετανοί θα πληρώνουν 7 ευρώ για να ταξιδέψουν σε χώρες εντός Σένγκεν

Νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιών σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η ανάγκη για βίζα.

Carlos Gil via Getty Images
Ισπανία

Αίτηση για θεώρηση, κόστους 7 € (περίπου 6 λίρες Αγγλίας), θα πρέπει να υποβάλουν οι Βρετανοί που ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν σε χώρες Σένγκεν της Ευρώπης, όταν τεθεί σε ισχύ το νέο Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS), έως το τέλος του 2022, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά με νέα σχέδια για τον προ-έλεγχο των ταξιδιωτών που εισέρχονται στην περιοχή Σένγκεν χωρίς σύνορα, προκειμένου να αποτραπεί η ανάγκη για βίζα.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) θα λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το Ηλεκτρονικό Σύστημα των ΗΠΑ για Ταξιδιωτική Άδεια (ESTA), το οποίο επιτρέπει σε πολίτες από 39 χώρες 90 ημέρες διαμονής χωρίς βίζα.

Την Τρίτη επιβεβαιώθηκαν οι κανονισμοί για το σύστημα.

Το σχέδιο ETIAS συζητήθηκε πρώτη φορά το 2016, προτού το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ΕΕ. 

Σε όσους χορηγηθεί είσοδος μέσω του ETIAS θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος από τον χώρο Σένγκεν πολλές φορές για περίοδο τριών ετών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ.

Η έγκριση της Τρίτης σημαίνει ότι το σχέδιο βρίσκεται σε καλό δρόμο και η εφαρμογή του πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2022.

«Το ETIAS δεν θα αλλάξει ποιες χώρες εκτός ΕΕ υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης και επίσης δεν θα εισαγάγει νέα απαίτηση θεώρησης για υπηκόους χωρών που απαλλάσσονται από τη βίζα», αναφέρει η πρόταση.

«Οι απαλλαγμένοι από τη βίζα υπήκοοι εκτός ΕΕ θα χρειαστούν μόνο λίγα λεπτά για να συμπληρώσουν μια διαδικτυακή αίτηση, η οποία σε συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (αναμένεται να είναι πάνω από 95 τοις εκατό) θα οδηγεί σε αυτόματη έγκριση».

Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που δίνουν οι αφίξεις ως μέρος των ελέγχων ασφαλείας για τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων μετανάστευσης, αστυνομίας και ασφάλειας.

Με το ETIAS, οι Βρυξέλλες επιθυμούν να βάλουν τέλος στα άνευ περιορισμό ταξίδια στην Ευρώπη, θέτοντας νέους κανονισμούς και αλλάζοντας τις μέχρι σήμερα «ελαστικές» διαδικασίες για τις επισκέψεις χωρίς βίζα.

Ωστόσο, το σύστημα ETIAS συνιστά ένα ακόμη πλήγμα για την ταξιδιωτική βιομηχανία, που έχει «γονατίσει» από την πανδημία.

Με πληροφορίες από The Telegraph