ΕΕ: Προετοιμαστείτε για την τέταρτη δόση εμβολίου για την COVID

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλήθηκαν την Παρασκευή να προετοιμαστούν για την χορήγηση μιας τέταρτης δόσης εμβολίου.
Σύριγγες γεμάτες με εμβόλιο Oxford / AstraZeneca για την COVID-19 απεικονίζονται σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Bierset, Βέλγιο, 17 Μαρτίου 2021. REUTERS / Yves Herman
Σύριγγες γεμάτες με εμβόλιο Oxford / AstraZeneca για την COVID-19 απεικονίζονται σε ένα κέντρο εμβολιασμού στο Bierset, Βέλγιο, 17 Μαρτίου 2021. REUTERS / Yves Herman
REUTERS/Yves Herman

Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν την Παρασκευή (21/1) να προετοιμαστούν να αναπτύξουν μια τέταρτη δόση εμβολίων για την COVID-19 μόλις τα στοιχεία δείξουν ότι είνια απαραίτητη, καθώς το μπλοκ αντιμετωπίζει τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Oμικρον.

«Αν δούμε δεδομένα που είναι πειστικά για το αν χρειάζεται και τέταρτη δόση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε», είπε η Επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδη στους υπουργούς της ΕΕ σε τηλεδιάσκεψη.

Η συνάντηση οργανώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, και επικεντρώθηκε στο εάν χρειάζεται μια τέταρτη δόση και στα προσαρμοσμένα εμβόλια κατά των παραλλαγών.

Γράφοντας στο Twitter μετά το συνέδριο, η Κυριακίδη σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανοσοποίηση των μη εμβολιασμένων, που εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της ΕΕ.

Η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ήταν λογικό να δοθεί μια τέταρτη δόση σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά απαιτούνται περισσότερα στοιχεία.

Η Ουγγαρία, η Δανία και η Σουηδία έχουν ήδη αποφασίσει να χορηγήσουν μια τέταρτη δόση εμβολίων κατά της COVID, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τη μείωση της προστασίας έναντι της ήπιας συμπτωματικής μόλυνσης μετά από τις τρείς δόσεις.

Στη χώρα μας από την Πέμπτη (20/1), οι οι πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατεσταλμένων, μπορούν να κλείνουν ραντεβού για την 4η δόση του εμβολίου κατά της covid-19.

Την Παρασκευή (21/1), η υπηρεσία υγείας της Σουηδίας δήλωσε ότι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να κάνουν το τέταρτο εμβόλιο μεταξύ τριών και τεσσάρων μηνών μετά το τρίτο εμβόλιο.

Η Κοπεγχάγη έχει δηλώσει ότι θα το κάνει για τους ανοσοκατεσταλμένους, ενώ η ουγγρική κυβέρνηση είπε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως οποιοσδήποτε θα μπορεί να την λάβει μετά από διαβούλευση με γιατρό.

Η κυκλοφορία της τέταρτης δόσης ξεκίνησε στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, καθιστώντας το την πρώτη χώρα που χορηγεί το λεγόμενο δεύτερο ενισχυτικό εμβόλιο. Η εκστρατεία πρόκειται να συνεχιστεί παρά τα προκαταρκτικά ευρήματα ερευνών ότι η τέταρτη δόση δεν είναι αρκετή για την πρόληψη των λοιμώξεων από την Ομικρον.

Οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου αποφάσισαν να επιταχύνουν την χορήγηση των τρίτων δόσεων εν μέσω ενός κύματος νέων κρουσμάτων που προκλήθηκαν από την πιο μεταδοτική παραλλαγή Oμικρον, αλλά παραμένουν διχασμένες στο ενδεχόμενο χορήγηση μιας τέταρτης. Πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι χρειάζονται περισσότερα δεδομένα πριν την απόφαση.

″Τα προσαρμοσμένα σε παραλλαγές εμβόλια έρχονται σύντομα”

Στη συνάντηση, οι Υπουργοί Υγείας των χωρών της ΕΕ συζήτησαν επίσης τον συντονισμό άλλων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων της πιθανότητας νέων κοινών αγορών, καθώς ”προσαρμοσμένα σε παραλλαγές εμβόλια θα διατεθούν σύντομα”, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια στην Oμικρον θα μπορούσαν να είναι έτοιμα ήδη από τον Μάρτιο, αλλά η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ για τα φάρμακα είπε ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν χρειάζονται.

Γίνονται εργασίες για την ανάπτυξη πολυδύναμων εμβολίων που θα μπορούσαν να προστατεύσουν από πολλαπλές παραλλαγές, αλλά δεν είναι γνωστό πότε και αν θα μπορούσαν να είναι διαθέσιμα.

«Είναι σαφές ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μια νέα γενιά εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι πολλών παραλλαγών και θα προστατεύουν από μόλυνση», είπε η Κυριακίδη στους υπουργούς.

Popular in the Community