Ευχαριστώ για τη μουσική κύριε Otto, αλλά...

Ευχαριστώ για τη μουσική κύριε Otto, αλλά...

Η συσκευή έχει λίγα εκατοστά ύψος και λίγα περισσότερα πλάτος και βάθος. Μοιάζει σαν minimal μινιατούρα του ραδιοφώνου – αντίκα που έχει κρατήσει η μητέρα σου για να θυμάται την εποχή των βραχέων που τη διασκέδαζαν νέα…

Όταν καταφέρεις (με τη βοήθεια κάποιου πιο σχετικού) να «σετάρεις» το νέο σου ραδιόφωνο, ανακαλύπτεις ένα παγκόσμιο χάος μουσικής και λόγου σε απόλυτη τάξη, κατηγοριοποίηση και εξειδίκευση.,,

Δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτα. Είναι όλα έτοιμα από άλλους. Πριν από σένα για σένα.

Θέλεις, για παράδειγμα, να ακούσεις ambient μουσική της δεκαετίας του ’80; Θα επιλέξεις την κατηγορία “ambient”, θα πάς στη δεκαετία του ’80 και θα πατήσεις το «κανάλι» που είναι το πιο δημοφιλές ανάμεσα στους άλλους χρήστες.

Σε λίγα δευτερόλεπτα, ambient μουσική της δεκαετίας του ’80 πλημμυρίζει το δωμάτιο σου… non stop.

Αν δεν αλλάξεις κανάλι ή δεν κλείσεις το ραδιόφωνο, στο δωμάτιό σου θα παίζει για πάντα ambient μουσική χωρίς διακοπές για λόγια, διαφημίσεις ή άλλου είδους μουσική…

Θέλεις να ακούσεις τα νέα του Πίτσμπουργκ; Θα πας στην κατηγορία «News», μετά στη χώρα «USA», μετά θα ψάξεις το Πίτσμπουργκ και… ναι, μπορείς να ακούς 24 ώρες το 24ωρο τι καιρό κάνει στο Πίτσμπουργκ, τις αντικρουόμενες απόψεις για την ανακαίνιση του community center του Πίτσμπουργκ και προτάσεις για μία βραδινή έξοδο στο Πίτσμπουργκ!

Εσύ όμως πιθανότατα δεν ενδιαφέρεσαι ιδιαίτερα για το Πίτσμπουργκ. Κι έτσι αποφασίζεις να δοκιμάσεις την ικανοποίηση ενός από τα… απωθημένα σου: μουσική μπαρόκ, την οποία αγαπάς αλλά δεν έχεις πλούσια δισκοθήκη για να την απολαμβάνεις.

Πατάς «Classical» στο «είδος», «Baroque» στο «υποείδος» και… ιδού: το minimal ραδιόφωνο του 2018, σου προτείνει τον σταθμό “Otto’s Baroque”.

«Οtto’s Baroque»… Καλό σου ακούγεται σαν όνομα… Φιλικό. Μουσική μπαρόκ επιλεγμένη από έναν άνθρωπο, τον Otto, κάποιον Γερμανό μάλλον, που θα λατρεύει αυτή τη μουσική…

Πατάς το κουμπί και… ναι, υπέροχη μουσική μπαρόκ γεμίζει το δωμάτιό σου.

Αγαπημένα κομμάτια και κάποια που ακούς για πρώτη φορά…

Ηχογραφήσεις μόνο πρώτης ποιότητας από παγκοσμίου φήμης μουσικούς.

Μα είναι τέλειο… Μπράβο Otto! Να είσαι καλά για τις επιλογές σου!

Το νέο σου ραδιόφωνο μένει κολλημένο στο σταθμό του Otto για αρκετές ημέρες.

Η μουσική υπόκρουση της ζωής σου περνά στα χέρια αυτού του άγνωστου, μάλλον Γερμανού, θαυματοποιού που ικανοποιεί απωθημένα…

Όταν όμως αποπειράσαι να πειραματιστείς λίγο περισσότερο με το νέο σου web ραδιόφωνο, ανακαλύπτεις ότι ο Otto έχει κι άλλο κανάλι, το “Otto’s Classical Music”, κι ένα τρίτο κανάλι, το “Otto’s Opera”…

Στο “Classical” πέφτεις πάνω στην αριστουργηματική «Τραγική» του Mahler υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Μητρόπουλου, ενώ το “Opera” μεταδίδει τον «Μαγικό Αυλό» από τη Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τη διεύθυνση του Georg Solti!

Μα τι τρέχει με τον φίλο σου τον Otto;

Πως έχει στήσει τρία κανάλια που μεταδίδουν τις κορυφαίες ηχογραφήσεις εξαιρετικών μουσικών έργων, χωρίς διαφημίσεις, χωρίς λόγια, χωρίς δηλαδή κανένα εμφανές έσοδο;

Ψάχνεις στο διαδίκτυο για να μάθεις περισσότερα για αυτόν…

Και τότε απογοητεύεσαι…

Ο Otto κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει!

Τα τρία κανάλια του «Otto» είναι μέρος ενός ελβετικού «μπουκέτο» 60 καναλιών web radiο που προσφέρει δωρεάν εξειδικευμένη μουσική σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης που διαθέτουν wi fi ή σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ποιος να το χρηματοδοτεί;

Ποιος να πληρώνει δικαιώματα για τις εξαιρετικές ηχογραφήσεις, που για να τις αποκτούσες θα έπρεπε να έδινες μία περιουσία;

Ποιος είναι ο σύγχρονος Άγιος Βασίλης της μουσικής;

Κάνεις login στο διαδικτυακό κανάλι με το προφίλ σου στο facebook. Σου λέει ότι πρέπει να συμφωνήσεις ότι τα στοιχεία σου θα χρησιμοποιηθούν από το site…

WTF, συμφωνείς. Δεν σου ζητά τίποτα παραπάνω. Πουθενά συνδρομή…

Ψάχνεις που είναι η παγίδα αλλά δεν γνωρίζεις τίποτα για τον τρόπο που λειτουργούν.

Προσπαθείς να φανταστείς το κανάλι στην Ελβετία…

Σίγουρα δεν θα μοιάζει σε τίποτα με αυτά που ξέρεις. Ούτε ηχολήπτης, ούτε κόκκινο φωτάκι «on air», ούτε μόνιτορ ενδοεπικοινωνίας, ούτε ακουστικά, ούτε ματιές και χαμόγελα…

Κάποιος 55άρης Ελβετός θα ’ναι που βάζει σε σειρά μία λίστα με 1.000 κομμάτια και τα αφήνει να παίζουν.

Ή μήπως δεν κάνει ούτε αυτό και είναι η τυχαία επιλογή ενός προηγμένου προγράμματος;

Η εποχή τρέχει πολύ γρήγορα. Καλπάζει. Και σου προσφέρει «καλούδια» που δεν μπορείς να αγνοήσεις, όσο κι αν δεν τα καταλαβαίνεις.

Σου ζητά να μην είσαι καχύποπτος.

Αλλά ενθουσιώδης καταναλωτής.

Ούτως ή άλλως τι μπορείς να κάνεις εσύ, ο μικρός, για να σταματήσεις το τσουνάμι;

Αφήσου λοιπόν στα χέρια του Otto…

Ούτως ή άλλως τα δώρα των Δαναών είναι πάντα ακαταμάχητα…

Αναδημοσίευση από το Postmodern.gr

Δημοφιλή