Ευελιξία στους στόχους και το 2021 θέλει η κυβέρνηση

Η δημοσιονομική χαλάρωση και η παροχή ρευστότητας θα κρίνουν τη μείωση των φόρων.
ASSOCIATED PRESS

Σε θολό τοπίο κινείται η κυβέρνηση αναφορικά με τις προθέσεις των Ευρωπαϊκών Θεσμών στο μέτωπο των δημοσιονομικών μεγεθών. Το ίδιο συμβαίνει και σε σχέση με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχουν συμφωνηθεί πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν την βεβαιότητα - αισιοδοξία τους ότι η ελαστικότητα που υπάρχει για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2020 θα ισχύσει και το 2021.

Είναι γεγονός ότι αυτή την περίοδο η Ευρώπη έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Από τη μία είναι όσοι εκτιμούν - ελπίζουν ότι η ρήτρα συνολικής διαφυγής (δημοσιονομική ευελιξία σε σχέση με τους στόχους) θα επεκταθεί και το 2021. Αρκετοί είναι αυτοί μάλιστα οι οποίοι εκτιμούν ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνει και το 2022, σε μια προσπάθεια οι οικονομικές να ανακάμψουν από τη ζημία που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊου.

Στον αντίποδα βρίσκονται όσοι θεωρούν ότι η κρίση δεν πρέπει να προκαλέσει αναταραχή σε όσα έχουν συμφωνήσει οι κυβερνήσεις και ακολουθεί εδώ και και χρόνια η Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει να παραταθεί μετά το 2020. Ακόμα όμως και φέτος, οι αποκλίσεις από τους στόχους θα πρέπει να είναι περιορισμένες.

Από την πλευρά της η Ελλάδα περιμένει τις αποφάσεις και σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις της με βάση όλα τα σενάρια. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι θα επικρατήσει το αισιόδοξο σενάριο το οποίο θα προβλέπει έστω και μικρή δημοσιονομική χαλάρωση για τα επόμενα χρόνια. Η μεγάλη επιθυμία του οικονομικού επιτελείου είναι η χαλάρωση αυτή να επιβληθεί και στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο του 2020, αλλά και των υπόλοιπων χρόνων.

Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με το πακέτο ρευστότητας που ετοιμάζει η Κομισιόν, στο υπουργείο Οικονομικών ελπίζουν ότι όχι μόνο θα καταφέρουν να επαναφέρουν την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά θα προχωρήσουν και στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων για μείωση φόρων και εισφορών.

Τα μέτρα

Δεδομένο θεωρείται ότι το 2020 έχει χαθεί σχετικά με το προγραμματισμό ο οποίος αφορούσε τις παρεμβάσεις στο μέτωπο των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι εάν ληφθεί απόφαση σχετικά με την παράταση των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και τα επόμενα χρόνια, τότε θα μπορούσαν να εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει στη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την επόμενη τετραετία έως και 5%. Επίσης, εκκρεμεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, η οποία θα συνοδευτεί όμως με την ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών περίπου 3.500 περιοχών σε όλη τη χώρα.

Ακόμα, εκκρεμεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος, η σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 20%, η σταδιακή μείωση της προκαταβολής φόρων, καθώς και η μείωση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ.

Δημοφιλή