Υεμένη: Τουλάχιστον 156 αντάρτες Χούθι νεκροί σε μάχες στα βόρεια

Σύμφωνα με αξιωματικούς του κυβερνητικού στρατού.
Khaled Abdullah via Reuters

Τουλάχιστον 156 μαχητές του σιιτικού ένοπλου κινήματος των Χούθι σκοτώθηκαν σε μάχες με τον υεμενίτικο κυβερνητικό στρατό τις προηγούμενες 48 ώρες στη βόρεια επαρχία Χάτζα, δήλωσαν αξιωματικοί του δεύτερου στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα χθες Σάββατο.

Εκτυλίχθηκαν στην πόλη Χάραντ, κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, και στη γειτονική περιοχή Αμπς.

Στη Χάραντ «σκοτώθηκαν 106 αντάρτες», δήλωσε πηγή στο μέτωπο.

«Δεκάδες οχήματα των Χούθι βομβαρδίστηκαν από αεροσκάφη της συμμαχίας», πρόσθεσε η πηγή, αναφερόμενη στη στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015.

Οι εχθροπραξίες στη Χάραντ συνεχίζονται αρκετές ημέρες αφού οι Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν, εξεδίωξαν τον κυβερνητικό στρατό από την πόλη, σκοτώνοντας πάνω από 60 μέλη του και τραυματίζοντας άλλα 140, σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές.

Στην Αμπντ, Υεμενίτες στρατιωτικοί με την υποστήριξη της συμμαχίας υπό το Ριάντ απώθησαν απόπειρα των Χούθι να προελάσουν. «Πενήντα Χούθι σκοτώθηκαν επιτόπου και δεκάδες άλλοι αντάρτες τραυματίστηκαν», δήλωσε πηγή στο μέτωπο, στην Μπάνι Χάσαν.

Η σύρραξη στην Υεμένη κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα. Η συμμαχία και δυνάμεις πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εξαπολύουν εφόδους στον βορρά εναντίον των ανταρτών για να ανακτήσουν κάποια από τα εδάφη που έχασαν τα σχεδόν οκτώ χρόνια του πολέμου.

Από την άλλη, οι αντάρτες πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις τους με πυραύλους και UAVs εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του έτερου πυλώνα της συμμαχίας. Τα ΗΑΕ έχουν μετατραπεί σε νέο μέτωπο του πολέμου από τον Ιανουάριο.

Με πάνω από 377.000 νεκρούς, κατά υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών, ο πόλεμος στην Υεμένη έχει επίσης προκαλέσει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες στον πλανήτη, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αντιμέτωπο με το φάσμα του λιμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Xinhua