Ταμείο Ανάκαμψης: Παρασκηνιακός μαραθώνιος υπό τον φόβο δεύτερου κύματος

Ήδη αρκετοί τεχνοκράτες θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει αργήσει.
Alfieri via Getty Images

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων Εταίρων στην προσπάθεια αναζήτησης κοινού τόπου προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος της Κομισιόν είναι η συμφωνία να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει ο γύρος των τεχνικών συζητήσεων.

Στις Βρυξέλλες γνωρίζουν ότι αυτή την εποχή ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος τους. Περιθώρια για μεγάλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν και το σχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία. Ήδη αρκετοί τεχνοκράτες θεωρούν ότι η Ευρώπη έχει αργήσει, δεδομένου ότι τα χρήματα του προγράμματος δεν πρόκειται να εκταμιευθούν πριν το 2021.

Σε αυτό τον προβληματισμό έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο ενός ακόμα κύκλου έξαρσης της πανδημίας, γεγονός που θα προκαλέσει νέα προβλήματα στις οικονομίες. Ως εκ τούτου οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσπαθούν να βρεθεί συμφωνία μεταξύ των «σκληροπυρηνικών» οι οποίοι βάζουν εμπόδια στα σχέδια επιχορηγήσεων και όχι μόνο δανεικών προς τις χώρες που έχουν ανάγκη.

Διαβουλεύσεις

Από την ημέρα που η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε τις ανακοινώσεις σχετικά με την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ξεκινήσει ένας παρασκηνιακός διπλωματικός μαραθώνιο με θέμα τους όρους λειτουργίας του Ταμείο. Σήμερα την σκυτάλη παίρνουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup αναμένεται να υπάρξει εκτενής συζήτηση αναφορικά με τους όρους λειτουργίας του Ταμείου, την αναλογία επιδοτήσεων και δανείων, αλλά και τη μορφή που θα έχει ο έλεγχος στις χώρες που θα αιτηθούν στήριξη.

Η προσπάθεια είναι να καμφθούν οι πιέσεις τις οποίες ασκούν κυρίως η Αυστρία, η Ολλανδία και η Σουηδία, ενώ από τη συνεδρίαση του ECOFIN της Τρίτης φαίνεται πως μαζί τους έχεις βρεθεί και η Φινλανδία. Οι πέντε χώρες είναι αυτές που εκφράζουν ανοιχτά την αντίρρηση τους σχετικά με τους όρους λειτουργίας του Ταμείου και κυρίως με την πρόταση της Κομισιόν τα κεφάλαια να δοθούν με τη μορφή επιδοτήσεων και όχι δανείων.

Στόχος των υπουργών Οικονομικών είναι να βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου τουλάχιστον σε αυτή τη φάση να περιγραφούν οι βασικοί κανόνες λειτουργίας του Ταμείου. Μια τέτοια εξέλιξη θα διευκολύνει και τους ηγέτες των κρατών - μελών οι οποίοι θα συναντηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Ιουνίου. Το θέμα του Ταμείου και σε εκείνη της συνεδρίαση θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, με στόχο η εντατικοποίηση των συνομιλιών να καταλήξει σε συμφωνία.

Γερμανική προεδρία

Αρκετοί είναι αυτοί που τοποθετούν τη συμφωνία στην περίοδο που την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναλάβει η Γερμανία. Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι δομημένη στη βάση που έθεσε η κοινή πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες μετά την ανάληψη της προεδρίας από την κ. Μέρκελ.

Σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε η τελική συμφωνία να ληφθεί στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, προκειμένου αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενες χώρες να καταθέσουν στην Κομισιόν το αναπτυξιακό τους σχέδιο. Στη βάση αυτού του σχεδίου οι χώρες που θα υποβάλουν αίτηση θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού πρώτα το σχέδιο θα το έχει επεξεργαστεί από κοινού με την κάθε χώρα η Κομισιόν.

Υπάρχουν όμως και αυτοί οι οποίοι εκτιμούν ότι οι διαφορές μεταξύ των κρατών δεν θα ξεπεραστούν εύκολα με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι τελικές αποφάσεις.

Δημοφιλή