Ευρώπη, Έρημη Ήπειρος: Ανταποκρίσεις Ελλήνων από το Δυτικό Μέτωπο

Οσο διαρκέσει αυτή η πανδημία, η HuffPost θα δημοσιεύει τακτικά συνεντεύξεις Ελλήνων που ζουν και εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το Μανχάιμ σήμερα μετράει 157 επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς να έχει θρηνήσει ακόμα νεκρούς.
Το Μανχάιμ σήμερα μετράει 157 επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς να έχει θρηνήσει ακόμα νεκρούς.

Η εμπειρία τους εκεί είναι χρήσιμη και για εμάς εδώ - διευρύνει το βλέμμα μας καταρχήν, καταμεσής αυτής της πρωτόγνωρης, κατ’ οίκον απομόνωσης.

Ναι, τώρα και για τις επόμενες μέρες, μήνες ίσως, όλοι οι άνθρωποι της Ευρώπης, σε όλες τις πόλεις, σε όλους τους τόπους της καλούνται - από τους γιατρούς, τους επιστήμονες, όχι τους πολιτικούς ή τους δημοσιογράφους - να μη βγαίνουν απ’ τα σπίτια τους. Δυστοπικό σενάριο. Θλιβερό παρόν.

Στην άκρη του δρόμου: Στην Αθήνα, το Παρίσι, το Μόναχο.

Στο Μανχάιμ, στη Λωζάννη. Μετράς: Ενα, δύο,.., δέκα δευτερόλεπτα. Ψυχή ζώσα, πουθενά στην όρασή σου. Σποραδικά μετά.

Αυτή είναι όλη η Ευρώπη, επίκεντρο πλέον της πανδημίας- όμως, ας φαίνονται τώρα οι πόλεις της σαν «σελίδες» της Έρημης Χώρας- στο χέρι μας θα είναι, σύντομα, να γίνει μεγάλη, κοινή μας πατρίδα, περισσότερο από ποτέ.

Όταν βγούμε από αυτών των ημερών τον μικρόκοσμο, λίγο- πολύ να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Οι πολίτες του Μανχάιμ αντιμετωπίζουν σοβαρά την κατάσταση και τηρούν τα μέτρα.
Οι πολίτες του Μανχάιμ αντιμετωπίζουν σοβαρά την κατάσταση και τηρούν τα μέτρα.

Χριστιάνα Μουσιοπούλου, Μανχάιμ: «Στη Γερμανία γίνονται χιλιάδες τεστ για τον κορονοϊό, από την πρώτη μέρα»

Η Χριστιάνα Μουσιοπούλου ζει στο Μανχάιμ, στο κρατίδιο Βάδη Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. «Εργάζομαι στη νομική υπηρεσία τομέα του γερμανικού δημοσίου», μου λέει. «Και ακόμα προσέρχομαι κανονικά στο γραφείο μου- δε μας έχει δοθεί δυνατοτητα τηλεργασίας. Όπως πηγαινοέρχομαι δουλειά/ σπίτι με το τραίνο, όπως πάντα, παρατηρώ τα σχεδόν άδεια βαγόνια... Μελαγχολική εικόνα- τα τραίνα στη Γερμανία, υπό κανονικές συνθήκες, είναι γεμάτα κόσμο».

Το Μανχάιμ σήμερα μετράει 157 επιβεβαιωμένα κρούσματα χωρίς να έχει θρηνήσει ακόμα νεκρούς. Στη Γερμανία καταγράφονται μέχρι τώρα, απόγευμα Τετάρτης, 25/03, περισσότερα από 35.353 κρούσματα και 181 θάνατοι.

Έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα, τα οποία αυξήθηκαν σήμερα. Ζητείται από τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους στο απολύτως ελάχιστο. Στους δημόσιους χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση τουλάχιστον 1.5 μέτρου. Η παραμονή σε δημόσιο χώρο επιτρέπεται σε κάθε πολίτη «υπό προϋποθέσεις»: μόνο του, μαζί με ένα άτομο (που δεν ζει στο ίδιο σπίτι), ή με τα άμεσα μέλη της οικογένειάς του. Ψώνια, επισκέψεις σε ιατρεία, διαδρομή προς τον τόπο εργασίας, κίνηση στον καθαρό αέρα και άσκηση κατά μόνας εξακολουθούν να επιτρέπονται. Συγκεντρώσεις, συναθροίσεις, εορτασμοί σε δημόσιους ή και ιδιωτικούς χώρους έχουν απαγορευτεί. Τα καταστήματα εστίασης έχουν ήδη κλείσει εδώ και πέντε ημέρες, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ και τα delivery/ take away.

Αυτά τα μέτρα ισχύουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θεωρώ ότι είναι επαρκή προς το παρόν. Οι πολίτες του Μανχαιμ αντιμετωπίζουν, ούτως ή άλλως, σοβαρά την κατάσταση και τηρούν τα μέτρα.

Νομίζω ότι οι άνθρωποι που νοσούν από τον κορωνοϊό λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα στη Γερμανία. Γιατί υπάρχει ένα εκτεταμένο και άριστα οργανωμένο δίκτυο εργαστηρίων, που επιτρέπει τη διενέργεια χιλιάδων τεστ καθημερινά, από την πρώτη κιόλας μέρα της επιδημίας, ακόμα και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς. Εντοπίζουν άμεσα όσους έχουν ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομεία, τα οποία είναι επίσης καλά οργανωμένα. Η χώρα έχει μια από τις μεγαλύτερες αναλογίες νοσοκομειακών μονάδων ανά κάτοικο στον κόσμο. Αυτό εξηγεί την σχετικά μικρή θνησιμότητα από τον Covid- 19 που έχουμε εδώ, προς το παρόν.

Υπάρχουν ράφια που φαίνονται σαν διαρκώς άδεια στα σούπερ μάρκετ του Μανχάιμ και αρκετά προϊόντα «εξαφανίζονται» πολύ γρήγορα.
Υπάρχουν ράφια που φαίνονται σαν διαρκώς άδεια στα σούπερ μάρκετ του Μανχάιμ και αρκετά προϊόντα «εξαφανίζονται» πολύ γρήγορα.

Ίσως έτσι εξηγείται η απόφαση της Γερμανίας, παρά τον σχετικά μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, να μη λαμβάνει, ακόμα, ανάλογα αυστηρά μέτρα με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι η χώρα θα αντέξει ακόμα και μια μεγαλύτερη ένταση της επιδημίας: διαθέτουν 28000 κλίνες ΜΕΘ, αριθμός που αντιστοιχεί σε 34 κλίνες ΜΕΘ ανα 100.000 πολίτες (στο άμεσο μέλλον ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί), ενώ πανευρωπαϊκα ο μέσος όρος είναι 15 κλίνες ΜΕΘ ανα 100.000 πολίτες. Αν αναλογιστούμε ότι περίπου 5% των αρρώστων χρειάζονται ΜΕΘ, η Γερμανία μπορεί (θεωρητικά) να αντέξει έως και 560.000 ασθενείς του κορωνοϊού, περίπου 20 φορές περισσότερους από όσους σήμερα καταγράφει. Για αυτό και η Γερμανία θα αναλάβει την ιατρική φροντίδα μεγάλου αριθμού σοβαρά αρρώστων από τη γειτονική Γαλλία.

Θεωρώ ότι οι Γερμανοί έχουν φοβηθεί, κάποιοι πανικοβληθεί κιόλας, όμως, τελικά εμπιστεύονται το σύστημα υγείας της χώρας τους. Οι άνθρωποι προσπαθούν να προστατευτούν, τηρούν τις οδηγίες και τα μέτρα- τον πανικό τον βλέπεις στην υπερβολική αγορά προϊόντων, κυρίως χαρτιού υγείας. Υπάρχουν, όντως, ράφια που φαίνονται σαν διαρκώς άδεια στα σούπερ μάρκετ και αρκετά προϊόντα «εξαφανίζονται» πολύ γρήγορα.

Μου έκανε θετική εντύπωση ότι η Ελλάδα έλαβε αυστηρά μέτρα αμέσως όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, νωρίτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, ανησυχώ για την εξέλιξη της επιδημίας- φοβάμαι ενδεχόμενη εξάπλωση του ιού στα νησιά και την επαρχία, σε σημεία της χώρας που οι κάτοικοι στερούνται βασικές δομές υγείας.

Είχα προγραμματίσει να κατέβω στην Ελλάδα για το Πάσχα. Οι πτήσεις μου έχουν ήδη ακυρωθεί από την αεροπορική εταιρία. Όπως πήγαν τα πραγματα θα ακύρωνα η ίδια- προς το παρόν προτιμώ να κρατήσω αποστάσεις από τους γονείς μου στην Ελλάδα. Θέλω να αποφύγω κάθε περίπτωση ενδεχόμενης μεταφοράς του ιού σε πιο ευπαθείς ανθρώπους.

Η κίνηση στη Λωζάννη, αν εξαιρέσεις το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται αρκετές βασικές υπηρεσίες, έχει περιοριστεί πρωτόγνωρα.
Η κίνηση στη Λωζάννη, αν εξαιρέσεις το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται αρκετές βασικές υπηρεσίες, έχει περιοριστεί πρωτόγνωρα.

Πολυδεύκης Διαμάντης, Λωζάννη: «Η Ελβετία έχει, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τα περισσότερα κρούσματα κορονοϊού μετά την Ιταλία»

Ο Πολυδεύκης Διαμάντης ζει στη Λωζάννη και εργάζεται ως ερευνητής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της πόλης, το περίφημο EPFL. «Ήδη από τη Δευτέρα, 16/03, δουλεύω υποχρεωτικά από το σπίτι και, πλέον, υπάρχει πλήρης απαγόρευση πρόσβασης στα κτίρια του EPFL», μου λέει. «Λόγω του αντικειμένου της δουλειάς μου (μοντελοποίηση χημικών και βιολογικών συστημάτων) μπορώ και εργάζομαι από το σπίτι - αρκεί να συνδεθώ με τους υπολογιστές του εργαστηρίου μου. Ζούμε, όμως σε μια συγκυρία εντελώς ιδιαίτερη, οπότε ακόμα και με όλα τα μέσα διαθέσιμα, η προσαρμογή έρχεται σταδιακά».

Το καντόνι μας (Vaud) είναι από τις πιο πληγμένες της χώρας από την πανδημία του κορωνοϊού: έχουν καταγραφεί περισσότερα από 2.234 επιβεβαιωμένα κρούσματα (δεύτερο πίσω από το καντόνι του Ticino) και 21 θάνατοι. Σε όλη την Ελβετία, το βλέπω τώρα (25/03) στο διαδίκτυο, 10.456 άνθρωποι έχουν βρεθεί θετικοί και 145 έχουν χάσει τη ζωή τους. Με βάση τον πληθυσμό της χώρας, αυτό αντιστοιχεί σε 1220 κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο (μόνο η Ιταλία πρέπει να έχει υψηλότερο αυτήν τη στιγμή), καταδεικνύοντας το μεγάλο βαθμό εξάπλωσης του ιού.

Τις τελευταίες μέρες έχουν παρθεί αυστηρά μέτρα σε όλη τη χώρα, σε επίπεδο τόσο ομοσπονδιακό, όσο και τοπικής αυτοδιοίκησης (καντονιών). Τα σχολεία έχουν κλείσει, οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων έχουν απαγορευτεί, ενώ τα καταστήματα και οι υπηρεσίες έχουν κλείσει, πλην των απολύτως απαραίτητων (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, ταχυδρομείο, τράπεζες).

Η παραμονή στο σπίτι συνιστάται προς όλους (εκτός αν χρειάζεται να πάνε στο σούπερ μάρκετ, στη δουλειά τους ή στο γιατρό επειγόντως)- δεν έχει, όμως, ακόμα επιβληθεί ως υποχρεωτική.

Με το πέρασμα των ημερών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα. Η κίνηση στη Λωζάννη, αν εξαιρέσεις το κέντρο της πόλης όπου βρίσκονται αρκετές βασικές υπηρεσίες, έχει περιοριστεί πρωτόγνωρα. Το τελευταίο διήμερο τα κρούσματα και οι θάνατοι σχεδόν διπλασιάστηκαν- η άμεση και πλήρης υιοθέτηση των μέτρων από όλους φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας. Αν αυτό επιτευχθεί, πιστεύω ότι και τα μέτρα σταδιακά θα αποδώσουν.

Με το πέρασμα των ημερών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα στη Λωζάννη.
Με το πέρασμα των ημερών, όλο και περισσότεροι άνθρωποι τηρούν τα μέτρα στη Λωζάννη.

Κατά τη γνώμη μου, η Ελβετία «πληρώνει» την αργοπορημένη αντίδρασή της- δεν αντέδρασε δυναμικά από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα μεμονωμένα κρούσματα. Το ίδιο λάθος έκαναν και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί βαριά από τον κορωνοϊό.

Ο κόσμος εδώ είναι πλέον φοβισμένος. Σε σχέση με την αρχή της επιδημίας, υπάρχει μια ακραία αλλαγή του τρόπου σκέψης ενός μεγάλου κομματιού του πληθυσμού: από την σχεδόν απόλυτη υποτίμηση του προβλήματος στην εμμονή με αυτό στα όρια της υπερβολής. Η εμμονή αυτή μετουσιώθηκε σε μία μανιώδη αγορά προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών, σε βαθμό που πλέον έχουν γίνει δυσεύρετα για αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Προς το παρόν, νομίζω ότι οι πάσχοντες από τον Covid-19 λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στα ελβετικά νοσοκομεία. Αυτό φαίνεται και από την (προς το παρόν) χαμηλή αναλογία κρουσμάτων/ θανάτων. Πάντως, οι αρχές έχουν εκφράσει έντονη ανησυχία για το αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αύξηση των κρουσμάτων με αυτόν το ρυθμό, ειδικά αν πολλαπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που θα πρέπει να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Ακόμα και ο ελβετικός στρατός κινητοποιήθηκε και ενίσχυσε τα νοσοκομεία με γιατρούς και εξοπλισμό. Το σύστημα υγείας της χώρας έχει επιβαρυνθεί σημαντικά- είναι κυριολεκτικά ζωτικής σημασίας να συμμορφωθεί όλος ο κόσμος με τα μέτρα.

«Πώς περνάω τη μέρα μου;». Εκτός της δουλειάς, προσπαθώ να κάνω απλά πράγματα που με ευχαριστούν - ώστε να αμβλύνεται και η αίσθηση της μοναξιάς. Βγαίνω από το σπίτι μόνο για τα εντελώς απαραίτητα ψώνια - οι συναντήσεις με φίλους σε σπίτια έχουν σταματήσει, από όλους. Στον ελεύθερο χρόνο μου, ακούω αγαπημένα συγκροτήματα, βλέπω ταινίες και ντοκιμαντέρ και προσπαθώ να γυμνάζομαι indoor. Και μόνο χάρη στις διαδικτυακές εφαρμογές είμαι σε συχνή επικοινωνία με την οικογένεια, τους συγγενείς και τους φίλους μου.

Είχα προγραμματίσει να έρθω στην Ελλάδα για τις διακοπές του Πάσχα, αλλά με δεδομένες τις συνθήκες και τους περιορισμούς τόσο στην Ελλάδα όσο και την Ελβετία, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ανέβαλα το ταξίδι μου. Προχθές, ειδοποιήθηκα και τυπικά από την Aegean ότι αμφότερες οι πτήσεις μου ακυρώθηκαν. Ενημερώνομαι καθημερινά για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Νομίζω έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και είναι θετικό ότι συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρθηκαν μάλλον γρήγορα. Το θεμελιώδες και κρίσιμο είναι να κατανοήσουν όλοι την αναγκαιότητά τους.

Δημοφιλή