ΔΙΕΘΝΕΣ
15/07/2018 08:51 EEST | Updated 15/07/2018 09:30 EEST

Εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων στη Γάζα

Anadolu Agency via Getty Images

Το Ισραήλ και οι παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα συμφώνησαν σε εκεχειρία το Σάββατο, δήλωσε Παλαιστίνιος αξιωματούχος, αφού το Ισραήλ εξαπέλυσε δεκάδες αεροπορικές επιθέσεις κατά της Χαμάς, και ένοπλοι εκτόξευσαν πάνω από 100 ρουκέτες ανά τα σύνορα.

Ωστόσο, αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως Παλαιστίνιοι έβαλαν με όλμους κατά του Ισραήλ, και απάντησε πλήττοντας το όπλο με το οποίο έγινε η επίθεση στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Δεν υπήρξαν αναφορές για απώλειες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν νωρίτερα πως δύο έφηβοι είχαν σκοτωθεί από ένα αεροπορικό πλήγμα σε μια από τις χειρότερες αναζωπυρώσεις από τη σύγκρουση του 2014 μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Επίσης, αξιωματούχοι της Υγείας είπαν πως δύο άτομα σκοτώθηκαν και ένα τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή σε κτίριο στη Γάζα, το αίτιο της οποίας δεν έγινε γνωστό. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί είναι ένας πατέρας και ο γιος του. 

Ο Φαουζί Μπαρχούμ, εκπρόσωπος της Χαμάς, είπε στο Reuters: «Προσπάθειες πολλών πλευρών συνέχισαν από την έναρξη της κλιμάκωσης και τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Κορυφώθηκαν από την επιτυχία της αιγυπτιακής προσπάθειας για την αποκατάσταση της ηρεμίας και το τέλος της κλιμάκωσης».

Η οργάνωσης Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ ανέφερε σε δική της ανακοίνωση ότι επετεύχθη εκεχειρία. Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε ότι «μόνο τα δεδομένα επί του πεδίου θα υπαγορεύσουν την περαιτέρω απάντησή μας».

Η έξαρση της βίας ακολούθησε τις αυξανόμενες δημόσιες επικρίσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την αποτυχία αντιμετώπισης μιας νέας παλαιστινιακής τακτικής: Εμπρηστικούς χαρταετούς και αερόστατα που έφευγαν από τη Γάζα και έκαιγαν καλλιέργειες και θαμνώδεις εκτάσεις στο νότιο Ισραήλ.

Δύο έφηβοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν το Σάββατο, είπαν αξιωματούχοι της Υγείας στη Γάζα, σε ένα από άνω των 40 πληγμάτων που πραγματοποιήθηκαν στη Γάζα από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις από την Παρασκευή.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι περίπου 100 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Γάζα στο νότιο Ισραήλ. Κάποιες αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, αλλά η αστυνομία ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη νότια πόλη Σντερότ.

«Μετά από συνομιλίες με τον υπουργό άμυνας, τον αρχηγό του επιτελείου και τους κορυφαίους αξιωματούχους Άμυνας του Ισραήλ, αποφασίσαμε ισχυρή δράση εναντίον της τρομοκρατίας της Χαμάς» είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Νετανιάχου.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν το σκληρότερο πλήγμα στη Χαμάς από το 2014, και θα αυξήσουμε την ένταση των επιθέσεών μας όσο χρειάζεται».

Ωστόσο ο υπουργός Πληροφοριών Ίσραελ Κατζ είπε ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα έπρεπε να θεωρηθούν έναρξη μιας στρατιωτικής εκστρατείας κατά των Παλαιστινιακών Εδαφών. «Δεν είμαστε σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Η δραστηριότητα στην οποία επιδιδόμαστε τώρα στέλνει το μήνυμα πως το Ισραήλ δεν θα ανεχτεί ρουκέτες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, όλμους ή εμπρηστικούς χαρταετούς» είπε στο Channel 12 TV. «Η ενέργειά μας τραβά μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή. Από εδώ και πέρα, δεν θα το επιτρέπουμε αυτό».

 

 

 

 

Sponsored Post