ΔΙΕΘΝΕΣ
29/01/2018 12:30 EET | Updated 29/01/2018 14:58 EET

Εφαρμογή για fitness αποκάλυψε τις θέσεις μυστικών στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ (και όχι μόνο)

Strava Heatmap base Afganistan

«Ευαίσθητες» πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία και τη στελέχωση των στρατιωτικών βάσεων και των κατασκοπευτικών φυλακίων των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο αποκαλύφθηκαν μέσω μιας δημοφιλούς εφαρμογής καταγραφής δεδομένων GPS για κινητό αλλά και για άλλες συσκευές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εφαρμογή Strava η οποία χρησιμοποιείται ευρέως από δρομείς, ποδηλάτες και γενικότερα από άτομα τα οποία αθλούνται και κατά βάση παρέχει δυνατότητες καταγραφής αποστάσεων, ρυθμού, υψομέτρου και φυσικά παρέχει έναν χάρτη στον οποίο εμφανίζεται η πορεία που ακολουθεί ο ενδιαφερόμενος.

Οι ευαίσθητες αυτές πληροφορίες δόθηκαν στο πλαίσιο απεικόνισης δεδομένων σε χάρτη όπου παρουσιάζονται όλες οι δραστηριότητες των χρηστών και επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να καταγράφουν τις κινήσεις τους και να τις μοιράζονται με άλλους.

Ο χάρτης, που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2017, εμφανίζει κάθε δραστηριότητα που έχει «ανεβεί» στο Strava και πρόκειται, σύμφωνα μετην εταιρεία για περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια διαφορετικά σημεία δεδομένων GPS. Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συσκευές δίνει πληροφορίες για δημοφιλή δρομολόγια σε μεγάλες πόλεις ή την δυνατότητα να εντοπίσετε άτομα σε πιο απομακρυσμένες περιοχές που έχουν ασυνήθιστες αθλητικές συνήθειες.

Τις προηγούμενες ημέρες όμως, όπως αναφέρει ο Guardian αναλυτές των Ενόπλων Δυνάμεων παρατήρησαν ότι ο χάρτης είναι τόσο λεπτομερής που μπορεί να «προδίδει» εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με μία συγκεκριμένη ομάδα που διαθέτει την εφαρμογή. Και αυτοί είναι το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό. Ο Nathan Ruser, αναλυτής στο Institute for United Conflict Analysts ήταν ο πρώτος που εντόπισε το πρόβλημα τονίζοντας πως ο θερμικός χάρτης της Strava μπορεί να μην είναι και ό,τι καλύτερο για την ασφάλεια των επιχειρήσεων των ΗΠΑ αφού όπως έγραψε «Οι βάσεις των ΗΠΑ μπορούν να αναγνωριστούν και είναι χαρτογραφημένες [στην εφαρμογή]» .

Τονίζει μάλιστα πως μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο «εάν οι στρατιώτες χρησιμοποιούν την εφαρμογή όπως οι “κανονικοί” άνθρωποι, ανοίγοντας αυτή για την καταγραφή δεδομένων» όταν αθλούνται πρόσθεσε ο Ruser. 

«Στη Συρία, οι γνωστές βάσεις της συμμαχίας (υπό τις ΗΠΑ) εμφανίζονται φωτισμένες τη νύχτα», γράφει ο αναλυτής Tobias Schneider. «Φωτεινές ενδείξεις υπάρχουν πάνω από γνωστές ρωσικές θέσεις, χωρίς αξιοσημείωτο χρώμα είναι ιρανικές βάσεις», γράφει με τη σειρά του ο αναλυτής Tobias Schneider.

Σε τοποθεσίες όπως το Αφγανιστάν, το Τζιμπουτί και τη Συρία, οι χρήστες του Strava φαίνεται να είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ξένοι στρατιώτες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή και έτσι οι βάσεις ξεχωρίζουν εύκολα. Στην επαρχία Helmand πχ στο Αφγανιστάν οι θέσεις των βάσεων φαίνονται καθαρά με τις φωτεινές ενδείξεις του χάρτη στο μαύρο φόντο. 

strava heatmap

Εάν μάλιστα κάποιος κάνει zoom στην εικόνα μεγάλων βάσεων διαπιστώνει πως εμφανίζεται μια αμυδρή εικόνα του εσωτερικού όπως «χαρτογραφείται» ακούσια από τους όσους πχ στρατιώτες κάνουν jogging έχοντας ανοιχτή την εφαρμογή που καταγράφει τις κινήσεις τους.

Πέρα από τις εμπόλεμες ζώνες, δυνητικά η εφαρμογή αποκαλύπτει και άλλες «ευαίσθητες πληροφορίες» όπως για παράδειγμα εικόνες του χάρτη του αεροδρομίου Homey Nevada, γνωστή και ως Area 51, που είναι και η βάση της αεροπορίας των ΗΠΑ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί επίσης κάποιος να αποκτήσει μια πολύ καλή εικόνα του εσωτερικού της βάσης παρακολουθώντας πχ την διαδρομή που κάνει ένας ποδηλάτης-στρατιώτης εντός αυτής και έχει φυσικά ανοιχτή την εφαρμογή.

strava heatmap

Ακόμη όμως πιο εντυπωσιακός αλλά και αποκαλυπτικός είναι ο χάρτης από το Mount Pleasant στα Νησιά Φώκλαντ, που φωτίζεται από τις πλούσιες αθλητικές δραστηριότητες υπηρετούντων στην RAF.

strava heatmap

Πηγή: The Guardian