ΚΟΙΝΩΝΙΑ
10/03/2019 10:25 EET

ΕΦΕΤ: Χρήσιμες συμβουλές για την σωστή επιλογή των σαρακοστιανών

Τι να προσέξετε και τι να αποφύγετε κατά την αγορά των νηστίσιμων

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Την τιμητική τους έχουν τα σαρακοστιανά εδέσματα ενόψει της Καθαράς Δευτέρας και των 40 ημερών νηστείας -για όσους κάνουν- που έπεται. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων παρέχει χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές για την σωστή επιλογή των νηστίσιμων τροφίμων.

Συκγκεριμένα για τα κεφαλόποδα, όπως  χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές κ.λπ., τα νωπά θα πρέπει να έχουν οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας. Η επιφάνεια του σώματος θα πρέπει να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα, η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή και  τα μάτια να είναι επίσης γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Αντίστοιχα, τα κατεψυγμένα δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Τα  μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια και οστρακοειδή, θα  πρέπει να έχουν κλειστά κελύφη και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Η σάρκα πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος). Τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

 Οσον αφορά τις γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια και άλλα μαλακόστρακα, πρέπει η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας), τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά, η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής, το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Επίσης, πρέπει να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά. Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Στα υπόλοιπα τρόφιμα πλην των θαλασσινών, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση ενώ το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Αξίζει να τονισθεί πως ο ΕΦΕΤ, εντείνει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων  κατά την περίοδο της Σαρακοστής. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι έλεγχοι διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα και στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ