ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/05/2020 13:04 EEST | Updated 01/05/2020 13:11 EEST

Εφιαλτική πρόβλεψη εμπειρογνωμόνων: Η πανδημία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια

Τα τρία σενάρια και η δραματική προειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις όλων των χωρών.

MediaNews Group/Reading Eagle via Getty Images via Getty Images

Ο κορονοϊός είναι πιθανό να συνεχίσει να εξαπλώνεται για τουλάχιστον άλλους 18 μήνες έως δύο χρόνια - έως ότου μολυνθεί το 60% έως 70% του πληθυσμού, προβλέπει μια ομάδα Αμερικαμών ειδικών σε πανδημίες σε έκθεση που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη.

Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν στις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο που περιλαμβάνει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα κρουσμάτων το φθινόπωρο και το χειμώνα. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από τον ιό, εκτιμούν.

«Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου μολύνει το 60% έως 70% των ανθρώπων», δήλωσε στο CNN ο Μάικ Οστερχολμ, ο οποίος διευθύνει το Κέντρο Ερευνας και Πολιτικής Λοιμωδών Νοσημάτων (CIDRAP) στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα. «Η ιδέα ότι αυτό θα τελειώσουμε σύντομα με αυτό αψηφά τη μικροβιολογία» προειδοποίησε.

Ο Οστερχολμ γράφει για τον κίνδυνο πανδημιών για πάνω από 20 χρόνια και έχει συμβουλεύσει αρκετούς Αμερικανούς προέδρους στο παρελθόν. Εγραψς

Περιμένοντας την ανοσία της αγέλης

Επειδή η νόσος Covid-19 είναι νέα, κανείς δεν έχει ανοσία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες. «Η διάρκεια της πανδημίας θα είναι πιθανώς 18 έως 24 μήνες, καθώς η ανοσία της αγέλης σταδιακά αναπτύσσεται στον ανθρώπινο πληθυσμό», τονόζουν στην έκθεση.

Οι προβλέψεις τους διαφέρουν από τα μοντέλα που παρουσιάζονται από άλλες ομάδες, όπως το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον ή τα μοντέλα που παράγονται από το Imperial College του Λονδίνου, των οποίων οι εκτιμήσεις για εκατομμύρια θανάτων στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο βοήθησαν τις κυβερνήσεις αμφότερων των χωρών να λάβουν - έστω και καθυστερημένα - αυστηρά μέτρα.

Σύμφωνα, πάντα, με τους ειδικούς ο νέος κορονοϊός είναι πιο συγκρίσιμος με ένα πανδημικό στέλεχος της γρίπης. Λόγω της μεγαλύτερης περιόδου επώασης, της πιο ασυμπτωματικής εξάπλωσης και του υψηλότερου R0 (σ.σ.ο μέσος αριθμός ατόμων που έχουν μολυνθεί από κάθε ασθενή), η νόσος COVID-19 φαίνεται να εξαπλώνεται πιο εύκολα από τη γρίπη, αναφέρουν στην έκθεση.

«Ενα υψηλότερο R0 σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μολυνθούν και να γίνουν άνοσοι πριν τελειώσει η πανδημία», προσθέτουν. «Με βάση τις πιο πρόσφατες πανδημίες γρίπης, αυτή η επιδημία θα διαρκέσει πιθανώς 18 έως 24 μήνες».

Προετοιμασία για το χειρότερο

Οι ειδικοί συνιστούν στις κυβερνήσεις να σταματήσουν να λένε στους πολίτες τους ότι η πανδημία θα μπορούσε να τελειώσει σύντομα και αντ ’αυτού πρέπει να τους προετοιμάζουν για ένα μακρύ «ταξίδι».

Τρία σενάρια είναι πιθανά, σύμφωνα με τους ίδιους:

Σενάριο 1: Το πρώτο κύμα Covid-19 την άνοιξη του 2020 ακολουθείται από μια σειρά επαναλαμβανόμενων μικρότερων κυμάτων που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και στη συνέχεια με συνέπεια για μια περίοδο ενός έως δύο ετών και σταδιακά μειώνεται κάποτε μέσα στο 2021

Σενάριο 2: Το πρώτο κύμα του Covid-19 ακολουθείται από ένα μεγαλύτερο κύμα το φθινόπωρο ή το χειμώνα και ένα ή περισσότερα μικρότερα κύματα το 2021. Αυτό το μοτίβο, όπως λένε, είναι παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε με την πανδημία της Ισπανικής γρίπης το 1918-19.

Σενάριο 3: Ενα «αργό κάψιμο» με συνεχή μετάδοση του ιού.

Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το χειρότερο από τα τρία σενάρια είναι το δεύτερο και λένε ότι τα κράτη πρέπει να είναι προετοιμασμένα για κάτι τέτοιο. Για αυτό και δηλώνουν έκπληκτοι με τις αποφάσεις πολλών κυβερνήσεων για άρση των περιορισμών που αποσκοπούν στον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

Ενα εμβόλιο θα μπορούσε να βοηθήσει την κατάσταση, τονίζει η έκθεση, αλλά όχι γρήγορα. «Η πορεία της πανδημίας θα μπορούσε επίσης να επηρεαστεί από ένα εμβόλιο. Ωστόσο, ένα εμβόλιο πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμο μέχρι τουλάχιστον κάποια στιγμή το 2021», εκτιμούν.

(με πληροφορίες από CNN)

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost