Οκτώβριος 2017: Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα

Οκτώβριος 2017: Τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα
Fidel Castro (1926-), Cuban politician and revolutionary, left, and Ernesto Rafael Guevara de la Serna, known as Che Guevara (Rosario, 1928-La Higuera, 1967), Argentine revolutionary, photograph.
Fidel Castro (1926-), Cuban politician and revolutionary, left, and Ernesto Rafael Guevara de la Serna, known as Che Guevara (Rosario, 1928-La Higuera, 1967), Argentine revolutionary, photograph.
De Agostini / G. Sioen via Getty Images

Πολλοί είναι αυτοί που τον θεωρούν σύμβολο της επανάστασης και του μαρξιστικού ιδεώδους, άλλοι τον θεωρούν ως έναν ψυχρό φονιά με κινητήρια δύναμη ή πρόσχημα μια ιδεολογία. Σε κάθε περίπτωση, ο Αργεντινός Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα είναι μια φιγούρα που έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία, εμπλεκόμενος σε κινήματα στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική και βρίσκοντας τον θάνατο στη Βολιβία το 1967. Ο Αργεντινός γιατρός ταξίδεψε σε όλη τη Λατινική Αμερική, συνδέθηκε με αριστερές οργανώσεις σε διάφορες χώρες της ηπείρου, συμμετείχε στο κίνημα που έριξε το καθεστώς Μπατίστα στην Κούβα, φέρνοντας στην εξουσία τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, αποτέλεσε μέλος της κουβανικής κυβέρνησης και στη συνέχεια έφυγε από την Κούβα (φημολογείται πως επήλθε ρήξη με τον Κάστρο ή ότι ζητήθηκε απομάκρυνσή του από τους Σοβιετικούς) και ταξίδεψε στο εξωτερικό, διοργανώνοντας επαναστατικά κινήματα στο Κονγκό και τη Βολιβία- όπου τελικά αιχμαλωτίστηκε και εκτελέστηκε με συνοπτικές διαδικασίες

Τον Οκτώβριο του 2017 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα- μια επέτειος που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου του θανάτου του άλλοτε συντρόφου του Φιντέλ Κάστρο, μέσα στο 2016. Ο θάνατος του Κάστρο για πολλούς σήμανε το τέλος μιας εποχής, καθώς η (επίσης αμφιλεγόμενη) φιγούρα του έπαιξε σημαντικότατο ρόλο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας: Οι προσωπικότητες του Κάστρο και του Τσε Γκεβάρα δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αποτέλεσαν κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου και της αντιπαράθεσης μεταξύ της Δύσης και της ΕΣΣΔ- μεταξύ του κομμουνιστικού συστήματος και του φιλελεύθερου/ καπιταλιστικού.

Ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις του 2016, προκαλώντας αντιδράσεις οι οποίες κυμαίνονταν από αποχαιρετισμούς- φόρους τιμής σε έναν «επαναστάτη» μέχρι απαξιωτικά σχόλια και τοποθετήσεις για έναν «τύραννο/ δικτάτορα». Μεταξύ των ηγετών που, όχι μόνο τοποθετήθηκαν θετικά για τον Φιντέλ Κάστρο, αλλά και ταξίδεψαν στην Κούβα για το τελευταίο «χαίρε» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια κίνηση που προκάλεσε ουκ ολίγες αντιδράσεις στην Ελλάδα, δεδομένου της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης, των ιδεολογικών καταβολών του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών που ακολουθούν.

Σίγουρα τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Τσε Γκεβάρα δεν πρόκειται να προκαλέσουν τα ίδια «πάθη» που προκάλεσε ο θάνατος του Φιντέλ Κάστρο το 2016- ωστόσο όπως και να έχει, θα πρόκειται για μια επέτειο που θα κάνει σίγουρα αίσθηση, ειδικά εν μέσω κλίματος πολιτικής αναταραχής και αμφισβήτησης σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρον θα έχει και η στάση του Αλέξη Τσίπρα- ο οποίος, άλλωστε, υπενθυμίζεται πως έχει βαφτίσει τον έναν από τους δύο γιους του Ορφέα- Ερνέστο.

Δημοφιλή