ΔΙΕΘΝΕΣ
19/11/2017 13:53 EET | Updated 19/11/2017 13:53 EET

Αργεντινή: Ελπίδες για εντοπισμό του χαμένου υποβρυχίου λόγω δορυφορικών σημάτων

Handout . / Reuters
The Argentine military submarine ARA San Juan and crew are seen leaving the port of Buenos Aires, Argentina June 2, 2014. Picture taken on June 2, 2014. Armada Argentina/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. TPX IMAGES OF THE DAY

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το υποβρύχιο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής, πληρώματος 44 ατόμων, που αγνοείται στον νότιο Ατλαντικό, μπήκε στην τρίτη ημέρα της την Κυριακή, καθώς αποτυχημένες δορυφορικές κλήσεις οι οποίες πιθανώς να προήλθαν από το σκάφος αναπτερώνουν τις ελπίδες πως το πλήρωμα είναι ζωντανό.

Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό ανακοίνωσε το πρωί της Κυριακής πως θα έστελνε ένα αεροπλάνο με 21 άτομα πλήρωμα από το Τζάκσονβιλ της Φλόριντα να βοηθήσει στις έρευνες για το γερμανικής κατασκευής ARA «Σαν Χουάν», το οποίο βρισκόταν σε απόσταση 432 χλμ από τις ακτές της Αργεντινής που βρέχονται από τον νότιο Ατλαντικό, όταν επικοινώνησε για τελευταία φορά νωρίς την Τετάρτη.

Το υποβρύχιο πιθανώς προσπάθησε να προβεί σε επτά δορυφορικές κλήσεις το Σάββατο, στο χρονικό διάστημα από αργά το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Αργεντινής. Ο κακός καιρός πιθανότατα προκάλεσε προβλήματα στις κλήσεις, και η κυβέρνηση συνεργάστηκε με αμερικανική εταιρεία που δεν κατονομάστηκε, η οποία ειδικεύεται στις δορυφορικές επικοινωνίες, για τον εντοπισμό της θέσης του.

«Τα χθεσινά νέα ήταν κατά κάποιον τρόπο ανάσα για εμάς, το να ξέρουμε πως υπάρχουν ζωντανοί» είπε ο Κλαούντιο Ροντρίγκεζ, αδελφός ενός μέλους του πληρώματος, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Α24 το πρωί της Κυριακής.

Το νέο αμερικανικό αεροσκάφος θα συνδράμει άλλο ένα αεροπλάνο των ΗΠΑ και αεροπλάνα και πλοία της Αργεντινής που πραγματοποιούν έρευνες στη θάλασσα καθώς ισχυροί άνεμοι και μεγάλα κύματα παρεμποδίζουν τις έρευνες. Άλλες χώρες, από τη Χιλή ως τη Βρετανία και τη Νότια Αδεική, έχουν επίσης προσφέρει τη βοήθειά τους.

Έρευνες στο 80% της περιοχής που είχε οριστεί αρχικά για την επιχείρηση δεν εντόπισαν ίχνη του σκάφους στην επιφάνεια του ωκεανού, αλλά το πλήρωμα έχει επαρκείς ποσότητες τροφίμων και οξυγόνου, σύμφωνα με τον Ενρίκε Μπάλμπι, εκπρόσωπο του πολεμικού ναυτικού της Αργεντινής.

Sponsored Post